Ketchup pikantny czy łagodny?

0
346
ketchup
Co zatem wybrać: ketchup łagodny czy pikantny? Wszystko zależy tak naprawdę od indywidualnych preferencji | fot.: materiał partnera

Jednym z najpopularniejszych zimnych sosów stosowanych na co dzień niemal na całym świecie jest z pewnością ketchup. Dzięki swojemu smakowi łączącemu jednocześnie słodkie i kwaśne nuty, a czasem nawet i te ostre, pasuje do wielu dań oraz przekąsek. Ta prosta, a tym samym niesamowicie dobra receptura rozkochała w sobie wiele osób. Tylko, którego wariantu nie powinno zabraknąć w kuchni: ketchupu łagodnego czy pikantnego? Sprawdź!

Skąd się wziął ketchup w naszych kuchniach?

Chociaż może to być dla Ciebie zaskoczeniem, pierwsza receptura ketchupu pikantnego czy łagodnego znacznie odbiegała od tej, którą znamy i lubimy współcześnie. Mimo że sos został rozsławiony w Stanach Zjednoczonych, to za jego twórców tak naprawdę uważani są Chińczycy! Początkowo wykorzystywany był do dań jako sos rybny, a pomidorową nutę zyskał, dopiero gdy przepis zaczęli modyfikować Europejczycy. Przez jakiś czas ketchup był uznawany za ekskluzywny dodatek do potraw, na który mogli pozwolić sobie wyłącznie wybrani. Od połowy XIX wieku ruszyła jednak masowa produkcja, która sprawia, że cały świat mógł się rozsmakować w tym aromatycznym sosie.

Teraz w sklepach znajdziesz nie tylko ketchup łagodny czy pikantny, ale również wersje do pizzy czy z dodatkiem aromatycznych przypraw, które podkręcają smak sosu. Jego podstawą są przede wszystkim wysokiej jakości pomidory, ocet, sól, cukier i zioła. Ważna jest również konsystencja – musi być zachowany idealny balans między wodnistością a gęstością.

Jako jeden z najlepszych ketchupów pod względem smaku określa się ketchup nr VII marki Fanex. Przygotowuje się go wyłącznie z wyselekcjonowanych warzyw oraz przypraw pochodzących z zaufanych źródeł. Dzięki temu aromat jest niepowtarzalny i świetnie komponuje się z potrawami oraz przekąskami z różnych zakątków świata. To dobra podstawa do mięsnej marynaty, składnik innego sosu albo proste urozmaicenie zwykłej kanapki. Receptura nie zmienia się od lat – ten aromat Cię nie zawiedzie!

Ketchup łagodny i szaszłyki
Teraz w sklepach znajdziesz nie tylko ketchup łagodny czy pikantny, ale również wersje do pizzy czy z dodatkiem aromatycznych przypraw, które podkręcają smak sosu. | fot.: materiał partnera

Ketchup łagodny dla delikatnych kubków smakowych

Ketchup w wersji łagodnej to rodzaj sosu pomidorowego, który ma delikatniejszy i mniej pikantny smak niż jego tradycyjny wariant. Przepadają za nim przede wszystkim osoby, które nie są fanami intensywnych oraz ostrych aromatów. Chętnie sięgają po niego dzieci, a szczególnie te potrzebujące zachęty do zjadania wszystkiego z talerza.

Podobnie jak standardowy ketchup, łagodna wersja jest zazwyczaj robiona z dojrzewających pomidorów, octu, cukru, soli i różnych przypraw. Aby smak był delikatniejszy, czosnek, cebula, pieprz czy chili występują w niewielkiej ilości lub są w ogóle pomijane w recepturze. Świetnie pasuje do wielu dań takich jak hamburgery, hot dogi, frytki czy mięsne pieczenie. Czasem służy również jako składnik sosu np. tysiąca wysp. Chociaż ma mniej intensywny smak, nadal dodaje świeżości i delikatnej słodyczy potrawom z różnych zakątków świata. To dobra alternatywa dla osób, które chcą cieszyć się smakiem ketchupu bez dodatkowego, pikantnego twistu.

Sosu nie może zabraknąć przede wszystkim podczas sezonu grillowego! Polecamy ketchup grill łagodny Fanex w wygodnej butelce o pojemności 1000 ml, która wykarmi wszystkich wygłodniałych gości. Doskonale komponuje się z mięsem i warzywami zdjętymi prosto z rusztu. Wszystko za sprawą dodatku ziół. Delikatna słodycz sosu jedynie podkreśla smak grillowanych potraw, nie przyćmiewając pozostałych aromatów.

Coś dla fanów ostrości, czyli ketchup pikantny

Wariant pikantny jest idealny dla osób, które szukają nowych smaków, ale są dopiero na początku swojej przygody z ostrością w kuchni. To klasyczny ketchup pomidorowy z dodatkiem składników nadających mu mocnego wyrazu. Może zawierać różnego rodzaju przyprawy, takie jak papryczki chili, pieprz cayenne, papryka wędzona czy sos tabasco – z czasem można wybierać coraz ostrzejsze mieszanki, aby rozwijać swoje kubki smakowe.

W porównaniu do tradycyjnej receptury ketchup pikantny ma bardziej intensywny i wyrazisty smak. Jest często używany do dań mięsnych, grillowanych, smażonych czy pizzy. Stosuje się go także jako dodatek do przekąsek i przystawek podczas rodzinnych spotkań czy towarzyskich imprez. Szczególnie polecany jest ketchup grill pikantny Fanex, jeśli planujesz przygotować na grillu klasyczne kiełbaski, aromatyczne szaszłyki czy soczystą karkówkę. Przyjemna pikantność pozostaje na języku, ale nie przyćmiewa smaku potraw – nadaje im wyłącznie większej wyrazistości oraz głębi.

Ketchup pikantny jest popularny nie tylko w Polsce, ale również w Meksyku, Indiach czy Tajlandii, czyli tam, gdzie ostrość daje się we znaki! Warto jednak pamiętać, że w tym przypadku poziom ostrości jest bardzo niewielki, więc fani najostrzejszych sosów świata raczej nie zadowolą się takim dodatkiem w kuchni.

***

Co zatem wybrać: ketchup łagodny czy pikantny? Wszystko zależy tak naprawdę od indywidualnych preferencji. W wielu domach można znaleźć oba warianty, aby wszyscy domownicy mogli podkręcić aromat swoich ulubionych potraw, tak jak podpowiadają im kubki smakowe.

Artykuł sponsorowany