Wigilia i Boże Narodzenie bez laktozy

0
1819
Czerwony barszcz z uszkami
Jeśli chodzi o tradycyjne dania wigilijne, zdecydowana większość z nich – z uwagi na swój postny charakter – nie zawiera laktozy. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych naszych czasów jest nietolerancja laktozy – a więc cukru występującego w mleku i produktach mlecznych. Według danych szacunkowych tylko w Polsce z hipolaktazją (jak brzmi inna nazwa nietolerancji laktozy) zmaga się 1,5 % dzieci i nawet do 30% dorosłych. Jest więc całkiem prawdopodobne, że i w Twojej rodzinie są osoby, które nie mogą spożywać produktów zawierających laktozę. Co to dla nich oznacza w święta Bożego Narodzenia? Czy tradycyjne dania wigilijne i świąteczne są dla nich bezpieczne? Sprawdź, na co koniecznie trzeba zwrócić uwagę!

Laktoza – czy występuje w tradycyjnych potrawach świątecznych?

Jeśli chodzi o tradycyjne dania wigilijne, zdecydowana większość z nich – z uwagi na swój postny charakter – nie zawiera laktozy i jest bezpieczna dla osób z nietolerancją tego cukru. Sposób przyrządzenia niektórych potraw może się jednak różnić ze względu na pewne rodzinne tradycje – trzeba więc zwrócić na nie szczególną uwagę. Pierogi i uszka w swojej podstawowej wersji nie stanowią problemu, jeśli do ciasta nie dodaje się mleka (zdarza się to w niewielu przypadkach) i jeśli farsz nie jest na bazie sera, a tradycyjny, z kapustą i grzybami. Jak najbardziej odpowiednie okazują się gotowane ryby. Natomiast smażone mogą być problematyczne jedynie wtedy, gdy są panierowane. Gotowe panierki najczęściej bowiem zawierają laktozę. Ostrożność należy zachować przy podawanych w niektórych domach krokietach z naleśnikowego ciasta na mleku. Zdradliwa może się okazać także kutia, do której często dodaje się śmietanki.

Jednym z tradycyjnych sposobów przyrządzania śledzi jest zanurzanie ich w śmietanowym sosie. Tak podane mogą u osób z nietolerancją laktozy spowodować wielogodzinne cierpienie. Zamiast potrawki w śmietanie można jednak wykorzystać inne, bezlaktozowe pomysły na śledzie, np. śledzie pod grzybową pierzynką, w czerwonym winie czy w marynacie korzennej.

Na baczności warto się mieć także podczas świątecznej uczty – przepisy na Boże Narodzenie zawierają bowiem bardzo często mnóstwo składników z laktozą. To przede wszystkim sosy na bazie śmietany, majonezy (które najczęściej zawierają mleko w proszku), a także wypieki świąteczne z mlekiem i z serem.

Laktoza w świątecznych wypiekach

Popularne ciasta, ciasteczka i desery w zdecydowanej większości również mogą stanowić problem dla osób z nietolerancją laktozy. Przykład? Uwielbiany przez wszystkich sernik, bez którego nie sposób wyobrazić sobie prawdziwych świąt… Czy istnieje sposób, żeby przyrządzić jego zamiennik niezawierający laktozy? Oczywiście! Sprawdzonych przepisów na sernik bez sera warto szukać u wegan, którzy z zasady unikają produktów odzwierzęcych. Najpopularniejszą opcją wydaje się tofunik, czyli sernik na bazie tofu. Jeszcze prostszym pomysłem jest słodki substytut sera przygotowany z mleka kokosowego i orzechów nerkowca, tak jak w przepisie: https://www.kamis.pl/przepisy/ciasta-desery-napoje/weganski-sernik (dla zagubionych – w mleku kokosowym nie ma laktozy).

Szykując się do świątecznego pieczenia, warto pamiętać o podstawowych zamiennikach krowiego mleka i śmietanki, które – dzięki temu, że nie zawierają laktozy – pozwolą skosztować pysznych ciast każdemu, bez wyjątku. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem okazują się mleka roślinne: przede wszystkim mleko ryżowe, sojowe, owsiane oraz migdałowe, o specyficznym, słodkim smaku. Mleko kokosowe świetnie zastąpi natomiast mleko skondensowane, a kokosowa śmietanka lub mieszanka 1/4 szklanki mleka owsianego z 1/2 szklanki oleju i cukrem – zwykłą śmietankę.

Święta bez laktozy – uważaj na…

  • sałatki i faszerowane jajka – ze względu na sosy śmietanowe lub jogurtowe oraz majonez z mlekiem w proszku,
  • produkty gotowe – czekoladki i inne słodycze oraz panierki do ryb czy kurczaka,
  • skład majonezu – najczęściej zawiera mleko w proszku,
  • zapiekane potrawy z serem,
  • ciasta, lody i kremowe desery,
  • kiełbasy wyrabiane przemysłowo – mogą zawierać białka serwatkowe.

By święta przebiegały tak, jak tego sobie życzymy – zdrowo i spokojnie – warto zadbać, by każdy z domowników i gości mógł się nimi cieszyć! Powodzenia!


Materiał partnera zewnętrznego