Od jutra obowiązują nowe przepisy unijne o znakowaniu żywności – teraz dotyczą również cateringu dietetycznego

0
2405
lunch box
Od 13 grudnia 2016 r. na zestawach posiłków oferowanych jako catering dietetyczny muszą być podane informacje o wartości odżywczej | fot.: Fotolia

Przepisy o podawaniu informacji o wartości odżywczej obowiązują w Polsce i całej Unii Europejskiej od dawna, ale dopiero teraz, od 13 grudnia 2016 r., powszechnie obowiązujące staje się Rozporządzenie UE 1169/2011, które kompleksowo reguluje całą sferę znakowania żywności. Konsumenci – przyzwyczajeni do szukania informacji o wartości odżywczej na opakowaniach produktów w sklepach – teraz mogą ich oczekiwać także na opakowaniach żywności kupowanej na odległość, takiej jak coraz bardziej popularny catering dietetyczny.

Od 13 grudnia 2016 r. na zestawach posiłków oferowanych jako catering dietetyczny muszą być podane informacje o wartości odżywczej, czyli wartość energetyczna, ilość tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych; węglowodanów, w tym cukrów; białka oraz soli. Można też umieścić na etykietach dodatkowe informacje ważne z punktu widzenia klientów, jak np. zawartość błonnika.

Dla rosnącej rzeszy klientów korzystających z diet pudełkowych wprowadzenie obowiązkowych etykiet z wartością odżywczą to duża zmiana na plus, bo zamawiają oni dietetyczne jedzenie właśnie dlatego, że w założeniu ma być dobrze zbilansowane. Potwierdzeniem tego będzie teraz etykieta podająca nie tylko liczbę kalorii, ale także znacznie dokładniejsze informacje o składnikach odżywczych.

Dostosowanie się do nowych wymogów może być dla firm oferujących catering dietetyczny dużym wyzwaniem, a to ze względu na różnorodność oferowanych diet, urozmaicenie posiłków oraz dostępność kilku poziomów kalorycznych. Chodzi jednak o rozporządzenie ogłoszone w październiku 2011 r., a więc czasu na dostosowanie się było dużo.

Największym wyzwaniem było precyzyjne obliczenie zawartości składników odżywczych w daniach składających się z różnorodnych produktów, a w zbilansowanej diecie takich potraw powinna być większość – mówi Małgorzata Chylewska, dietetyk LightBox, firmy oferującej catering dietetyczny w ponad 60 miastach Polski. – Choć przygotowanie wszystkich danych na etykiety było bardzo pracochłonne, jestem przekonana, że warto, bo dzięki informacjom o wartości odżywczej klienci mogą się upewnić, że ich dieta jest naprawdę dobrze zbilansowana, porównując parametry swoich posiłków np. z normami i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. To krok milowy we właściwym kierunku – dodaje Małgorzata Chylewska.


LightBox to jedna z największych w Polsce firm w branży cateringu dietetycznego. LightBox dostarcza całodzienne zestawy gotowych posiłków pod wskazany adres w ponad 60 miastach na terenie kraju. Firma oferuje 4 rodzaje diety: Optimum – wzorowaną na diecie śródziemnomorskiej, No Fish – zbilansowaną dietę tradycyjną bez ryb, Vege – dietę laktoowowegetariańską i Gluten Free, czyli dietę bezglutenową. Więcej informacji na stronie: www.lightbox.pl.