Mięta na ból brzucha. W czym tkwi tajemnica skuteczności mięty pieprzowej?

0
194
olejek z mięty pieprzowej
W przypadku bólu brzucha, dolegliwości dyspeptycznych i ogólnych zaburzeń trawiennych zaleca się stosowanie mięty pieprzowej wewnętrznie | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Mięta pieprzowa znana jest z charakterystycznego, orzeźwiającego smaku i aromatu. Jest to również roślina zielarska o właściwościach leczniczych wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie wschodniej i zachodniej. Powszechnie stosuje się ją do łagodzenia bólu brzucha i dolegliwości trawiennych.

Zastosowanie lecznicze mięty pieprzowej ma bardzo długą i bogatą tradycję ze względu na szerokie spektrum aktywności farmakologicznej. Jako biologicznie aktywne części tej rośliny wykorzystywany jest olejek miętowy oraz wysuszona mięta. Wykazuje działanie m.in. przeciwwirusowe, grzybobójcze, przeciwutleniające, owadobójcze i przeciwbólowe. Najczęściej stosowana jest jednak jako naturalny środek na różnorodne dolegliwości żołądkowe, takie jak m.in. wzdęcia, niestrawność, nudności, wymioty.

Jak działa mięta pieprzowa przy dolegliwościach żołądkowych?

Napary oraz olejek z mięty pieprzowej to dwie najczęściej stosowane metody na bóle żołądka i problemy trawienne. Roślina zawiera w liściach olejek bogaty w mentol (ok. 50%) oraz menton (20%), wykazujący działanie m.in. znieczulające i łagodzące podrażnienia błon śluzowych.

W przypadku bólu brzucha skuteczność mentolu wynika ze zdolności blokowania kanałów wapniowych w mięśniach, co w konsekwencji prowadzi do łagodzenia napięcia mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Oprócz tego olejek z mięty pieprzowej wpływa na pobudzenie czynności wydzielniczych żołądka i wątroby. Ze względu na właściwości rozkurczające, antyseptyczne i przeciwbólowe sprzyja w prawidłowym przebiegu procesów trawiennych.

Mentol to główny i najważniejszy, chociaż nie jedyny składnik, który wykazuje korzystne działanie na przewód pokarmowy. Ważną rolę odgrywają też naturalne garbniki, które wykazują właściwości przeciwbakteryjne. Oprócz tego flawonoidy i kwasy fenolowe, wpływają na pobudzenie żółci oraz syntezę kwasów żółciowych.

Jak stosować miętę pieprzową na ból brzucha i problemy trawienne?

W przypadku bólu brzucha, dolegliwości dyspeptycznych i ogólnych zaburzeń trawiennych zaleca się stosowanie mięty pieprzowej wewnętrznie. Najczęściej zastosowanie znajdują herbaty oraz olejki eteryczne. Olejek eteryczny zawiera ponad 100 związków chemicznych, a także flawonoidy, kwasy fenolowe oraz związki mineralne. Jego działanie jest więc szczególnie rekomendowane w przypadku doraźnych kłopotów z trawieniem, wynikających np. z niestrawności, przejedzenia, uczucia wczesnej sytości, zgagi itp. Bardzo często występuje też w doustnych preparatach o działaniu profilaktycznym i wspomagających leczenie dolegliwości trawiennych.


Materiał partnera zewnętrznego