Czym jest sos ponzu i do czego go stosować?

0
112
sos ponzu
Sos ponzu to jedna z najpopularniejszych przypraw w płynie w Japonii | fot.: materiał partnera

Sos ponzu to jeden ze sposobów na wprowadzenie azjatyckiego klimatu do swojej kuchni. Można przyrządzić go samodzielnie w domu z wykorzystaniem sosu sojowego albo zdecydować się na zakup gotowego produktu, np. od cenionej marki Kikkoman. Czym charakteryzuje się sos ponzu i jak stosować go przy codziennym gotowaniu?

Ponzu, czyli co?

Sos ponzu to jedna z najpopularniejszych przypraw w płynie w Japonii, a w zasadzie na całym terytorium Dalekiego Wschodu. To specjalna odmiana sosu sojowego wzbogacona cytrusami. Ten dodatek sprawia, że cały sos nabiera orzeźwiającego charakteru i może być zastosowany na wiele różnych sposobów. Trzeba tylko pamiętać, by używać dobrych produktów, opartych na naturalnych składnikach. Sos Ponzu Kikkoman został opracowany na podstawie naturalnie warzonego sosu sojowego z dodatkiem cytryny i octu. Takie połączenie pozwala uzyskać harmonię smaków: kwaśnego, ostrego i słodkiego. Dzięki temu dania z użyciem tej przyprawy stają się aromatyczne, lekkie i orzeźwiające. A jak używać sosu ponzu w swojej kuchni?

Do przekąsek

Wyjątkowy smak sosu Kikkoman będzie doskonale nadawał się do wszelkich przekąsek z surowych warzyw, pokrojonego sera czy jajek. W kuchni azjatyckiej jest podawany do tradycyjnych pierożków.

Marynata

Podobnie jak klasyczny sos sojowy, ponzu nadaje się do przygotowywania wszelkiego rodzaju marynat. Delikatna nuta cytrusów doskonale podkreśli smak wielu dań mięsnych. Sos ten stosowany jest np. jako marynata do steków czy mięsa wieprzowego. Kilka kropli sosu od Kikkoman może doskonale urozmaicić smak marynaty do najzwyklejszych udek. Będzie też doskonale pasował do kaczki w pomarańczach.

Sos sałatkowy

Wszelkiego rodzaju dressingi i winegrety do sałatek, wzbogacone o aromat sosu ponzu, pozwolą na nowo odkryć smak ulubionych sałatek. Cytrynowa nuta będzie idealna do kompozycji, w których dążysz do przełamania smaków poprzez wprowadzenie owoców czy migdałów. Jeśli lubisz sałatki z arbuzem, mandarynką czy winogronem, koniecznie spróbuj dressingu przyprawionego sosem ponzu.

Przyprawa do ryb

Jedną z najczęściej stosowanych przypraw do ryb jest sok z cytryny. Ma on za zadanie złagodzić charakterystyczny zapach, poprawić walory smakowe mięsa oraz sprawić, by nie rozpadało się ono w trakcie pieczenia. Okazuje się, że alternatywą (lub uzupełnieniem) może być zastosowanie sosu ponzu, który sam w sobie jest słony, a dodatkowo nadaje charakterystyczny cytrynowy aromat. Dzięki temu uzyskujemy jeszcze więcej smaku. Eksperci kulinarni polecają stosowanie ponzu zarówno do ryb pieczonych, jak i surowych. Przyprawa może być również podawana jako sos do maczania sushi.

Doprawianie dań

Oczywiście, sos ponzu doskonale spełnia swoje zadanie jako klasyczna przyprawa do gotowych dań. Można użyć go w zasadzie do wszystkiego, ale warto pamiętać o jego cytrynowym aromacie, który nie zawsze będzie pasował. Świetnie sprawdzi się np. do makaronów z zielonym pesto, kuchni wegańskiej czy dań z kuchni azjatyckiej.

Jak widać, ten azjatycki sos może być wykorzystany na wiele różnych sposobów. Warto jednak zdecydować się na produkt oparty na naturalnych składnikach, tj. sos Ponzu Kikkoman.

Materiał partnera zewnętrznego