Herbata jest znana od tysięcy lat. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. W Azji jest szczególnie ceniona, a jej picie i zaparzanie w Chinach czy Japonii jest prawdziwym rytuałem. Jedna z najbardziej cenionych odmian jest herbata zielona. Co warto o niej widzieć? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym artykule.
Kilka słów o „odkryciu” herbaty
Z „odkryciem” herbaty wiąże się ciekawa legenda. Mówi ona, że chiński cesarz Szeng Nung dla zdrowia pił tylko przegotowaną wodę. Pewnego dnia, do wody przez przypadek wpadło kilka listków z rosnącego w pobliżu drzewa herbacianego. Okazało się, że powstały napar jest smaczny i aromatyczny, ale ma także wiele dodatkowych właściwości – pobudza i poprawia koncentrację. Od tamtej pory herbata stawała się coraz bardziej popularna. A jej liście przez bardzo długo były tak cenne, że mogły ją pić jedynie elity.
Jakie właściwości ma zielona herbata?
Zielona herbata ceniona jest ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Chętnie sięgają po nią osoby chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ze względu na to, że przyśpiesza ona spalenia tkanki tłuszczowej. Regularne spożywanie herbaty zielonej poprawia także tolerancję glukozy i znacznie poprawia wrażliwość na insulinę u zdrowych, młodych ludzi. Picie zielonej herbaty jest polecane wiosną, szczególnie w okresie przesilenia, kiedy organizm wymaga wzmocnienia i pobudzenia po zimie.
Zaleca się też picie zielonej herbaty jako zamiennika dla kawy, gdyż również ona zawiera dużo pobudzającej kofeiny. Więcej o wpływie zielonej herbaty na zdrowie można przeczytać w artykule umieszczonym na stronie www.herbata.info.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Niezwykle ważny jest prawidłowy sposób zaparzania zielonej herbaty. Jedną łyżeczkę suszu należy zalać ok. 0,2 l wody. Zielonej herbaty nie należy zalewać wrzątkiem. Temperatura wody musi mieć około 70-85 stopni Celsjusza. Do przygotowywania zielonej herbaty zaleca się używanie zaparzaczy, które ułatwiają usunięcie liści z gotowego naparu. Zieloną herbatę parzy się ok. 2-3 minuty. Prawidłowo przygotowany napar ma jasnozielony kolor i przyjemny aromat.
Materiał partnera zewnętrznego