Karpacz – gdzie zjeść i co zobaczyć?

0
274
ulica Konstytucji 3 Maja Karpacz
Osoby, które uwielbiają aktywny wypoczynek doskonale odnajdą się w Karpaczu | fot.: stock.adobe.com

Karpacz to urokliwe miasteczko, położone w województwie dolnośląskim, otoczone górami. Jest doskonałą bazą wypadową na piesze wędrówki po Sudetach Zachodnich. Posiada doskonałe zaplecze noclegowe i ofertę gastronomiczną, z której co roku korzysta wielu turystów. Tak naprawdę każda pora roku jest dobra żeby odwiedzić to miejsce, co czyni z Karpacza urokliwe miasteczko tętniące życiem.

Atrakcje turystyczne

Osoby, które uwielbiają aktywny wypoczynek doskonale odnajdą się w Karpaczu. Wiele szlaków ma tutaj swój początek. W tym ten najbardziej popularny wiodący na Śnieżkę, będącą najwyższym szczytem Karkonoszy. Niezwykle malowniczą atrakcją jest całoroczne schronisko Samotnia, które przepięknie położone jest nad Małym Stawem.

Dużą atrakcją jest również Dziki Wodospad położony w cieniu drzew. Można do niego bez przeszkód dotrzeć nawet z małymi dziećmi. Jest doskonałym miejscem na krótki odpoczynek. Szum wody działa kojąco, to również dobre miejsce na zrobienie pamiątkowego zdjęcia.

W Karpaczu warto także zwiedzić świątynię Wang, mającą ponad 800 lat, która w XIX w. została przeniesiona do Polski z miejscowość Vang w Norwegii. Jej wnętrza wypełnione są oryginalnymi rzeźbami i zdobieniami. Ciekawostką jest to, że została zbudowana bez użycia jakichkolwiek gwoździ. Wyjątkowym miejscem na mapie Karpacza jest także Prywatne Muzeum Techniki i Budowli z Klocków Lego. Tutaj dorośli wraz z dziećmi oprócz podziwiania gotowych makiet, mogą także usiąść i stworzyć swoje własne. Same zaś makiety tworzone są z klocków Lego zbieranych na przestrzeni 40 lat. Kaskada na Łomnicy to z kolei wspaniały sposób na spacer w otoczeniu przyrody i pod nadzorem Ducha Karkonoszy – nie zapominajmy bowiem, że jadąc do Karpacza wkraczamy do królestwa Liczyrzepy. I choć legendy o tej złożonej postaci potrafią przestraszyć małe dzieci, u tych większych rozpalają wyobraźnię i zachęcają do ruszenia śladem Ducha.

 Gastronomia

Przebywanie na świeżym powietrzu zawsze powoduje zaostrzenie apetytu. Po wędrówce górskiej warto udać się do jednej z lokalnych restauracji, aby się posilić oraz spróbować regionalnych potraw i do tego najlepiej wypić kufel piwa. I choć kuchnia regionalna zaskakuje smakami, to w rejonie znajdziemy wiele propozycji dla tych, którzy poszukują znanych sobie smaków – pizzy czy burgerów z frytkami. Ale my dziś nie o tym. Chcielibyśmy bowiem skupić się na propozycji dość wyjątkowej na mapie, a przy tym mogącej stanowić atrakcję turystyczną. Jedną z oryginalniejszych i godnych polecenia restauracji jest w tym kontekście Restauracja Sowiduch (https://www.sowiduch.pl/). Bardzo łatwo do niej trafić, gdyż znajduje się w samym centrum miasta na deptaku, przy ul. Konstytucji 3 maja 45 A. Nie tylko posiada wyśmienite potrawy, ale również oryginalne i przestronne wnętrza. Na ścianach znajdują się płaskorzeźby przedstawiające sceny z życia ludzi zamieszkujących ten region w przeszłości. W tle gra nastrojowa muzyka, która tworzy przyjemny klimat, ale jednocześnie umożliwia swobodną rozmowę. Sama nazwa, nam kojarząca się nieodmiennie z klimatem Karkonoszy, to oczywiście zbitka pochodząca od słów: sowa i duch. Tajemniczo i intrygująco.

Potrawy serwowane w Sowimduchu są połączeniem tradycji ze współczesnością. Są przygotowywane według tradycyjnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, w duchu slowfood. Flagowymi daniami są tu kwaśnica pasterska, placek pasterski, kluski karkonoskie (czyli góralskie cepeliny faszerowane mięsem) oraz golonka w piwie, ale też w menu znajdziemy wiele innych smakowitych dań (w tym wegetariańskich) i deserów. A jeśli chcemy poczuć się, jak w sąsiednich Czechach, smażony ser będzie strzałem w dziesiątkę. A przy tym świetnym dodatkiem do piwa i zastrzykiem energii po górskich wędrówkach. Znajdziemy tu także pierogi z pieca z filetem z pstrąga, gołąbki z soczewicą, pierogi ruskie, pierogi z kaczką oraz pierogi kresowe. Warto spróbować tej oryginalnej kuchni, w której duch tradycji łączy się z nowoczesnością w najlepszym tego słowa znaczeniu.

Restauracja Sowiduch to także element atrakcji turystycznej Karpacza, gdyż w jej wnętrzach znajduje się instalacja do warzenia piwa. Turyści odwiedzający restaurację mogą obserwować pracę piwowara oraz napić się regionalnego piwa, przygotowanego w oparciu o własne receptury browaru. Idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą spróbować różnych rodzajów piwa, jest zestaw degustacyjny, składający się z czterech wybranych przez klienta gatunków piwa. Więcej o piwach w Sowimduchu przeczytacie tutaj: https://www.sowiduch.pl/browar-sowiduch-i-piwna-decha/

Region Dolnego Śląska, w szczególności Karpacza ma wiele do zaoferowania o każdej porze roku. Nie tylko pod względem turystycznym, ale również pod względem kulinarnym i browarniczym. Zapraszamy do odwiedzenia Karpacza i wypróbowania dań kuchni regionalnej oraz degustacji lokalnych piw. A potem ruszajcie śladem Liczyrzepy.


OLI