Ichtiol – zastosowanie, właściwości, działanie

0
424
dziewczyna problemy skórne
Zaletą ichtiolu jest natychmiastowe działanie przynoszące ulgę i poprawiające ogólny stan skóry | fot.: pixabay.com

Ichtiol to biała lub brunatna maść o specyficznym zapachu, zalecana osobom z problemami skórnymi. Pomaga łagodzić trądzik i zakażenia bakteryjne, wykazując wysoką skuteczność w walce z nieestetycznymi i często bolesnymi zmianami. Jakie właściwości wykazuje ichtiol, na czym polega jego działanie oraz gdzie znajduje zastosowanie?

Właściwości ichtiolu

Ichtiol – czyli sulfobituminian amonu – to składnik wielu różnych leków, będący naturalnym produktem destylacji wysokosiarkowych łupków bitumicznych. Zawarty z specyfikach kosmetycznych i leczniczych, jest najczęściej pochodzenia syntetycznego, powstając na skutek sulfonowania oleju bądź mieszaniny tiokwasów. To komponent o niezwykle silnym działaniu, stąd niezbędna jest jego prawidłowa i rozsądna aplikacja. Cechą charakterystyczną tego składnika jest ciemny kolor i gęsta konsystencja oraz specyficzna woń, przypominająca zapach asfaltu. Od niemal dwóch wieków jest stosowany do leczenia czyraków, trądziku i wyprysków skórnych, w krótkim czasie łagodząc wiele dolegliwości.

Działanie ichtiolu

Vitella Ictamo dostępna w aptekach oraz inne preparaty z ichtiolem wykazują właściwości antybakteryjne, ściągające i przyspieszające gojenie się ran. Składnik ten zmniejsza rozwój bakterii gram-dodatnich, takich jak chociażby gronkowiec złocisty oraz ułatwia odchodzenie ropy ze zmian skórnych. Wykazuje działanie przeciwświądowe i przeciwgrzybiczne, miejscowo rozgrzewa oraz zmniejsza obrzęki. Normalizuje także proces złuszczania naskórka oraz stymuluje jego regenerację. Działając w kompleksowy sposób, pozwala skrócić ogólny czas leczenia wielu infekcji skórnych. W sprzedaży najczęściej dostępne są maści o stężeniu 10 proc., z dodatkiem lanoliny i żółtej wazeliny lub 15 proc. o tym samym składzie uzupełnionym o kamforę.

Zastosowanie ichtiolu

Maść zawierająca ichtiol znajduje zastosowanie w różnorodnych dolegliwościach skórnych, które objawiają się zakażeniami bakteryjnymi czy problemami z gojeniem. Będzie odpowiednia do leczenia takich schorzeń, jak:

  • różne rodzaje trądziku,
  • wypryski,
  • czyraki,
  • owrzodzenia,
  • łuszczyca,
  • łojotokowe zapalenie skóry,
  • odmrożenia,
  • zastrzał,
  • zanokcica.

Zaletą ichtiolu jest natychmiastowe działanie przynoszące ulgę i poprawiające ogólny stan skóry. Z tego względu jest często stosowany w maściach do pielęgnacji twarzy i ciała oraz szamponach dedykowanych do leczenia zmian łuszczycowych głowy.

Aplikacja ichtiolu

Ichtiol to substancja, która powinna być aplikowana bezpośrednio na skórę. Należy stosować ją raz lub dwa razy na dobę, nanosząc cienką warstwę na zmieniony chorobowo fragment ciała. Następnie wskazane jest staranne umycie rąk. Ichtiolu nie wolno nakładać na otwarte rany. Przy dłuższym używaniu preparatu, może wystąpić zaczerwienienie lub trudne do usunięcia, ciemne plamy – stąd wskazane jest unikanie kontaktu maści z ubraniami, ręcznikami czy pościelą. Nie mogą jej także aplikować osoby uczulone, a kobiety w ciąży i karmiące oraz dzieci poniżej 12. roku życia przed zastosowaniem powinny zasięgnąć porady lekarskiej.


Materiał partnera zewnętrznego