Szpatuły cukiernicze – rodzaje, zastosowanie, sposób użycia

0
537
szpatułka
ednym z akcesoriów używanych w branży gastronomicznej tego typu jest szpatułka cukiernicza | fot.: materiał partnera

Sztuka cukiernicza jest bardzo rozbudowanym działem gastronomicznym. Świadczyć o tym może ilość narzędzi i przyrządów używanych do tworzenia wyrobów cukierniczych – ciast, tortów, ciasteczek i wielu innych słodkości. Jednym z akcesoriów używanych w branży gastronomicznej tego typu jest szpatułka cukiernicza. Z czego jest wykonana? Jakie rodzaje szpatułek znajdziesz na rynku? Jak ich używać? Odpowiedzi znajdziesz w tym tekście!

Szpatułka cukiernicza i jej odmiany

Szpatuły cukiernicze przybierają bardzo podobne formy, chociaż poszczególne parametry i materiał wykonania mogą się różnić między poszczególnymi modelami. Zazwyczaj typowa, dostępna w każdym sklepie (internetowym/stacjonarnym) szpatułka cukiernicza ma od dwudziestu kilku do nawet sześćdziesięciu centymetrów długości. Długość szpatuły powinna być dobierana według preferencji danego cukiernika. Nie każdy dobrze wykorzysta szpatułkę krótką, nie każdy wprawnie skorzysta z tej dłuższej. Rączki szpatułek wykonywane są z metalu, drewna, plastiku, rzadziej kauczuku czy silikonu, ale i takie modele są dostępne na rynku.

szpatułka cukiernicza
Szpatuły cukiernicze przybierają bardzo podobne formy, chociaż poszczególne parametry i materiał wykonania mogą się różnić między poszczególnymi modelami | fot.; materiał partnera

Materiał, z którego tworzy się szpatułki, to zazwyczaj plastik, silikon bądź drewno. Trzeba jednak zaznaczyć, że szpatułki plastikowe nie wpływają na smak i zapach wyrobów cukierniczych. Plastik używany do ich produkcji nie ma wpływu na skład chemiczny (a więc na konsystencję, smak i zapach) wyrobów cukierniczych. Pamiętaj jednak, że plastik jest zazwyczaj twardszy od silikonu. Dlatego silikonowe szpatułki oraz te wykonane z kauczuku (który jest nieco bardziej sztywny, ale wciąż bardziej giętki niż plastik) posłużą ci do wykonywania czynności wymagających finezji i delikatności.

Drewno jest zdecydowanie najtwardsze, jednak nie każe tynkowanie/glazurowanie ciasta wykonasz miększymi narzędziami. Niektóre specjały potrzebują konkretnych, twardych narzędzi, by przybrać idealną, podaną w przepisie formę. Szpatułki, czy to drewniane, czy silikonowe/plastikowe, mają jednak bardzo podobny design. Ich końcówka jest zazwyczaj zakończona w taki sposób, aby jedna z jej stron miała prosty kształt, druga zaś jest nieco zaokrąglona dla łatwiejszego rozprowadzania kremów, glazury, lukru i tym podobnych produktów cukierniczych. Występują oczywiście szpatułki o obłych kantach, jednak poprzednio opisany model jest zdecydowanie najczęściej wybieranym.

Jak używać szpatułek cukierniczych?

Szpatułka do ciasta jest używana przez cukierników nieco odmiennie w zależności od jej rozmiarów i typu. Duże szpatuły służą do tego, aby rozprowadzać masy cukiernicze (lukier, glazura, pasta, krem etc.) na spodzie tortu czy ciasta. Jest to po prostu najbardziej wygodne, ponieważ nie trzeba spędzać zbyt wiele czasu na przygotowywaniu górnej warstwy wyrobu. Większa powierzchnia szpatułki pozwala wykonać tę czynność znacznie szybciej i efektywniej niż szpatułka o mniejszych rozmiarach.

Tę drugą cukiernicy wykorzystują najczęściej do glazurowania boków ciast i tortów. Czynność wymaga większej precyzji, skupienia i jest nieco bardziej czasochłonna. Duża szpatułka zakończona końcówką o większej powierzchni będzie po prostu niepraktyczna, dlatego dla lepszych efektów estetycznych cukiernicy stosują szpatułki małe. Każdy centymetr ścianek zostanie wtedy pokryty kremem, lukrem czy innego rodzaju glazurą tak, jak powinien, bez nieestetycznych niespodzianek.

Za pewnego rodzaju szpatułkę (choć jest ona zdecydowanie bardziej niestandardowa) można uznać patyczki do rozprowadzania ciasta. Wtedy powierzchnia użytkowa jest bardzo niewielka, a patyczki-szpatułki pozwalają na rozprowadzenie w niesamowicie precyzyjny sposób mas cukierniczych. Używane są głównie wtedy, gdy zachodzi konieczność finezyjnego wykończenia wyrobu, ciasta czy tortu dla zachwycających efektów estetycznych. Na przykład podczas tworzenia ciast urodzinowych czy wielkich weselnych tortów i innych produktów na specjalne okazje.

Szpatułki są różne, ale zasada ich używania ta sama. Bez pośpiechu rozprowadzać krem tam, gdzie jest to potrzebne. Formować i glazurować desery oraz ciasta. Upiększać je i czynić nie tylko przyjemnymi w smaku, ale równie przyjemnymi dla oka!

Materiał partnera