3 nietypowe pomysły na kartę menu

0
163
stolik w pubie
Kiedy weźmie do ręki menu, zaczyna się ocena lokalu. To wystarczający powód, aby już na tym etapie zadbać o to, aby była ona jak najwyższa | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Karta menu jest pierwszym przedmiotem, który informuje gościa o tym, że właśnie wszedł do restauracji. Kiedy weźmie do ręki menu, zaczyna się ocena lokalu. To wystarczający powód, aby już na tym etapie zadbać o to, aby była ona jak najwyższa. Otwarcie menu to szansa na zrobienie świetnego pierwszego wrażenia. Jak to osiągnąć? Oto trzy nietuzinkowe pomysły.

Karta dla najmłodszych

Nawet w „dorosłych” restauracjach często podaje się danie specjalnie przygotowane dla dzieci. Niestety, wybiera się je zwykle z ostatnich stron standardowej karty. To odbiera dzieciom przyjemność przeglądania karty i podejmowania własnych decyzji. Warto więc przygotować specjalne karty menu dla młodszych gości. Niech będą atrakcyjne wizualnie (warto sięgnąć na przykład po okładki z zadrukowanej tkaniny albo druk UV, który daje potężne możliwości zabaw kolorami), ale niech będą też profesjonalnie przygotowanym odpowiednikiem „dorosłej” karty. Nie chodzi tylko o to, że zadowolone dzieci będą chciały wrócić. To coś znacznie bardziej podstawowego: każdy restaurator chce przecież zadowolić wszystkich gości. I choć to trudne, to warto się postarać i zawalczyć o sporą grupę potencjalnych klientów.

Menu z wyjmowanymi kartami

Niestety, typową praktyką restauracji z krótkim menu jest wywieszanie go w niedbały sposób, np. nad barem. Zdarza się też, co jeszcze mniej napawa dumą, wsunięcie kartki w koszulkę foliową i zostawienie jej przy stoliku. Nie jest to praktyka godna naśladowania. Krótkie menu jest albo wynikiem wąskiej specjalizacji, albo częstych zmian. W obu przypadkach nie ma w tym niczego złego, ale warto zadbać o to, aby klient miał możliwość zapoznania się z menu w odpowiedni sposób. Na https://www.kartymenu.pl/ producent proponuje kilka rozwiązań podobnych problemów. Jednym z nich jest na przykład drewniane menu z kieszonką: „podkładka” jest wytrzymała, solidna, a zarazem estetyczna, a wkład można wymieniać niemal bez końca.  Dla restauratorów, których krótka lista dań jest niezmienna, można z powodzeniem wykonać skórzane menu z mniejszymi kartami i przedstawić wybór w bardziej estetyczny sposób. Opcja ta szczególnie przypadnie do gustu właścicielom, którzy za przydatne uznają zaprezentowanie fotografii dań.

Karta w stylu restauracji

W wielu restauracjach karty wizualnie nie odbiegają od siebie szczególnie. Najczęściej takie standardowe okładki są tańsze, ale gdy chcemy wyróżnić się wśród konkurencji, warto sięgnąć po nietypowe rozwiązania, które lepiej oddadzą charakter lokalu. I tak na przykład w restauracji prowansalskiej lub włoskiej, w której serwuje się do dań dobre wina, można wybrać okładkę z ekoskóry barwionej we wzór korka. Z kolei w stylowej burgerowni albo restauracji BBQ doskonale sprawdzi się drewniana okładka lub zadrukowana tkanina z tematycznym motywem. Można też zdecydować się na prestiżową, skórzaną kartę z tłoczeniem. Chodzi o to, żeby karta menu nie była standardem. Jeśli lokal ma swój  oryginalny styl, to warto zadbać o to, aby okładka była równie unikatowa. To detal, ale właśnie od szczegółów zależy odbiór całości.


Materiał partnera zewnętrznego