Jak sobie radzić ze zgagą? Diagnostyka i leczenie

0
108
Problemy ze zgagą
Zalecenia dla chorych na zgagę obejmują utrzymywanie odpowiedniej wagi (nadwaga sprzyja nasileniu objawów) i diety | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Zgaga to powszechny problem, który w krajach wysokorozwiniętych występuje codziennie u 10-15% populacji. Objawia się palącym bólem w okolicy zamostkowej, w dołku nadsercowym, czasem obejmującym nawet gardło, powodując nieprzyjemne uczucie kwaśnego i słonego posmaku. Zazwyczaj pojawia się po 1-2 godzinach od posiłku, co jest związane z wytworzeniem się dużej ilości kwasu solnego.

Co powoduje zgagę?

Zgaga jest objawem choroby refluksowej, polegającej na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Silnie kwaśna treść żołądkowa powoduje podrażnienie błony śluzowej przełyku i w konsekwencji prowadzi do jej zapalenia. Wynika to z faktu, że nabłonek przełyku nie jest przystosowany na działanie soku żołądkowego. Główną przyczyną cofania się treści żołądkowej jest niewydolność dolnego zwieracza przełyku, który oddziela przełyk od żołądka. Jego dysfunkcja może być wrodzona, ale także mają na nią wpływ: palenie papierosów, alkohol oraz niektóre pokarmy i leki, np. środki antykoncepcyjne.

U kogo występuje zgaga?

Zgaga może występować u osób w różnym wieku. Szczególnie często pojawia się u kobiet w ciąży, u których podwyższony poziom testosteronu powoduje rozluźnienie mięśni przewodu pokarmowego. Dodatkowo, powiększająca się macica uciska na żołądek, powodując wzrost ciśnienia. Zgaga może także pojawić się u osób, u których występuje nadmierne wydzielanie kwasu solnego oraz cierpiących na przepuklinę rozworu przełykowego.

Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

Jest to dość powszechny problem, dlatego zgagę diagnozuje się na podstawie wywiadu i występowania typowych dla tego schorzenia objawów. Najczęściej sama zgaga, bez dodatkowych objawów, u osoby młodej jest objawem refluksu żołądkowo-przełykowego i nie wymaga wykonywania dodatkowych badań. Jeśli zastosowane leczenie nie działa, wtedy należy rozszerzyć diagnostykę. Warto pamiętać, by różnicować zgagę z objawami choroby niedokrwiennej serca, która również objawia się piekącym bólem za mostkiem, natomiast ból ten pojawia się zazwyczaj po wysiłku.

Zalecenia dla chorych na zgagę obejmują utrzymywanie odpowiedniej wagi (nadwaga sprzyja nasileniu objawów) i diety. Należy spożywać małe posiłki w pozycji siedzącej bez popijania. Warto unikać produktów zwiększających wydzielanie kwasu solnego i podrażniających błonę śluzową, którymi są np. kawa, alkohol, soki owoców cytrusowych oraz ostre przyprawy. Spożywanie dużej ilości tłustych potraw może nasilać problem. Ulgę w uciążliwej zgadze przyniesie leczenie farmakologiczne. W przypadku zapytania: co na zgagę Rennie będzie bardzo pomocny. Jest to preparat zawierający dwie substancje – węglan wapnia i węglan magnezu, które działają miejscowo, rozkładając kwas do wody i neutralizując kwaśność w żołądku. Tego typu substancje działają szybko i łagodnie. Inną grupą leków stosowanych w tym schorzeniu są leki zmniejszające wydzielanie kwasu, które albo hamują receptory histaminowe albo blokują aktywność pompy protonowej. Należy pamiętać, że jeśli jesteś po 40. roku życia, lekarz może zlecić badanie endoskopowe, czyli gastroskopię w celu wykluczenia innych jednostek chorobowych objawiających się zgag


Materiał partnera zewnętrznego