Znane smaki inaczej, czyli domowy ramen burger

0
9980
Nowy fast burger ramen burger
Połączenie kuchni azjatyckiej oraz amerykańskiej okazało się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę | fot.: Fotolia

Grillowana wołowina w bułce z makaronu? Tak! To właśnie jest Ramen Burger – nowy fast food, na punkcie którego oszalała cała Ameryka Północna. Jego autorowi, Japończykowi Keizo Shimamoto, należą się ogromne wyrazy uznania, gdyż przekąska nie tylko efektownie wygląda, ale również nieziemsko smakuje!

Połączenie kuchni azjatyckiej oraz amerykańskiej okazało się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Wszystko to za sprawą zamiłowania młodego Japończyka do kultur obu krajów oraz miłości do jedzenia.

Makaron czy burger?

Tradycyjny Ramen Burger składa się z kilku warstw. Pierwsza to chiński makaron Ramen zasmażany z jajkiem oraz przyprawami. Drugą natomiast stanowią dodatki w postaci różnorakich sosów oraz sałat, najczęściej rukoli. Tuż pod nimi znajduje się prawdziwa kwintesencja smaku, czyli soczysta, grillowana wołowina w formie burgera oraz sadzone jajko z płynnym żółtkiem. Całość zamyka jeszcze jedna warstwa zasmażanego makaronu, który jest jednocześnie chrupiący na zewnątrz i miękki w środku.

Spróbuj przyrządzić go w domu

Sympatycy kulinarnych doznań na pewno będą zachwyceni tą przekąską, gdyż Ramen Burger to prawdziwa gra smaków. Co więcej, by jej skosztować, wcale nie trzeba udawać się na zachodni kontynent. Można z powodzeniem przygotować makaronowego hamburgera w domu.

Przepis na Ramen Burger

Składniki na dwie porcje:

  • 2 opakowania zupek chińskich
  • 4 jajka
  • 400g mięsa wołowego
  • Pół średniej cebuli
  • Kilka listów rukoli
  • ząbek czosnku
  • Sos Kielecki czosnkowy
  • Sos Kielecki hamburgerowy
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Makaron z zupek zalać wrzątkiem, dodać słodką paprykę i przykryć na kilka minut. Następie odlać wodę i odstawić do wystudzenia.

Na patelni podsmażyć poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodać je do zmielonej wołowiny, całość wymieszać z jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować burgery, a następnie smażyć je na grillowej patelni.

Chłodny makaron wymieszać z jajkiem i podzielić na porcje. Każdą z nich umieścić w ramekinach o średnicy zbliżonej do bułki hamburgerowej. Rozgrzać patelnię i zdecydowanym ruchem umieścić na niej przewrócone do góry nogami foremki z makaronem. Po kilku minutach można je zdjąć i przewrócić makaronową bułkę na drugą stronę. Smażyć na złoty kolor.

Na innej patelni przygotować sadzone jajka.
Gotowe „bułki” przełożyć burgerami oraz dodatkami, polewając ich środek kieleckimi sosami.

Smacznego!

Sugerowane ceny:
Sos Kielecki czosnkowy, hamburgerowy – 4,99 zł / 340g


@Newseria