W jakie formy i blachy do pieczenia warto się wyposażyć?

0
69
blachy do pieczenia
Aby móc cieszyć się smakiem słodkich wypieków przygotowanych w domu, potrzebujesz odpowiedniej formy do pieczenia | fot.: materiał partnera

Każdy z nas ma swoje ulubione ciasta, którymi lubi rozkoszować się przy filiżance kawy lub herbaty. Amatorzy ciast zdobywają swoje smakołyki w cukierni lub sami potrafią zakasać rękawy i ze zwykłych składników, takich cukier, jajka i mąka wyczarować ulubione przysmaki. Domowe ciasta są zwykle mniej kaloryczne od tych ze sklepu. Są pyszne i takie, jak lubimy, dlatego kochamy wypieki z własnej kuchni. Przede wszystkim zapach domowego ciasta roznosi się po domu. Zapach drożdżówki, sernika lub małych ciasteczek to jedna z większych przyjemności kucharzenia w domu. Co zrobić, aby ciasto zawsze się dobrze upiekło, a w domu roznosił się wyłącznie przyjemny aromat? Podpowiadamy kilka sposobów, godnych przeniesienia do swojej kuchni.

Formy do pieczenia 

Nie wszyscy lubią to samo, to oczywiste, że jedni preferują słodkości, a inni sięgają po słone, lub wytrawne propozycje. Niezależnie od tego, jakiego rodzaju domowe wypieki planujesz przyrządzić, potrzebne będą naczynia do wypiekania. Do chleba, pasztetu lub ciasta, które ma się dobrze upiec w piekarniku, niezbędne są formy do pieczenia. Coraz częściej metalowe blachy zastępujemy silikonowymi. Trudno się temu dziwić, są po prostu nowocześniejsze i znacznie łatwiejsze do utrzymania w czystości.

Na metalowych formach często pozostają ślady po pieczeniu ciast z owocami. Trudno jest dokładnie umyć zagłębienia blachy, a potem dobrze wysuszyć, aby nie pojawiła się rdza. Poza tym tradycyjne blachy do pieczenia należy natłuścić, wyłożyć papierem, czy obsypać bułką tartą i jest z tym sporo brudzących czynności. Nie przepadasz za tym etapem prac? Formy silikonowe będą doskonałym rozwiązaniem.

Formy silikonowe

Świeże i smakowicie pachnące ciasto prosto z pieca uda się, jeśli będzie dobrze upieczone. Aby móc cieszyć się smakiem słodkich wypieków przygotowanych w domu, potrzebujesz odpowiedniej formy do pieczenia. Praktyczne i wygodne w użytkowaniu formy silikonowe są bardzo łatwe w czyszczeniu, a ponadto ciasto do nich nie przywiera. Wytrzymują wahania temperatury od -40 do +300°C. Są lekkie, łatwo je przechowywać, nie chłoną zapachów, nie nasiąkają płynami i można je dorzucić do zmywarki. Bez problemu umyją się razem z innymi naczyniami. Mają zalety nie do przecenienia! Kolejną z nich są fantazyjne kształty.

Forma silikonowa na ciastka NIEDŹWIADKI / MISIE

Warto wypróbować formę, dzięki której upieczemy ciastka niedźwiadki/misie. Dzieci będą na pewno zachwycone kształtem ciastka, a mamy mogą je upiec ze zdrowych składników. Do wypieku nie trzeba natłuszczać foremki, a ciasto mimo tego bardzo łatwo wyjąć. Dzięki temu kształt zwierzątek jest idealny.

Propozycja, którą polubią dorośli i dzieci to domowe makaroniki, które z łatwością można przygotować, jeżeli mamy formę z silikonu w kształcie maty do makaroników francuskich. Na macie na makaroniki jednocześnie upieczemy aż 48 ciastek o średnicy 2,5 lub 3,5 cm.

Teraz przed pasjonatami domowych wypieków otwierają się zupełnie nowe możliwości!

Materiał partnera