Przyprawy bez soli, czyli jak gotować smacznie, lecz zdrowo?

0
245
przyprawy bez soli
>Osoby, które nie są zagrożone chorobami układu krążenia czy cukrzycą, również mogą zredukować ilość spożywanej soli | fot.: stock.adobe.com

Lekarze już od dobrych kilku lat biją na alarm – na co dzień spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli. Znajduje się ona nawet w produktach, które nie mają słonego smaku, a dodawanie choćby niewielkiej ilości w sałatek, dań obiadowych czy jajecznicy może sprawić, że przekraczamy dzienną normę spożycia soli w jeszcze większym stopniu. Dlatego też warto wyposażyć się w przyprawy bez soli, które sprawią, że nasze dania będą bardzo smaczne, ale też zdrowe.

Przyprawy dla dzieci

Przyprawy bez soli to odpowiedź na potrzeby młodych rodziców, którzy na co dzień przygotowują dla swoich dzieci posiłki. Rekomenduje się, aby przynajmniej do ukończenia przez dziecko 1. roku życia nie solić potraw. Oczywiście, im dłużej będziemy ograniczać sól w diecie maluszka, tym lepiej. O ile dziecko nie powinno spożywać soli, o tyle zdecydowana większość przypraw nie jest zabroniona. Dlatego też warto zaopatrzyć się w przyprawy bez soli, dzięki którym odkrywanie nowych smaków stanie się czystą przyjemnością, a my nie będziemy mieli wyrzutów sumienia, przyprawiając dania dla maluszka.

W chorobach kardiologicznych i nie tylko

Ograniczenie spożycia soli rekomenduje się osobom, które cierpią na różnego typu schorzenia kardiologiczne czy cukrzycę. Sól nie jest dobra dla osób, które mają problemy z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Z jednej strony doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, z drugiej zaś trudno nam zrezygnować z dodawania soli do większości potraw. Wszystko dlatego, że dotychczas nie mieliśmy okazji spróbować przypraw bez soli, dzięki którym nasze dania nabierają niezwykłego aromatu i smaku. Przyprawy bez soli można dodawać do sałatek, dań mięsny czy rybnych. Idealnie sprawdzą się również w zupach, dodając im niesamowitego charakteru. Wiele osób nie czuje różnicy, czy spożywa dania z przyprawami bez soli, czy też z nią. Pamiętajmy jednak, aby wybierać mieszanki dobrej jakości, które będą doskonałym uzupełnieniem naszych potraw.

Niskie spożycie soli jako działanie profilaktyczne

Osoby, które nie są zagrożone chorobami układu krążenia czy cukrzycą, również mogą zredukować ilość spożywanej soli. Warto pamiętać, że znajduje się ona w wielu produktach, a więc nie tylko tych, które mają słony smak. Soli nie jesteśmy przez to w stanie całkowicie wyeliminować, jednak możemy znacznie ograniczyć jej spożycie, właśnie poprzez wybieranie różnego typu mieszanek przypraw bez soli. Dodajmy je do ziemniaków czy sałatki obiadowej, wprowadzając tym samym zdrowe nawyki żywieniowe w naszych domach. 

Materiał partnera