Skąd wzięła się irlandzka whiskey

0
567
Whiskey
Irlandzka whiskey jest jednym z trunków, które są szczególnie cenione przez znawców najlepszych alkoholi | materiał partnera zewnętrznego

Trunki, które mają długą historię i wymagają kilkuletniego dojrzewania uznawane są za najbardziej szlachetne. Właśnie dlatego, że ich powstanie wymaga tyle czasu i dbałości o każdy etap produkcji.

Irlandzka whiskey jest jednym z trunków, które są szczególnie cenione przez znawców najlepszych alkoholi. Whiskey ma bardzo długą historię, której początków należy szukać w samych narodzinach destylacji alkoholu. Legendy mówią, że whiskey powstała za sprawą działania świętego Patryka, patrona Irlandii. W rzeczywistości jej pojawienie można „zawdzięczać” klimatowi wysp, który uniemożliwia uprawę winorośli, a co za tym idzie, produkcję dobrego wina . Jak podaje legenda, przebywający w V wieku święty Patryk przekazał Irlandczykom informację o procesie destylacji. Od tego czasu misjonarze pracowali nad wytworzeniem uisge beatha. Prace były trzymane w ścisłej tajemnicy, a trunki ukryte przed światem i przechowywane w dębowych beczkach – na rynek trafiły dopiero w XI wieku (w 1170 roku angielscy żołnierze natknęli się na beczki wypełnione cennym trunkiem).

XVI wiek był okresem, w którym rozkwitły domowe gorzelnie. Królowa Elżbieta I była ogromną miłośniczką tego napoju alkoholowego, dlatego whiskey była zwolniona z podatku do 1661roku, w którym to parlament postanowił zradykalizować prawo. Efektem tego posunięcia była oczywiście nielegalna produkcja, która odbywała się pod przykrywką wytwarzania domowego bimbru. Policja podatkowa dwoiła się i troiła, ale i tak nie była w stanie poradzić sobie ze wszystkimi nielegalnymi fabryczkami. Na stabilizację rynku trzeba było czekać aż do 1823 roku, kiedy w życie została wprowadzona ustawa nakazująca licencjonowanie alkoholu.

Na współczesnych etykietach tego trunku znajdują się charakterystyczne terminy, które wiele mówią o zawartości danej butelki:

  • Pure Pot Still Whiskey to trunek destylowany tylko metodą alembikową. Dodatkowo, do jego produkcji wykorzystywany jest wyłącznie jęczmień – słodowy lub niesłodowy,
  • Single Grain to whiskey, która jest produkowana z innych ziaren niż jęczmień. Najczęściej stosuje się kukurydzę,
  • Single Malt – trunek produkowany w stu procentach ze słodu jęczmiennego (podobnie jak w przypadku whisky szkockiej),
  • Poitin – najprościej mówiąc, jest to bimber uzyskany z jęczmienia. Ziarna najpierw zostają namoczone, a po ich wykiełkowaniu całość jest pozostawiana do fermentacji. Na koniec trunek jest destylowany. Tradycjonaliści uważają, że prawdziwy Poitin jest nielegalny, ponieważ ma pochodzić z przydomowych „fabryk”.

Materiał partnera zewnętrznego