Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – jaka dieta jest wskazana w tego typu przypadłościach?

0
166
dieta w chorobach jelit
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest chorobą z grupy nieswoistych zapaleń jelit i charakteryzuje się zmianami zapalnymi oraz powstawaniem owrzodzeń w śluzówce jelita grubego | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Przyczyna występowania nieswoistych zapaleń jelit nie została jak dotąd poznana. Wiadomo natomiast, że jest to grupa chorób autoimmunologicznych. Czym w ogóle jest wrzodziejące zapalenie jelita grubego? Jaką dietę warto stosować w przypadku tej jednostki chorobowej, aby okres wyciszenia dolegliwości był jak najdłuższy?

Czym jest wrzodziejące zapalenie jelita grubego?

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest chorobą z grupy nieswoistych zapaleń jelit i charakteryzuje się zmianami zapalnymi oraz powstawaniem owrzodzeń w śluzówce jelita grubego. Objawy dotykające pacjentów to przede wszystkim: silne bóle brzucha, śluzowo-ropne biegunki i częste oddawanie stolca (do kilkunastu razy na dobę). Najwięcej zachorowań przypada w grupie wiekowej 15-35 lat. Dobra informacja dla osób chorujących jest taka, że choroba może przez wiele lat przebiegać w uśpieniu i być jedynie przerywana okresami zaostrzeń. Leczenie polega zwykle na stosowaniu wlewek doodbytniczych lub przyjmowania sterydów w formie doustnej. Stosuje się również leki biologiczne i immunosupresyjne.

Probiotyki w żywieniu osób cierpiących na choroby jelit

Bardzo ważne jest też uzupełnienie diety o te składniki, których brakuje. Zwykle chodzi o sole mineralne. W przypadku niedoboru kwasów żółciowych sprawdzi się ekstrakt z karczocha, imbir czy wyciąg z hiacynta wodnego. Natomiast w problemach żołądkowych świetnym rozwiązaniem może się okazać wyciąg z ubiorka gorzkiego, korzenia arcydzięgla czy z owocu ostropestu. Więcej na temat probiotyków wzmacniających dobrą mikroflorę jelitową przeczytasz na stronie http://wybieramprobiotyk.pl/2018/12/04/wrzodziejace-zapalenie-jelita-grubego-dieta/.

Towarzystwo Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita „J-elita” zwraca uwagę na to, że probiotyki mogą stanowić doskonały sposób leczenia wspierającego. Przede wszystkim mają za zadanie zwiększyć wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Ograniczają rozwój złych szczepów bakterii jelitowych, poprawiają też motorykę przewodu pokarmowego. Syntetyzują również witaminy z grupy B. Probiotyki mogą być podawane w formie doustnych kapsułek lub doodbytniczych wlewów. Każda z tych form ma za zadanie ograniczyć stany zapalne jelit.

Jaką dietę najlepiej stosować w przypadku tej choroby?

Nie istnieje jedna dieta, która wyciszy stan chorobowy w organizmie. Warto unikać takich potraw, które ograniczają problemy ze wzdęciami. Mogą je nasilać warzywa kapustne, takie jak cebula, brukselka czy kalafior. Często reakcję nasilającą nieprzyjemne objawy wywołują produkty mleczne czy gluten.


Materiał partnera zewnętrznego