Zdrowe śniadanie = przepis na udany dzień

0
72
Poranny posiłek ma za zadanie rozruszać nas po nocnej przerwie, przyspieszyć przemianą materii i pobudzić układ trawienny do pracy, ale także zapewnić koncentrację, odporność i… poprawić samopoczucie | fot.: Materiał partnera zewnetrznego

Poranny posiłek bogaty w błonnik, węglowodany, witaminy i minerały zapewni nam zastrzyk energii i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie! Sprawdźcie, jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane śniadanie na dzień dobry!

Poranny posiłek ma za zadanie rozruszać nas po nocnej przerwie, przyspieszyć przemianą materii i pobudzić układ trawienny do pracy, ale także zapewnić koncentrację, odporność i… poprawić samopoczucie! Według Instytutu Żywności i Żywienia, śniadanie należy zjeść w ciągu 1- 2 godzin po wstaniu z łóżka[1] i powinno się składać z węglowodanów złożonych, które stopniowo uwalniają energię, a także z białek i tłuszczów. To pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia, dlatego ważne jest by zawierał jak najcenniejsze dla naszego organizmu substancje odżywcze. Przy wyborze produktów śniadaniowych warto więc kierować się jakością, czyli jak najkrótszą listą składników – bez sztucznych dodatków, (jak na przykład w 100% naturalne owoce suszone HELIO Natura bez konserwantów), które bogate są w witaminy, wartości odżywcze, mikro i makroelementy oraz wyróżniają się niską zawartością sodu. Ważne dla naszego zdrowia będą także witaminy i minerały obecne w orzechach i nasionach. Jak twierdzą eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia: „orzechy (zwłaszcza włoskie), migdały, nasiona słonecznika czy dyni są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dodatek, nawet w niedużej ilości, do codziennej diety korzystnie wpływa na nasze zdrowie, zmniejszając zagrożenie chorobami sercowo- naczyniowymi czy nowotworami”[2].

Zobaczcie nasze propozycje na zdrowy dzień dobry

Owsianka z migdałami

płatki owsiane + jogurt naturalny + miód + posiekane migdały = źródło białka, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, cynku, witaminy E i błonnika

Kasza jaglana z rodzynkami

Kasza jaglana + jabłka + miód + cynamon + rodzynki bez konserwantów + orzechy włoskie = źródło potasu, fosforu, miedzi, witaminy B6 i błonnika

Granola z nasionami

Płatki owsiane + jogurt naturalny + miód + posiekane orzechy włoskie + rodzynki bez konserwantów + pestki dyni + słonecznik łuskany = źródło białka, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, witaminy E i błonnika

Składniki porannej owsianki, kaszy czy granoli można dowolnie komponować w zależności od upodobań. Takie smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu- pełnowartościowe śniadanie już na start dostarczy nam niezbędnych składników odżywczych i pomoże zadbać o nasze zdrowie!

[1] Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła, Warszawa 2016.

[2] Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła, Warszawa 2016.


Materiał partnera zewnętrznego