Wytrawne dania z owocowym akcentem – sprawdź, jakie pyszne!

0
1191
kurczak z ananasem
Przepis na ananasowego kurczaka | fot.: Fotolia

Owoce jako lekka przekąska w ciągu dnia? Nie tym razem. Przedstawiamy 2 pyszne wytrawne przepisy, których smak podkreślają owoce! Są proste w przygotowaniu i wspaniale smakują, dlatego świetnie się sprawdzą jako główny posiłek w ciągu dnia dla rodziny lub aby oczarować wykwintnym smakiem znajomych podczas wspólnej kolacji.

Przepis na ananasowego kurczaka

Kurczak z ananasem łamie dotychczasowe schematy kulinarne, udowadniając po raz kolejny, że nie tylko jego tradycyjna smażona forma, może zachwycać smakiem. To danie jest po prostu mieszanką upieczonego kurczaka, odżywczego ananasa i kolorowych warzyw oblanych słodkim i pikantnym sosem.

Ananas jest prawdziwym bogactwem natury i sprzymierzeńcem w walce o smukłą sylwetkę. Zawiera mnóstwo błonnika, potasu, wapnia, magnezu i witamin z grupy B.

Składniki (na 4 osoby):

  • 0,5 kg bez skórek udek z kurczaka pociętych na 2,5 cm kosteczki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka pokrojona w 2,5 cm kosteczki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego lub cienko pokrojonego czosnku
  • 1 szklanka świeżych lub w puszce kawałków ananasa
  • 1 łyżeczka rozdrobnionego imbiru
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • ¾ szklanki soku z ananasa
  • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/3 szklanki sosu hoisin
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki nasion sezamu
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka pokrojonej w plasterki zielonej cebuli
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowanie:

  1. Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, a następnie dodaj na patelnię.
  2. Gotuj kurczaka 8-12 minut, od czasu do czasu mieszając. Sprawdzaj, co jakiś czas, czy kurczak jest już wystarczająco ugotowany.
  3. Dodaj czerwoną paprykę i ananasa na patelnię i gotuj razem przez kolejne 4-5 minut.
  4. Dodaj imbir i czosnek i gotuj przez 1 minutę.
  5. W małej miseczce połącz sok ananasowy, sos sojowy, rosół z kurczaka, sos hoisin i brązowy cukier.
  6. Dodaj mieszankę sosu na patelnię i duś na małym ogniu przez około 20 minut aż do uzyskania miękkości.
  7. Wymieszaj skrobię kukurydzianą z 1 łyżką zimnej wody. Postaraj się uzyskać jednolitą konsystencję.
  8. Dodaj mieszankę skrobi kukurydzianej na patelnię i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 1 minutę aż sos zgęstnieje.
  9. Posyp danie nasionami sezamu i zieloną cebulką.
  10. Posiłek jest gotowy do podania na stół.

Możesz podawać ananasowego kurczaka razem z ryżem jako główne danie na obiad i wszyscy go pokochają!

Sałatka z rybą i gruszką – zdrowo, smacznie i fit!

Kiedy chcesz zjeść świeżo i zdrowo, ale Twój tryb dnia nie pozwala Ci na godzinne stanie przy garach – wypróbuj tego 15 minutowego przepisu. Przysięgam, twoje kubki smakowe będą błagały o więcej.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej z pierwszego tłoczenia)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego estragonu
  • 4 x 200 g filety z ryby (panga, halibut, łosoś)
  • 100 g rukoli
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • ¼ szklanki orzechów piniowych
  • 2 gruszki pokrojone w cienkie plastry
  • Pieprz
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj razem oliwę z oliwek, sok cytrynowy i estragon. Umieść rybę w płytkim naczyniu i zalej do połowy mieszanką z estragonu. Nasącz rybę z obu stron.
  2. Wyjmij rybę z mieszanki z estragonu i grilluj lub smaż na patelni przez 1-2 minuty z każdej strony aż do uzyskania złocistego koloru.
  3. Zrób sałatkę z gruszek. Przygotuj dużą miskę i dodaj do niej gruszki, orzechy piniowe, parmezan, oliwę z oliwek, pieprz i sól.

Zdrowe, wyrwane dania z owocowym akcentem – podsumowanie

Nie zawsze owoce muszą być podawane w słodkiej formie. Powyższe przepisy przełamują barierę dobrego smaku, one są po prostu rewelacyjne w smaku!

Jednak nie ufaj nam na słowo, stwórz jedno z wymienionych powyżej dań i podziel się w komentarzu zdjęciem i opinią!


KKL