W czym gotować nad ogniskiem? Wybieramy trwały kociołek

0
443
kociołek nad ogniskiem
Pod względem wytrzymałości na lata żeliwne kociołki na ognisko nie mają sobie równych | fot.: materiał partnera

Gotowanie na zewnątrz nad otwartym ogniem nigdy nie straciło na atrakcyjności. W tym artykule znajdziesz porady dotyczące kucharzenia na świeżym powietrzu, a zwłaszcza tego, jak wybrać trwały kociołek, w którym przygotujesz pyszne dania.

Skąd się wzięła „moda” na kociołki?

Przygotowywanie potraw w kociołku przybyło do Polski prosto z Węgier. Pojemny, odporny na bezpośrednie działanie ognia garnek służył koczowniczemu ludowi do gotowania nad ogniskiem. Dzięki temu wieczorami ludzie, którzy spędzili czas w drodze, mogli ogrzać się i zjeść pożywne, jednogarnkowe danie. To właśnie sama możliwość szybkiego przyrządzenia dużej ilości potrawy w jednym naczyniu sprawiła, że kociołek węgierski zyskał na popularności. W tych stojących lub wiszących nad ogniskiem garnkach można przygotować zupy, dania mięsne lub warzywne. Szczególną popularnością cieszą się zapiekanki, które układa się warstwowo i piecze hermetycznie zamknięte.

Kociołek i liczba gości: jaką pojemność wybrać?

Zanim zdecydujesz się na konkretny model kociołka, pomyśl o tym, dla ilu osób chcesz w nim gotować.

  • Możesz kupić garnek o pojemności nieprzekraczającej 5 litrów, ale też taki, który ma ich kilka razy więcej.
  • Dla jednej osoby optymalny rozmiar naczynia to 4-4,5 litra.
  • Weź pod uwagę, że w czasie gotowania kociołek paruje, więc ostatecznie zmniejsza się ilość potrawy.
  • Pojemność garnka mierzona jest aż do rantu, co nie sprawdza się w praktyce. W rzeczywistości trzeba odjąć 1-1,5 litra, by uzyskać prawdziwą wartość.

Poza tym przygotowane w ten sposób dania zachwycają swym smakiem i na pewno znikną niezależnie od ilości. Dlatego dla czteroosobowej rodziny zdecydowanie lepiej kupić kociołek o pojemności ok. 10 litrów.

Trwałe kociołki na ognisko: z czego są wykonane?

Pod względem wytrzymałości na lata żeliwne kociołki na ognisko nie mają sobie równych. Ten materiał jest bardzo ciężki, ale również niezwykle trwały. Równomiernie się nagrzewa, pozwala na szybkie przygotowanie potraw i długo utrzymuje ich ciepło. Alternatywą dla modeli z żeliwa są kociołki na ognisko wykonane z połączenia emaliowanej lub lakierowanej blachy stalowej oraz stali szlachetnej. Równie dobrze znoszą wysokie temperatury i działanie ognia.

Stabilny kociołek: czy powinien mieć stojak?

Konstrukcja kociołków zwykle jest wsparta na stojaku złożonym z trzech nóg. Można je łatwo zdemontować, by schować garnek do pudełka lub włożyć do bagażnika i zabrać na biwak. Czasami kociołki na ognisko przypominają mały piecyk, ponieważ występują w opcjach z paleniskiem i kominem. Co prawda, w sprzedaży dostępne są modele wiszące, ale to właśnie nogi pozwalają na uzyskanie większej stabilności. Dzięki temu w kociołku można ugotować nawet zupę. Jeżeli jednak nie chcesz rezygnować z wiszącego garnka, kup naczynie, które dodatkowo ma zakręcaną pokrywkę z uchwytem do zawieszenia nad ogniskiem.

Jedno jest pewne: podczas wybierania kociołka nie warto oszczędzać na jego jakości. Porządny garnek pojemności ok. 4 litrów kosztuje powyżej 250 zł. Im większy, tym droższy. Jednak jest to inwestycja warta swojej ceny, ponieważ wysokiej klasy naczynie posłuży przez lata.

Materiał partnera