Włoskie jedzenie? To nie tylko pizza

0
1106
Pizza z dużą ilością sera
Pizza to typowo włoski posiłek, jednak tamtejsza kuchnia to także wiele innych wspaniałych dań. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Pizza to typowo włoski posiłek, jednak tamtejsza kuchnia to także wiele innych wspaniałych dań. Podczas wizyty w pizzerii warto spróbować kilku nowych ciekawych rzeczy. Prawdziwy włoski obiad wcale nie musi składać się wyłącznie z pizzy.

Antipasti

Czym jest antipasti? Taką nazwą określa się przystawki, które mają zaostrzyć apetyt w oczekiwaniu na główne danie. Z jakich składników są robione? Najczęściej są to proste, niewielkie przekąski, mogą to być np. grzanki z masłem czosnkowym i ziołami. Czasem powstają także potrawy bardziej złożone, a obok ziół i przypraw pojawiają się wtedy rozmaite rodzaje serów lub mięs. Oczywiście, brzmi to rewelacyjnie, jednak nie należy się najadać, w końcu to dopiero początek uczty.

Pasta al forno

Fanów włoskiej pasty czy lasagne w Polsce nie trzeba daleko szukać. Te potrawy są nad Wisłą dość popularne. A czym jest w takim razie pasta al forno? W dużym skrócie – to połączenie wymienionych wyżej potraw. Makaron i pozostałe składniki przygotowuje się na kształt tradycyjnej pasty. Później, całość wykłada się na dużą blachę i zapieka w sosie pomidorowym z dodatkiem sera. Po zapieczeniu całość przypomina właśnie lasagne. Pasta al forno na Półwyspie Apenińskim serwowana jest często jako pierwsze danie. Ci, którzy chcą spróbować prawdziwie włoskiej potrawy, powinni z pewnością zapamiętać tę nazwę.

Calzone

Czytając o calzone, można natknąć się na stwierdzenie, że jest to pizza, tyle że w innym kształcie. Trudno się z tym nie zgodzić. Zamiast ogromnego placka na nasze talerze trafia potrawa w kształcie dużego pieroga lub rogalika. Jak powstaje? Ciasto rozwałkowuje się na cienki placek, a następnie smaruje się je sosem pomidorowym. Na wierzch wykłada się dodatki, przeważnie takie jak w przypadku pizzy. Mogą się tu znaleźć różne rodzaje sera, warzywa, szynka lub mięso z kurczaka. Po przygotowaniu całość zawija się i wkłada do rozgrzanego piekarnika. I chociaż w przypadku calzone trudno mówić o przerwie od pizzy, to dla fanów okrągłego placka będzie to z pewnością miła odmiana.

Sprawdź menu na stronie www.pizzadominium.pl/lokale/warszawa-grochowska


Materiał partnera zewnętrznego