Miksery, blendery, koktajlery. Zastosowanie wielofunkcyjnych urządzeń

0
101
Mikser gotowy do ubijania
Miksery to urządzenia wyposażone w różnego rodzaju końcówki, które umożliwiają ucieranie, mieszanie i ubijanie, dlatego bywają niezbędne do przygotowania ciast i deserów | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Miksery czy blendery często określane są mianem małego AGD. To urządzenia niezastąpione w każdej kuchni – umożliwiają przygotowanie soków, koktajli, ale także zup kremów, deserów czy ciast. Ubijanie, mieszanie i rozdrabnianie pokarmów to podstawowe funkcje takich sprzętów. Który z nich wybrać?

Miksery i blendery (często nazywane również koktajlerami) różnią się przede wszystkim budową. Blendery mogą być wyposażone w kielichy, do których wrzuca się produkty (np. owoce czy warzywa) i rozdrabnia na bardzo drobne kawałki albo masę. Na rynku dostępne są również blendery ręczne ze specjalną głowicą ucierającą, dzięki której można szybko przygotować zupę krem. Miksery to urządzenia wyposażone w różnego rodzaju końcówki, które umożliwiają ucieranie, mieszanie i ubijanie, dlatego bywają niezbędne do przygotowania ciast i deserów.

Kiedy mikser, kiedy blender?

Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez urządzeń wielofunkcyjnych, dzięki którym gotowanie i pieczenie staje się łatwiejsze i przyjemniejsze. Jednak często pojawia się dylemat, czy wybrać mikser, czy może blender. Miksery zwane często „robotami kuchennymi” pojawiły się w kuchniach już wiele lat temu, bywają jednak zastępowane bardziej nowoczesnymi blenderami. Czy słusznie? Wszystko zależy tak naprawdę od wymagań gotującego, od tego, czy spędza w kuchni długie godziny, tworząc wymyślne potrawy dla rodziny, czy zaczyna i kończy dzień koktajlem warzywnym. Blendery kielichowe służą przede wszystkim przygotowywaniu zdrowych i pożywnych koktajli z warzyw i owoców. Wystarczy w kielichu umieścić wszystkie składniki, zmiksować i przelać do szklanki. Blendery ręczne umożliwiają rozdrabnianie i mieszanie, dlatego przygotowanie w nich kremowej zupy jest wyjątkowo łatwe. Wystarczy umieścić rozdrabniającą stopkę w garnku z zupą i przetrzeć składniki. Blender ręczny wyjątkowo łatwo utrzymać w czystości, zajmuje mało miejsca, dlatego można go zabierać w podróż, jest funkcjonalny i prosty w użyciu. Blendery stojące warto na stałe wkomponować w wystrój kuchni, aby szybko móc z nich skorzystać w razie potrzeby. A co z mikserem? Ten pomaga przede wszystkim ubić śmietanę, przygotować krem do ciasta lub samo ciasto. Niektóre modele mają w zestawie misę i mechanizm obrotowy – podczas przygotowywania ciasta nie trzeba trzymać takiego miksera w ręce. Ciekawe propozycje urządzeń wielofunkcyjnych można znaleźć na https://www.payback.pl/ekstra.

Jak wybrać najlepsze urządzenie wielofunkcyjne?

W każdym przypadku odpowiedź na to pytanie jest inna, a wybór zawsze zależy od oczekiwań kupującego. Inne urządzenie przydaje się do przygotowywania koktajli i smoothie, a jeszcze inne do przygotowania bitej śmietany. Blendery kielichowe różnią się między sobą pojemnością kielicha, a wszystkie tego rodzaju urządzenia mocą. Jeśli w kuchni nie ma dużo przestrzeni, lepiej wybrać małe sprzęty, jeśli kuchnia jest sporych rozmiarów, można pokusić się o zakup stojących blenderów kielichowych oraz mikserów z dużymi miskami w zestawie. Warto również zwrócić uwagę na styl danego sprzętu – ostatnio dość popularne stały się np. koktajlery w stylu vintage. Można więc pokusić się o dopasowanie urządzenia do wystroju kuchni.


Materiał partnera zewnętrznego