Kwasy omega – jak wspomagają organizm?

0
203
świeże ryby ułożone jedna na drugiej
Kwasy omega-3 oraz kwasy omega-6 są niezbędnymi wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi | fot.: unsplash

Kwasy omega-3, -6 i -9 są zdrowymi tłuszczami nienasyconymi koniecznymi do niezakłóconego funkcjonowania ciała. Organizm nie może wytworzyć ich samodzielnie, dlatego trzeba przyjmować je wraz z dietą albo w ramach suplementacji. Działanie kwasów omega jest zróżnicowane – od regulowania ciśnienia tętniczego po wspomaganie leczenia atopowego zapalenia skóry. Dowiedz się, w jaki sposób zdrowe kwasy tłuszczowe wspierają nasz organizm.

Czym są kwasy omega?

Kwasy omega-3 oraz kwasy omega-6 są niezbędnymi wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Mają co najmniej dwa wiązania podwójne na końcu łańcucha. Kwas omega-9 to natomiast kwas jednonienasycony. Ma jedno wiązanie podwójne na końcu łańcucha. Wszystkie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią istotne funkcje w organizmie. Ich odpowiednia podaż pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu i wesprzeć walkę z chorobami układu krążenia. Znaczenie NNKT dla organizmu obejmuje jednak znacznie więcej aspektów. Ważne w kontekście działania kwasów omega okazuje się również zachowanie prawidłowych proporcji między nimi, szczególnie między kwasami omega-3 i -6. Właściwa wartość mieści się w zakresie od 1:2 a 1:5.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy omega-3 wspierają pracę mózgu. Poprawiają ukrwienie narządu oraz przepływ bodźców. Odgrywają ważną rolę w procesie zapamiętywania. Wspomagają koncentrację i chronią przed demencją. Substancje poprawiają wzrok, zapobiegają wadom wzroku oraz zwyrodnieniom plamki żółtej. Działają przeciwalergicznie, przeciwdepresyjnie i przeciwmiażdżycowo. Kwasy omega 3 normalizują ciśnienie krwi, przeciwdziałają stanom zapalnym i hamują rozwój choroby wieńcowej. Działają przeciwzakrzepowo i obniżają stężenie trójglicerydów we krwi. Składniki chronią przed otyłością i pomagają zachować dobrą kondycję skóry.

Przyjmowanie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 jest ważne na każdym etapie życia, również w życiu płodowym. Niedobór substancji w okresie ciąży skutkuje przedwczesnym porodem, zaburzeniami w układzie nerwowym noworodka albo retinopatią noworodkową. Rozwój psychomotoryczny dziecka może być zaburzony. Maluchy, które przyjmują dostateczną ilość kwasów omega-3 rozwijają się szybciej i mają lepsze wyniki testów na inteligencję. Cenne składniki wspierają również odporność dzieci, która nie jest jeszcze w pełni ukształtowana.

Kwasy tłuszczowe omega-6

Kwasy omega-6 stabilizują ciśnienie tętnicze. Chronią przed udarem mózgu i zawałem serca. Obniżają poziom złego cholesterolu i zapobiegają tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Łagodzą przebieg chorób autoimmunologicznych. Pozwalają utrzymać dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. Kwasy omega-6 odpowiadają za kształtowanie się układu nerwowego w życiu płodowym. Wspomagają też leczenie neuropatii cukrzycowej.

Choć przyjmowanie kwasów omega-6 ma wiele pozytywnych skutków dla zdrowia, należy zachować umiar. Jeżeli substancje będą dostarczone w nadmiarze, wpłyną negatywnie na układ krążenia i hormonalny. Mogą pogorszyć pracę serca, przyspieszyć powstawanie zmian zakrzepowych i miażdżycowych. Jeżeli przyjmuje się je bez kwasów omega-3, uaktywnią się ich negatywne właściwości. Ważne jest zatem zachowanie wcześniej wspomnianych proporcji między substancjami.

Kwasy tłuszczowe omega-9

Kawasy omega-9 to kwasy jednonasycone. Organizm może syntezować je samodzielnie, jeśli otrzyma odpowiednią ilość kwasów omega-3 i -6. Substancje obniżają poziom trójglicerydów i stężenie złego cholesterolu. Kwasy omega-9 podnoszą poziom dobrego cholesterolu i chronią przed utratą wody. Jako antyoksydanty spowalniają proces starzenia się, pozwalając cieszyć się młodym wyglądem przez dłuższy czas.

Kwasy omega wspomagają organizm wielokierunkowo – od wspierania układu nerwowego i krwionośnego po poprawianie kondycji skóry. Substancje są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia, dlatego warto zadbać o ich odpowiednią podaż w diecie. Przyjmowanie kwasów wraz z żywnością można wesprzeć poprzez suplementację. Warto pamiętać o zachowaniu prawidłowych proporcji między kwasami, by mogły przynosić zdrowotne korzyści, zamiast szkodzić.

Materiał partnera zewnętrznego