Rola żelaza w organizmie jest bardzo ważna, a jego niedobory mogą prowadzić nie tylko do uciążliwych dolegliwości, ale także poważnych schorzeń, które trudno wyleczyć. Niestety, nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować go samodzielnie, dlatego najlepszą drogą na dostarczenie żelaza jest odpowiednio zbilansowana, bogata w ten składnik dieta. Jednak nie każdy z nas przestrzega pełnowartościowej diety, która jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Czy suplementacja to najlepsza metoda dostarczenia żelaza do organizmu? Jak zadbać o właściwy poziom żelaza?
Czym jest żelazo i jakie funkcje pełni w organizmie?
Żelazo jest jednym z najważniejszych składników mineralnych, pełniących w organizmie istotne funkcje. Wchodzi w skład hemoglobiny, jest obecne w wątrobie, śledzionie i szpiku kostnym. Odpowiedzialne za pobieranie tlenu i transportowanie go do wszystkich komórek, bierze udział w produkcji krwinek czerwonych, wspomaga metabolizm cholesterolu i oczyszczanie wątroby z toksyn. Wyróżnia się żelazo hemowe, zawarte w produktach zwierzęcych oraz niehemowe – w produktach roślinnych. Żelazo jest wchłaniane w jelicie cienkim i dwunastnicy. Lepiej wchłaniane jest żelazo hemowe, w przypadku żelaza niehemowego wchłanianie jest mniej skuteczne. Dla lepszego wchłaniania warto przyjmować żelazo z innymi preparatami np. witaminą C czy kwasem foliowym.
Czym skutkuje niedobór żelaza w organizmie?
Objawy niedoboru żelaza mogą być bardzo podobne do objawów innych dolegliwości i schorzeń, dlatego raz na jakiś czas warto wykonać badania kontrolne, w tym przypadku morfologię. Pewnie objawy mogą nas skłonić do szybszej reakcji. Są to np.:
- bóle i zawroty głowy;
- przyśpieszone bicie serca;
- mniejsza wydolność organizmu;
- zaburzenia snu;
- zaburzenia temperatury;
- wypadanie włosów;
- pogorszenie stanu skóry i paznokci;
- zatrzymanie się miesiączki;
- anemia.
Niedobory żelaza mogą dotyczyć każdego z nas, jednak niektóre cechy zwiększają prawdopodobieństwo niewystarczającej ilości tego pierwiastka w organizmie. Mogą być to np.: zaburzenia wchłaniania, dieta wegańska i wegetariańska, niewłaściwe nawyki żywieniowe, niedożywienie, bardzo obfite miesiączki, inne krwawienia (w wyniku urazów lub schorzeń jak wrzody żołądka i dwunastnicy). W okresie ciąży i karmienia również może wystąpić większe zapotrzebowanie na żelazo.
Jakie produkty spożywcze mają dużą zawartość żelaza?
Odpowiednia dieta pomoże dostarczyć żelazo do organizmu, jednak jeśli często zmagasz się z jego niedoborem i masz skłonności do anemii, warto też sięgnąć po suplement, który pomoże Ci uzupełnić braki. Z artykułów spożywczych, które można włączyć do swojej diety warto wymienić: wątrobę wołową, wieprzową, drobiową, nerki, żołądki, ryby – szczególnie makrela, sardynki, śledzie, jajka, chude mięso wieprzowe i wołowe, pieczywo pełnoziarniste, otręby ryżowe i pszenne. Z owoców i warzyw będą to: morele, śliwki, soja, fasola, szpinak, brokuły, natka pietruszki, ziemniaki.
Jakie suplementy z żelazem wybierać?
Na stronie sklepzycia.pl znajdziesz wiele propozycji suplementów, które pomogą Ci wyrównać poziom żelaza. Jeszcze dziś sprawdź ofertę i zainteresuj się suplementami. Możemy polecić np.:
- Skoczylas Żelazo 3 formy z witaminą C 60 kapsułek – suplement z żelazem wzbogacony wspomagającą wchłanianie witaminę C;
- Ferradrop – wysokoprzyswajalne żelazo 500 ml – Aura Herbals – żelazo wzbogacone w kwas foliowy i witaminę C.
Zapewnij sobie odpowiednie ilości żelaza. Zamów suplementy już dzisiaj!
Materiał partnera