Czy koenzym Q10 chroni nasze serce?

0
1233
kobieta z rękami trzymanymi w kształcie serca
Warto wiedzieć, że koenzym Q10 jest przyswajalny w obecności tłuszczów, dlatego najlepiej spożywać go w posiłku, w którym znajduje się np. tłusta ryby czy orzechy | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Nasze ciało wytwarza koenzym Q10, znany również pod nazwą ubichinon, jednak z wiekiem produkowana jego ilość zmniejsza się. Jego braki można uzupełniać poprzez suplementację oraz odpowiednio zbilansowany jadłospis. Ten koenzym ma dobroczynny wpływ na wiele ludzkich organów i układów. Czy również mięsień sercowy?

Na co pomaga koenzym Q10?

  • Przeciwdziała starzeniu się skóry – koenzym Q10 to remedium na zmarszczki i inne oznaki starzenia się. Jest składnikiem wielu kremów, balsamów i maseczek. Warto wzbogacić dietę o ten składnik, by chronić ciało przed wolnymi rodnikami, ponieważ koenzym Q10 ma właściwości przeciwutleniające.
  • Migreny – w jednym z badań, przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, udowodniono, że koenzym łagodzi objawy migren i redukuje ich liczbę.
  • Wydajność podczas ćwiczeń fizycznych – regularna suplementacja tego koenzymu sprawia, że wydajność podczas treningu się zwiększa, a zmniejsza zmęczenie.

Koenzym Q10 – czy jest dobry na serce?

Osobom, które cierpią na niewydolność serca, polecana jest suplementacja preparatami zawierającymi koenzym Q10. Dlaczego? Zacznijmy od tego, skąd bierze się owa niewydolność. Może być ona wynikiem wieloletnich zaniedbań i nieleczonej choroby wieńcowej lub nadciśnienia. Efektem tych przypadłości może być zapalenie żył i tętnic, w rezultacie niewydolność serca. Podczas badania przeprowadzonego w Stanach Zjednoczonych na próbie ponad 600 osób udowodniono, że badani, którym podano koenzym Q10, byli rzadziej hospitalizowani z powodu niewydolności serca oraz mieli znacznie mniej powikłań.

Co jeść, by uzupełnić koenzym Q10?

  • Podroby: serce, wątroba i nerki
  • Niektóre gatunki mięsa: wieprzowina, wołowina i kurczak
  • Tłuste ryby: pstrąg, śledź, makrela i sardynka
  • Produkty pełnoziarniste
  • Warzywa i owoce: szpinak, kalafior, brokuły, pomarańcze, truskawki
  • Rośliny strączkowe: soja, soczewica
  • Orzechy i nasiona: nasiona sezamu, pistacje, orzeszki ziemne
  • Olej rzepakowy

Warto wiedzieć, że koenzym Q10 jest przyswajalny w obecności tłuszczów, dlatego najlepiej spożywać go w posiłku, w którym znajduje się np. tłusta ryby czy orzechy.


Materiał partnera zewnętrznego