Kuchnia włoska, francuska, azjatycka – wyjść ze strefy bezpieczenstwa

0
541
Kuchnie świata
Potrawy z najdalszych zakątków świata są dziś łatwo dostępne - serwuje je liczne grono restauracji w całej Polsce, a i produkty do samodzielnego ich przyrządzenia także występują w sklepach | fot.: Fotolia

Uważa się, że człowiek najedzony, to człowiek szczęśliwy. Co uszczęśliwia więc Polaków? Poza schabowym, oczywiście… coraz częściej sięgamy po kuchnie bliższych i dalszych sąsiadów. Najczęściej wybieramy bezpieczne, znane rozwiązania, choć przecież nasze ulubione kuchnie mają do zaoferowania znacznie więcej.

Pizza, lasagna, risotto – włoska robota

Włosi są w stanie zaoferować nam całe multum wyśmienitych potraw i deserów. Jest to między innymi zasługa zróżnicowanego klimatu. Wystarczy choćby spojrzeć na północną część kraju, gdzie niezwykle popularne są produkty pochodzenia krowiego, takie jak na przykład ser. Na południu półwyspu zaś używa się raczej wybornych owczych serów. Jest to kuchnia niesłychanie bogata – wyróżnia się w niej przecież aż dwadzieścia regionów kulinarnych. Największymi zaletami dań pochodzących z Włoch są bez wątpienia szybkość, z jaką można przyrządzić jedzenie oraz prostota skłądników. Nawet początkujący kucharz powinien dać sobie radę z wieloma potrawami. Włosi stawiają na warzywa oraz szeroki zasób przypraw: tymianku, rozmarynu, oregano. Ale najbardziej chyba popularne są zdecydowanie pomidory, których używa się przy gotowaniu zdecydowanej większości dań – spaghetti bolognese, pizzy, lasagne. Nie da się ukryć, iż w Europie – a może i nawet na świecie – najbardziej znaną kuchnią jest właśnie włoska – niezbyt skomplikowana, a co najważniejsze niebotycznie apetyczna.

„Żabojady” też potrafią gotować

Przy potrawach Francuzów należy wspomnieć o kuchni przeznaczonej w szczególności dla klas ludzi zamożnych (tzw. haute cuisine). Są to dania drogie, wykwintne, często tradycyjne i przygotowywane przez światowej klasy kuchmistrzów. Jednakże w opozycji do tego rodzaju jedzenia pojawiła się kuchnia lekka, tania, błyskawicznie przyrządzana. Ta natomiast zwana jest nouvelle cuisine. W przeciwieństwie do popularnego już na całym świecie systemu posiłkowego pochodzącego z Wielkiej Brytanii, we Francji wyróżnia się trzy pory posiłkowe: śniadanie, obiad oraz kolację. Cechą charakterystyczną jest używanie wody do każdego posiłku. Ponadto popularne jest podawanie wina – a ostatnimi czasy nawet piwa – do obiadów. Kuchnia „Żabojadów” słynie z wielu smacznych serów (choćby camembert, czy też roquefort). W wielu państwach nadal panuje przekonanie, że Francuzi lubują się w spożywaniu żabich udek oraz ślimaków, a nie jest to do końca słuszne przekonanie – wszystko bowiem zależy od regionu kulinarnego. Aczkolwiek jeśli już chcecie z czymś kojarzyć kuchnię francuską, to śmiało może w waszym umyśle pojawiać się obraz pysznych serów i wytwornych win. Do najsłynniejszych dań z Francji należy zupa cebulowa (której wręcz nie wypada nie znać), moules, creme brulee, escargots.

Światowa popularność ryżu z owocami morza

Wielu z nas chciało kiedyś spróbować jedzenia pałeczkami. W wielu krajach Dalekiego Wschodu używane są one jako główne sztućce. Faktem jest, że są one najpopularniejszym rodzajem sztućców na świecie, albowiem używa ich dwa miliardy ludzi. W Azji z ich pomocą spożywa się wszelkiego rodzaju potrawy – nawet zupy, ale tutaj to jest łatwiejsze niż się wydaje. Należy użyć pałeczek do zjedzenia makaronu wraz z dodatkami, natomiast sam wywar wypić na koniec przechylając miskę przy ustach. Jest to co prawda dalekie od kultury europejskiej i naszego savoir-vivre’u, ale w Azji uznawane za całkowicie normalne.

Sushi to najpopularniejsza japońska potrawa na świecie. Składa się ona z ugotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz wielu dodatków, takich jak ryby, wodorosty, grzyby, krewetki, tofu. Podaje się do niego chrzan wasabi, sos sojowy lub imbir marynowany.

Znany jest także japoński rosół nazywany również zupą ramen. Jej składniki to wywar roślinny bądź też zwierzęcy rosół na bazie wywaru z kości i wieprzowiny, niekiedy nawet mięsa rybiego. Oprócz tradycyjnych elementów, z których składa się rosół możemy znaleźć w zupie ramen dodatki takie jak kapustę bok choi, jajka, tofu, grzyby mun. Makaron dodawany do ów potrawy zwie się oczywiście ramen – jego nazwa pochodzi z Chin i oznacza rodzaj makaronu produkowany z mąki pszennej.

Kuchnia polska bardzo smaczna…

Ale czasem trzeba spróbować czegoś innego, zwłaszcza tych najbardziej popularnych zagranicznych dań. Potrawy z najdalszych zakątków świata są dziś łatwo dostępne – serwuje je liczne grono restauracji w całej Polsce, a i produkty do samodzielnego ich przyrządzenia także występują w sklepach w całkiem pokaźnej liczbie. Dobrze jest urozmaicać swoje menu jedzeniem z kuchni orientalnej, włoskiej i wielu innych. Zróżnicowanie potraw działa pozytywnie na nasze zdrowie, a także wpływa korzystnie na nasze kubki smakowe i dostarcza nowych wrażeń. Nie bójcie się próbować sushi czy ślimaków. Skoro je się nagminnie poza granicami naszego kraju, to i my możemy ich spróbować. A nuż nam zasmakują.


RHA