

Potas to jeden z ważniejszych minerałów odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Należy więc koniecznie uwzględnić produkty bogate w potas w codziennym jadłospisie. Na szczęście ten składnik można znaleźć w wielu pysznych warzywach, owocach, produktach strączkowych czy orzechach. Sprawdź, które produkty będą najlepszym źródłem potasu w twojej diecie.
Produkty bogate w potas – warzywa i owoce
Osobom będącym na zróżnicowanej, bogatej w owoce i warzywa diecie rzadko doskwierają niedobory potasu. To dzięki temu, że ten pierwiastek znajduje się w wielu produktach roślinnych. Spożywany wraz z nimi jest też dobrze przyswajalny. Należy jedynie uważać na stosowaną formę obróbki produktów bogatych w potas, ponieważ niektóre z nich mogą redukować ilość składników odżywczych.
Do najbardziej nasyconych potasem owoców należą suszone morele (ok. 1666 mg/100 g). Należy jednak pamiętać, że są kaloryczne i zawierają sporo cukru, dlatego nie powinno się ich spożywać zbyt dużo. Ponadto popularne produkty bogate w potas to:
- ziemniaki (uwaga – więcej potasu mają te gotowane na parze lub w mundurkach niż tradycyjne z wody),
- pomidory – warto spożywać nie tylko świeże pomidory, ale również sok, przecier lub koncentrat, które mają bardzo dużo potasu oraz innych cennych składników,
- brokuły,
- banany,
- buraki (ale tylko surowe!),
- morele świeże,
- brukiew,
- bakłażan,
- cukinia,
- biała kapusta,
- szpinak,
- awokado,
- agrest,
- ananas,
- brzoskwinie,
- winogrona.
Znajduje się on również w wielu innych owocach i warzywach. A zatem kolorowa dieta zawierająca mnóstwo produktów roślinnych jest doskonałym wyborem dla każdego, kto chce zapewnić sobie odpowiednią podaż potasu oraz innych witamin i minerałów.
Inne produkty bogate w potas – co warto jeść?
To jednak nie wszystko. Potas można sobie również dostarczyć, spożywając produkty zbożowe: kasze (przede wszystkim gryczaną i jęczmienną), płatki, pieczywo żytnie. Ważne produkty bogate w potas to również warzywa strączkowe. Wśród nich najwięcej tego pierwiastka można znaleźć w białej fasoli. Dostarczą go również orzechy (pistacje, orzechy arachidowe, włoskie) oraz pestki (szczególnie dyni). Łasuchów z pewnością ucieszy zaś fakt, że dużo potasu znajduje się również w kakao, a więc także czekoladzie (zarówno mlecznej, jak i gorzkiej). Warto również zaznaczyć, że mleko i jego przetwory też zawierają potas, podobnie jak mięso (drób, wołowina) oraz ryby (np. dorsz, makrela).
Dieta bogata w potas – dodatkowe wsparcie
Jedząc produkty bogate w potas, dość łatwo dostarczyć sobie odpowiednią porcję tego mikroelementu. Niestety równie łatwo można go wypłukać z organizmu. Na szczęście w przypadku niedoborów można zastosować dodatkowe wsparcie z apteki – takie jak Aspargin. To lek, który dostarcza organizmowi nie tylko potas, ale również nie mniej ważny magnez. Dzięki temu wspomaga jego prawidłowe funkcjonowanie i pomaga uzupełnić niedobory spowodowane np. zaburzeniami wchłaniania lub nieprawidłową dietą.
Materiał partnera