Idealna kolacja walentynkowa? Postaw na mule

0
52
Tagiatelle z mulami nowozelandzkimi w sosie gorgonzola z dodatkiem granatu | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Zbliżają się Walentynki, a Ty wciąż nie wiesz, jaki prezent wręczyć swojej drugiej połówce? Kwiaty, czekoladki czy pluszowy miś trzymający serce to standardowe pomysły na 14 lutego. Warto jednak zaskoczyć swoją walentynkę własnoręcznie przygotowaną niespodzianką i ugotować romantyczną kolację przy świecach. Wystarczy 60 minut oraz 60 złotych i kolacja gotowa. Druga połówka na pewno nie będzie żałowała, że spędziliście ten wieczór w domu!

Stare przysłowie mówiące „przez żołądek do serca”, jest wciąż aktualne. Jednak w codziennym pędzie nie zawsze mamy czas, by wspólnie zjeść i spędzić ze sobą czas. Dlatego Walentynki są doskonałą okazją, by zaskoczyć swoją ukochaną romantyczną kolacją tylko we dwoje. Włoska kuchnia to najlepszy wybór –przysmaki z Italii są szybkie w przygotowaniu, wyglądają bardzo efektownie, a przede wszystkim są smaczne. Wystarczy prosty przepis przygotowany przez szefa kuchni włoskiej restauracji Capri w Warszawie, Nello Esposito, oraz 60 minut i 60zł. Jeśli nie posiadasz zdolności kulinarnych, nie bój się. Wystarczy Twój włoski temperament i odrobina włoskiego klimatu! Przygotuj zatem potrzebne składniki i przyrządź w godzinę niezapomniane „kuchenne Walentynki”, według przepisu Nello.

Przepis Nello Esposito, szefa kuchni restauracji Capri:

Tagiatelle z mulami nowozelandzkimi w sosie gorgonzola z dodatkiem granatu

Składniki:

  • 12 szt. małży nowozelandzkich
  • 250g makaronu tagliatelle
  • 150ml białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150g gorgonzoli
  • papryczka peperoncino
  • mała szalotka
  • owoc granatu
  • sól

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, do momentu aż będzie al dente. Drobno posiekaną szalotkę i papryczkę podsmaż na rozgrzanej wcześniej patelni z niewielką ilością oliwy przez 2 min, następnie dodaj mule i lampkę białego wina, podsmaż przez kolejne 1-2 minuty. Po tym czasie odłóż muszle z patelni (do miseczki) i dodaj pokruszony ser gorgonzola oraz owoc granatu. Mieszaj doprowadzając do rozpuszczenia się sera i uzyskania aksamitnego sosu. Pamiętaj, aby sos nie był za gęsty i nie przywarł do dna patelni. Chwilę wcześniej przygotowany makaron przełóż na patelnię z sosem, wymieszaj kilka razy, aby makaron pokrył się sosem. Na końcu nałóż gotowy makaron na talerz i ułóż ciepłe mule.

Kolacja gotowa, wystarczy udekorować stół, nalać białe wino do kieliszków i cieszyć się niezapomnianym wieczorem walentynkowym!


Materiał partnera zewnętrznego

UDOSTĘPNIJ