Jakie zastosowanie ma sok z czarnego bzu?

0
670
Wiele badań naukowych potwierdza właściwości antynowotworowe jagód czarnego bzu | fot.: Fotolia

Czarny bez należy do rodziny roślin kwitnących. Wiele gatunków uprawianych jest w różnych częściach świata, są także wykorzystywane do upiększania ogrodów. Wiosną możemy zauważyć kwitnące duże białe grona małych, kremowo-białych kwiatów. Owoce natomiast przypominają swoim wyglądem jagody, które są bogate w wiele składników korzystnych dla zdrowia.

Czarny bez wzmacnia odporność

Przeciwutleniacze występujące w owocach czarnego bzu podnoszą odporność, chronią serce i zapobiegają chorobom nowotworowym. Jagody również poprawiają kondycję skóry i włosów. Kilka badań naukowych potwierdza zdolności czarnego bzu do wzmocnienia układu odpornościowego.  To samo dotyczy syropu z czarnego bzu, który zwiększa poziom antyoksydantów w organizmie i pomaga zwalczać choroby. Witaminy A i C obecne w owocach pomagają utrzymać optymalne zdrowie. Zaletą czarnego bzu jest również ochrona przed wirusami, które mogą uszkadzać ściany komórkowe. Jagody zmniejszają również produkcję śluzu podczas przeziębienia i grypy, łagodząc jej objawy, jak również zwiększają odporność poprzez zwiększenie produkcji cytokin zapalnych. W ten sposób pomagają również w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i innych schorzeń układu oddechowego.

Profilaktyka w chorobach nowotworowych

Wiele badań naukowych potwierdza właściwości antynowotworowe jagód czarnego bzu. Można je przypisać kwercetynie występującej w tej niezwykłej roślinie czarnego bzu – której działanie terapeutyczne może pobudzić układ odpornościowy i wspomóc leczenie.
Inne badania pokazują, że jagody bzu mogą również wspomagać leczenie raka prostaty. Wiadomo, że jagody hamują proces biochemiczny nazywany sygnalizacją hedgehog, który został powiązany z rozwojem chorób nowotworowych. Owoce bzu czarnego zawierają również wiele przeciwutleniaczy, które odgrywają rolę w zwalczaniu i zapobieganiu wzrostu komórek nowotworowych. Ponadto soki z owoców czarnego bzu zawierają także flawonoidy, które zapobiegają uszkodzeniom komórek w organizmie człowieka. Ekstrakt z czarnego bzu, bogaty w antocyjany posiada szerokie spektrum właściwości terapeutycznych, farmakologicznych które nie tylko hamują lub opóźniają, ale nawet odwracają proces powstawania raka.

Największe źródło antyoksydantów

Jeśli chodzi o najlepsze naturalne źródła przeciwutleniaczy, owoce czarnego bzu są na samym szczycie listy. W kategorii owoców i jagód stwierdzono, że tylko jagody aronii wywierają silniejsze działanie antyoksydacyjne niż jagody czarnego bzu. Ich właściwości przeciwutleniające zostały przypisane ich wysokiej koncentracji związków fenolowych (szczególnie antocyjanów), ale także wysokiemu poziomowi witaminy C występującej w tych cierpkich owocach. Uważa się, że produkty bogate w przeciwutleniacze chronią przed wieloma chorobami związanymi z wiekiem, w tym chorobami układu sercowo-naczyniowego, rakiem, zwyrodnieniem plamki żółtej, a nawet chorobą Alzheimera. Bogate w przeciwutleniacze pokarmy są również jednymi z najlepszych produktów pozwalających zachować młody wygląd ze względu na ich dobroczynny wpływ na kondycję skóry.  Antyoksydanty mają bowiem zdolność do neutralizowania wolnych rodników, niestabilnych cząsteczek tlenu, które mogą powodować zwiotczenie skóry oraz powstawanie zmarszczek.


KHU