Olej z czarnuszki, czyli esencja zdrowia z czarnych nasion

0
736
Ziarna czarnuszki
Olej z czarnuszki to naturalne bogactwo cennych dla zdrowia składników odżywczych, które można wykorzystać zarówno w suplementacji, jak i w pielęgnacji zewnętrznej | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Olej z czarnuszki to naturalne bogactwo cennych dla zdrowia składników odżywczych, które można wykorzystać zarówno w suplementacji, jak i w pielęgnacji zewnętrznej. Skąd pochodzi ten produkt, jakie są jego właściwości i jak wspiera nasz organizm?

Olej z czarnuszki to naturalne bogactwo cennych dla zdrowia składników odżywczych, które można wykorzystać zarówno w suplementacji, jak i w pielęgnacji zewnętrznej. Skąd pochodzi ten produkt, jakie są jego właściwości i jak wspiera nasz organizm?

Olej z czarnuszki pochodzenie

Olej z czarnuszki powstaje poprzez tłoczenie na zimno nasion rośliny z rodziny jaskrowatych, która pojawiła się w starożytności na terenie Egiptu, nazywanej czarnuszką, kminem czarnym, kminkiem egipskim czy też kolendrą siewną. Wygląd tej rośliny jest bardzo nietypowy, a przez to łatwy do rozpoznania. Niebieskie lub białe kwiaty z błękitnym unerwieniem mają turkusowo-seledynowe końcówki, zaś w owcach znajdują się charakterystyczne, trójgraniaste nasiona o bardzo ciemnym kolorze i intensywnym korzennym zapachu. Zawierają one od 30 do 40% tłuszczu, bogatego w wiele cennych składników odżywczych. Uzyskany w procesie ich tłoczenia olej ma barwę pomarańczową lub brązową, a jego aromat kojarzy się z ziołami i przyprawami korzennymi.

Olej z czarnuszki właściwości

Olej produkowany z nasion czarnuszki ma bardzo bogaty skład, który wpływa dobroczynnie na wiele procesów życiowych organizmu. Znajdziemy w nim przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega 6, omega 3 i omega 9, a także fosfolipidy, saponiny, tymochinon, sterole roślinne, flawonoidy oraz wiele cennych witamin i minerałów, takich jak witamina A, E, F, PP, B1 i B6 oraz biotyna, selen, sód, potas, wapń, magnez i żelazo. Dzięki tak wysokiej zawartości cennych składników odżywczych olej z czarnuszki można stosować między innymi jako środek:

  • antyoksydacyjny,
  • antyalergiczny i antyastmatyczny,
  • antybakteryjny,
  • przeciwwirusowy,
  • przeciwgrzybiczy.

Olej z czarnuszki zastosowanie

Olej z czarnuszki znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetologii. Najczęściej wykorzystywany jest w przypadku objawów astmy i alergii, takich jak katar, świąd nosa, kichanie czy egzema skórna, ponieważ wysoka zawartość tymochinonu odpowiada za jego działanie antyhistaminowe. Stosowanie oleju z czarnuszki poleca się również osobom o obniżonej odporności, gdyż jego składniki aktywne pobudzają naturalną reakcję układu odpornościowego, a co za tym idzie może on znacznie szybciej zareagować i zniszczyć komórki zainfekowane przez wirusy. Dzięki dużej ilości kwasów nienasyconych oraz niektórych witamin olej z nasion czarnuszki działa także antyoksydacyjnie, co oznacza, że neutralizuje wolne rodniki, odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu. Regularne spożywanie tego produktu chroni również przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca czy miażdżyca. Olej reguluje poziom glukozy we krwi, uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie i zapobiega zakrzepom. Warto sięgać po niego także w przypadku kłopotów z układem trawiennym, ponieważ usprawnia przemianę materii, dba o prawidłowy apetyt, łagodzi objawy jelita drażliwego, czyli gazy oraz wzdęcia i działa osłonowo na błonę śluzową żołądka. Udowodniono również, że olej z czarnuszki może wpływać korzystnie na kondycję nerek i wątroby poprzez neutralizowanie toksyn, regulowanie gospodarki elektrolitowej i odtruwanie organizmu.

Jak spożywać olej z czarnuszki?

Warto wiedzieć, że ogromne znaczenie ma to, jaki olej z czarnuszki wybierzemy do stosowania w codziennej diecie. Powinien to być przede wszystkim produkt tłoczony na zimno, nierafinowany, czyli nieoczyszczony i przechowywany w ciemnej butelce, w chłodnym miejscu. Oleju z czarnuszki nie wolno poddawać działaniu wysokiej temperatury, ponieważ utraciłby większość swoich cennych właściwości, dlatego należy przyjmować go samodzielnie lub jako dodatek do dań gotowych i zimnych przekąsek. Zaleca się, aby osoby dorosłe nie przekraczały dziennej dawki 1 łyżki, zaś dzieci w wieku powyżej 3 roku życia jednej małej łyżeczki.

Olej z czarnuszki a pielęgnacja

Dzięki właściwościom antybakteryjnym, regeneracyjnym i łagodzącym olej z czarnuszki znajduje szerokie zastosowanie w kosmetologii. Poleca się aplikowanie go na skórę dotkniętą trądzikiem, liszajem, atopowym zapaleniem skóry oraz łupieżem. Co ciekawe, można bez obaw nakładać go nawet na cerę tłustą, gdyż zapobiega nadmiernemu błyszczeniu się naskórka. Warto sięgać po niego także w pielęgnacji przeciwzmarszczkowej, ponieważ wykazuje właściwości antyoksydacyjne i nawilżające. Olej wspomaga też gojenie ran i minimalizuje ryzyko powstawania blizn. Panie pokochają olej z czarnuszki również w pielęgnacji włosów. Zawarte w nim substancje zwalczają bowiem łupież, wzmacniają mieszki włosowe i stymulują porost włosów. Olej można wcierać w głowę, co pomoże w walce z nadmierną utratą owłosienia, lecz równie korzystne jest nakładanie go także na całej ich długości poprzez olejowanie czy też w formie odżywki lub maski. Taka kuracja sprawi, że fryzura stanie się gęstsza, mocniejsza i zachowa zdrowy blask.

Zimnotłoczony nierafinowany olej z czarnuszki to produkt, który warto włączyć do swojej codziennej diety, zwłaszcza w okresie zwiększonej zachorowalności. Powinien zagościć zarówno w naszej kuchni, jak i w łazience, bowiem doskonale sprawdza się także w pielęgnacji problematycznej skóry i osłabionych włosów.


Materiał partnera zewnętrznego