Olej rycynowy – od starożytnych bloków skalnych do szerokich zastosowań medycznych

0
615
Zastosowania oleju rycynowego
Olej rycynowy jest dobrze znany medycynie naturalnej, a to za sprawą jego własności, pożądanych w przypadku różnych dolegliwości zdrowotnych | fot.: Fotolia

Gdybyśmy mieli sięgnąć do początków użytkowania oleju rycynowego, okazałoby się, że pojawia się on już w czasach starożytnych Indii i Egiptu, gdzie wykorzystywany był do celów budowniczych. Niemniej, im dłuższa historia tej substancji, tym więcej odkrywamy jej praktycznych zastosowań. Jakich aspektów życia one dotyczą? Kiedy możemy liczyć na korzystne działanie oleju rycynowego?

Olej powstaje z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis). Przede wszystkim jednak istotny jest konkretny składnik oleju rycynowego, czyli 18-węglowy kwas rycynolowy. Substancja, która sprawdza się również w medycynie estetycznej, przy pielęgnacji ciała oraz podczas domowych porządków, zawiera dodatkowo takie glicerydy, jak linolowy, oleinowy, stearynowy czy palmitynowy. A zatem, do czego konkretnie możemy użyć oleju rycynowego?

Przyjazny działaniom kosmetycznym

Kremy, balsamy, odżywki do włosów i paznokci – w skład tego typu środków bardzo często wchodzi olej rycynowy. Substancja ta bardzo często jest wykorzystywana do celów pielęgnacyjnych. W czystej postaci wpływa na porost włosów, które wzmacnia, a także pozwala uzyskać efekt zagęszczenia brwi i rzęs (zazwyczaj w połączeniu z żółtkiem jajka albo olejem kokosowym). Ponadto, zawarte w niej kwasy tłuszczowe, docierając do głębszej warstwy naskórka, nawilżają cerę i pomagają w pozbyciu się drobnych zmarszczek oraz innych niedoskonałości. Systematyczne używanie oleju rycynowego potrafi przyczynić się nawet do zmniejszenia rozstępów, pozostałych po wahaniach wagi lub okresie ciąży. Natomiast, czy istnieją jakieś przeciwwskazania dla stosowania tej substancji? Odradza się korzystanie z niej osobom o skórze tłustej, ze względu na działanie powodujące blokowanie porów, a w konsekwencji – powstawanie zaskórników.

Pełen właściwości leczniczych

Olej rycynowy jest dobrze znany medycynie naturalnej, a to za sprawą jego własności, pożądanych w przypadku różnych dolegliwości zdrowotnych. Działanie antybakteryjne substancji czyni z niej doskonały środek na odkażanie ran, łagodzenie wszelkiego rodzaju otarć czy wspomaganie leczenia zmian skórnych. Ponadto, korzystny wpływ oleju rycynowego możemy poczuć w sytuacji podrażnienia i swędzenia skóry oraz bólu mięśni lub stawów. Niektórzy przypisują tej substancji nawet zdolność pomocy podczas walki z rakiem. Trzeba jednak mieć na względzie, że olej rycynowy sam w sobie nie jest lekiem i nie powinien pełnić roli zamiennika dla zaleceń lekarza.

Czystość to jego specjalność

Jeśli w trakcie domowych porządków zależy nam na ograniczeniu drażniącej chemii – oczywiście, przy zachowaniu skuteczności naszych prac – to olej rycynowy okaże się w różnych przypadkach doskonałym rozwiązaniem. Koncentracja kwasów tłuszczowych to nie tylko sposób na zdrowy wygląd naszej cery, ale również odżywienie i nabłyszczenie skórzanych mebli. Substancja nada też świeży wygląd sprzętom wykorzystywanym w kuchni (np. metalowym garnkom) i połysk roślinom domowym. Co więcej, olej rycynowy często stosowany jest także do radzenia sobie z niepożądaną obecnością różnych szkodników i gryzoni.

Jak widać, dzięki całemu wachlarzowi zastosowań, duże uznanie dla tej substancji trwa od czasów najdawniejszych aż po dziś dzień. Jednak na temat oleju rycynowego można powiedzieć jeszcze więcej. Dodatkowe szczegóły zawiera artykuł na portalu kreatywna.pl

UDOSTĘPNIJ