Zielona dieta dla dwojga

0
664
kobieta w ciąży owoce warzywa
Najważniejszą praktyczną wskazówką dla twojego menu powinien być… kolor! Każdego dnia podstawą twojej diety powinny być warzywa i owoce | fot.: stock.adobe.com

W ciąży jedz nie za dwoje, ale… dla dwojga! To, co nakładasz na talerz, ma ogromne znaczenie nie tylko dla twojego dziecka, ale i dla ciebie samej. Kiedy oczekujesz potomstwa, twój organizm w pierwszej kolejności zaspokaja potrzeby dziecka, czerpiąc z twoich zapasów. Jeśli więc twoja dieta w ciąży nie będzie odpowiednio zbilansowana, po porodzie łatwo o niedobory… Co więc jeść, byś za kilka miesięcy była w równie dobrej formie, jak twoje maleństwo?

Jedz kolorowo

Najważniejszą praktyczną wskazówką dla twojego menu powinien być… kolor! Każdego dnia podstawą twojej diety powinny być warzywa i owoce. Codziennie sięgaj też, o ile twój lekarz nie zaleci inaczej, po pełnoziarniste produkty zbożowe i białko wysokiej jakości, najlepiej pod postacią tłustych ryb morskich i chudego białego mięsa. Bazuj jednak na diecie roślinnej… i to bardzo kolorowej. Ponieważ warzywa i owoce różnią się od siebie profilem witamin i składników mineralnych. W zależności od ich koloru, można podzielić je na grupy, które każdego dnia powinny znaleźć się na twoim talerzu. Grupa czerwono-pomarańczowa bogata jest szczególnie  w bezcenne dla zdrowia (i urody!) karotenoidy, fioletowa w przeciwzapalne antyoksydanty, a zielona – w foliany, o których śmiało można powiedzieć, że dla przyszłych mam są związkami  o kluczowym znaczeniu.

Kwas foliowy – pierwszoplanowy bohater

Dlaczego akurat foliany i co stanowi o ich niezwykłej roli dla kobiet ciężarnych? – To związki, które są bardzo istotne dla zachowania prawie wszystkich procesów zachodzących
w organizmie i jego dobrego funkcjonowania
– mówi Ewa Bakota, dietetyczka
z Dietakontaktowa.pl. – Odpowiadają też za prawidłowy rozwoj płodu, warunkując kształtowanie jego układu nerwowego i zapobiegając wadom cewy nerwowej. Wpływają także na masę i rozwój dziecka już po jego narodzinach.

Na pewno znajome jest ci pojęcie kwasu foliowego. To dla kobiet w ciąży jeden
z najważniejszych  mikroskładników ! Kwas foliowy, inaczej folacyna lub witamina B9, jak wskazuje jego nazwa (“folianum” to po łacinie “liść”), znajduje się w znacznych ilościach
w warzywach zielonolistnych i nie jest wytwarzany przez ludzki organizm, musi być więc dostarczany wraz z pożywieniem.

W żywności kwas foliowy występuje w sporych ilościach w warzywach liściastych, takich jak sałaty, szpinak, kapusta, ale też w ziarnach zbóż, nasionach słonecznika i orzechach, drożdżach, roślinach strączkowych, warzywach (zwłaszcza bogatych także w zbawienny dla zdrowia likopen pomidorach oraz brokułach i cykorii) oraz owocach, a także mięsie.

Liście nie wystarczą

Niestety, choć warzywa i owoce są bogate w kwas foliowy, dla kobiet spodziewających się dziecka nie stanowią jego wystarczającego źródła – mówi Ewa Bakota. – Zdolność do wchłaniania kwasu foliowego i metabolizowania go do bioaktywnej formy jest osobnicza
i różna u różnych osób. Co więcej, kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na promienie ultrafioletowe i utlenianie, a także, co kluczowe, na obróbkę termiczną. Również transport, przechowywanie i każde przygotowywanie do spożycia warzyw i owoców, nawet samo ich krojenie, nie mówiąc o nawet krótkim gotowaniu, powoduje jego duże straty i zmniejsza jego potencjał biodostępności. Do tego metabolizm kwasu foliowego zależy też od podaży witamin B6 i B12
. Dlatego zapewnienie odpowiedniej, zgodnej z normami ilości kwasu foliowego w organizmie może być trudne nawet przy zrównoważonej, dobrze zbilansowanej i urozmaiconej diecie. 

Weź tabletkę

Ważną dla przyszłych mam i kobiet planujących ciążę informacją jest też ta, że zapasy kwasu foliowego wyczerpują się już po czterech miesiącach od zaprzestania jego spożycia. Dlatego każda kobieta myśląca o powiększeniu rodziny powinna poza dietą bogatą w kwas foliowy dodatkowo przyjmować  witaminę tę w jej   syntetycznej formie, która charakteryzuje się dużo wyższą biodostępnością niż w przypadku źródeł naturalnych. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników rekomenduje, by kobiety planujące ciążę rozpoczęły przyjmowanie kwasu foliowego dwanaście tygodni przed jej rozpoczęciem i kontynuowały suplementację przez cały czas jej trwania (przede wszystkim ze względu na jego znaczenie  w profilaktyce wady cewy nerwowej), a także w czasie połogu i karmienia piersią – przypomnijmy, że odpowiednia ilość folianów w mleku matki jest utrzymywana na żądanym poziomie kosztem jej własnych zapasów i rezerw! Zalecenie suplementacji dotyczy wszystkich pań w wieku rozrodczym, bo przecież nie wszystkie ciąże są planowane – na wypadek radosnej niespodzianki lepiej być ” przezorną i  ubezpieczoną”!

Tylko to, co niezbędne!

Kwas foliowy pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Jest on niezwykle ważnym elementem codziennej diety, który trudno uzupełniać z pożywienia.   

folik
fot.: materiał partnera              

FOLIK (Acidum folicum) Skład: 1 tabletka zawiera 0,4 mg kwasu foliowego. Postać farmaceutyczna: Tabletki. Tabletki barwy jasnożółtej, okrągłe, obustronnie płaskie. Wskazania: Zapobieganie niedoborom kwasu foliowego u kobiet przed poczęciem
i we wczesnym okresie ciąży, w celu zmniejszenia ryzyka powstawania wad cewy nerwowej u potomstwa. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na substancję czynną, lub na którąkolwiek substancję pomocniczą.  Podmiot odpowiedzialny: Gedeon Richter Polska Spółka z o.o. ul. ks. J. Poniatowskiego 5, 05-825 Grodzisk Mazowiecki. 24-godzinny System Informacji Medycznej oraz zgłaszanie działań niepożądanych: +48-22-755-96-48 Adres e-mail: lekalert@grodzisk.rgnet.org Data aktualizacji: 23_05_2018.

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.


Materiał partnera zewnętrznego