Jakie są najcenniejsze właściwości witaminy C?

0
982
Źródło witaminy C
Cennym źródłem witaminy C są owoce i warzywa, głównie czerwona papryka, natka pietruszki, a także czarna porzeczka. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Witamina C, czyli bezcenne źródło zdrowia dla naszego organizmu. Znacząco buduje naszą odporność, pomaga w walce z nadciśnieniem i doskonale wpływa na wygląd skóry. Przemysł kosmetyczny nie wyobraża sobie bez niej dobrych kremów przeciwko oznakom starzenia! Jej niedobór może powodować osłabienie, brak apetytu i inne dolegliwości. Jakie są cenne właściwości witaminy C, nazywanej również kwasem askorbinowym?

Witamina C niezbędna dla odporności

Jeżeli chcemy się uchronić przed sezonowymi przeziębieniami, warto dbać o to, aby witamina C regularnie pojawiała się w naszym jadłospisie w postaci świeżych owoców i warzyw oraz suplementów diety. Co ciekawe, badania wykazały, że osoby regularnie uprawiające sport i przyjmujące witaminę C, redukują ryzyko przeziębienia o pięćdziesiąt procent! Jest równie ważna dla naszego organizmu, jak witamina D (dowiedz się, jak witamina D wspomaga organizm?).

Wspomaganie układu krwionośnego

To jedna z najcenniejszych właściwości kwasu askorbinowego. Witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega powstawaniu sińców na ciele, krwotoków z nosa i krwawienia dziąseł. Witamina C jest także niezastąpiona w regulacji ciśnienia tętniczego, co z kolei wspomaga walkę z nadciśnieniem tętniczym.

Kwas askorbinowy posiada wiele właściwości leczniczych. Ma wpływ na zmniejszanie patologicznych zmian miażdżycowych. Dla wegetarian i wegan jest cennym sposobem na lepsze wchłanianie żelaza. Co więcej, regularne spożywanie kwasu askorbinowego może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu aż o czterdzieści procent.

Witamina C na mocne kości!

Nie każdy wie, że to właśnie witamina C jest niezbędna, aby wytworzył się składnik budulcowy kości, czyli osseina. Niedobór witaminy może skutkować odwapnieniem kości. Kwas askorbinowy jest także istotny w procesie tworzenia kolagenu, składnika chrząstek. Dzięki temu stawy są elastyczne, a ryzyko kontuzji o wiele mniejsze.

Kwas askorbinowy w kosmetykach

Witamina C to silny przeciwutleniacz, neutralizujący wolne rodniki, które uszkadzają komórki skóry i odpowiadają za proces starzenia się. Dodatkowo kwas askorbinowy rozjaśnia cerę (redukuje przebarwienia) oraz chroni przed poparzeniami. Dzięki swoim cennym właściwościom znajduje szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków i kosmetologii.

Niedobór witaminy C

Może skutkować bólami mięśni i stawów, ogólnym osłabieniem i brakiem apetytu. Pogorszy się również wygląd naszej skóry. Cennym źródłem witaminy C są owoce i warzywa, głównie czerwona papryka, natka pietruszki, a także czarna porzeczka. Na stronie www.lactoral.pl znajduje się pełna informacja, w jakich produktach znajdziemy najwięcej Witami C.


Materiał partnera zewnętrznego