Dodatkowa porcja warzyw? Postaw na sokowirówkę. Jak kupić odpowiednią?

0
169
Trzy zdrowe zielone soki warzywne
Świeże warzywa są mało kaloryczne, dostarczają mnóstwo błonnika i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Coraz więcej mówi się o konieczności zwiększenia porcji warzyw w codziennej diecie. Świeże warzywa są mało kaloryczne, dostarczają mnóstwo błonnika i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin. Co jednak zrobić, jeśli nie mamy pomysłu na przemycenie do naszego jadłospisu kolejnej surówki?

Wtedy nieoceniony okazuje się przyrząd, który każdy powinien mieć w swojej kuchni – sokowirówka. Pozwala w prosty sposób zwiększyć liczbę spożywanych warzyw i owoców i nie odczuwać tego jako dodatkowy, trudny do przygotowania posiłek. Jak wybrać sokowirówkę, na jakie jej funkcje zwracać uwagę i jak zacząć przygodę z sokami?

Najważniejsze funkcje i parametry sokowirówki

Co powinna posiadać sokowirówka, by nie tylko pomagała produkować pyszne i zdrowe soki, ale była wygodna w użytkowaniu i wytrzymała? Przyjrzyjmy się podstawowym parametrom, które trzeba wziąć pod uwagę przed zdecydowaniem się na konkretny model.

Wielkość urządzenia. A z nią pojemność pojemników: na sok i odpady. O ile wymiary całego urządzenia powinno się dobierać biorąc pod uwagę to, ile posiadamy wolnego miejsca w kuchni, o tyle pojemność wymienionych pojemników zależy między innymi od tego, dla ilu domowników planujemy przygotowywać soki. Jeżeli sok ma wystarczyć dla jednej osoby – pojemność 0,5 do 1 l będzie wystarczająca. Przygotowanie napoju dla kilkuosobowej rodziny będzie łatwiejsza, jeśli zbiornik będzie proporcjonalnie większy – np. 3 l dla 4-osobowej rodziny.

Moc. Powinno się ją dobrać szczególnie w oparciu o to, jakie produkty będziemy chcieli wykorzystywać. Sok z miękkich owoców i warzyw (takich jak maliny, truskawki, pomidory czy niektóre odmiany gruszek) otrzymamy w sokowirówce o mocy około 200 W. Twarde warzywa, takie jak marchewki, selery czy buraki wymagają większej mocy – co najmniej 300 W.

Otwór. Tak pozornie błaha kwestia jak wielkość otworu w urządzeniu w przypadku sokowirówki jest niezwykle ważna. Im większy otwór na warzywa owoce, tym mniej pracy będziemy musieli włożyć we wcześniejsze przygotowanie (pokrojenie) produktów.

Sitko. Należy zwrócić uwagę na jego przepuszczalność oraz materiał, z jakiego zostało wykonane. Przy tym najważniejsza jest kwestia noży, których zadaniem jest drobne siekanie warzyw i owoców, z których wyciskany będzie sok. Najtańsze modele wyposaża się w plastikowe noże niewielkich rozmiarów, które nie radzą sobie z wystarczającym przygotowaniem twardych warzyw. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są noże wykonane ze stali nierdzewnej. Z kolei najwyższej jakości sita produkuje się z mikro siatki, która lepiej przepuszcza wyprodukowany sok niż siatki wykonane z popularnego perforowanego metalu.

Nie wiesz, jaką decyzję podjąć? Sprawdź ofertę polecanych sokowirówek.

Jak wprowadzić zdrowe soki do diety?

Z psychologicznego punktu widzenia sam zakup sokowirówki motywuje do wprowadzenia do codziennego menu chociażby jednej szklanki soku. Na początek warto wykorzystać sezonowe owoce i warzywa które lubimy, a później stopniowo dodawać do koktajli małe porcje zdrowych warzyw, których brakuje w naszej diecie. Nie poczujemy ich smaku, ale nasz organizm na pewno zauważy różnicę.

Jakie sokowirówki polecamy? Na początek dobry będzie model rodzimej marki Łucznik, np. Łucznik JC 2005 S. To niedroga sokowirówka o mocy 600 W, która poradzi sobie zarówno z miękkimi owocami, jak i twardymi warzywami. Dla osób, które chętnie sięgają po soki codziennie i nie boją się eksperymentować z nowymi sokami sprawdzi się Bosch MES 4010. To sokowirówka, w której przygotujesz koktajl dla 2-3 osób jednocześnie. Ma moc aż 1200 W, przez co żaden składnik nie jest jej straszny.


Materiał partnera zewnętrznego