Patelnia granitowa czy teflonowa? Która lepsza?

0
157
smażenie jedzenia na patelni
Która patelnia będzie lepsza? Popularna teflonowa, czy może nieco mniej znana granitowa? | fot.: materiał partnera

Wybór patelni przy tak szerokiej ofercie różnych producentów to nie jest wcale prosta sprawa. Decyzja o tym, jaką patelnię ostatecznie kupić, powinna być uzależniona od kilku czynników. Należy tu zwrócić uwagę na budżet, którym dysponujemy, potrzeby, a nawet nasze umiejętności kulinarne. Popularność patelni teflonowych nie maleje. Czy jednak jest to najlepsze rozwiązanie dla wszystkich użytkowników? A może lepszą opcją są coraz popularniejsze patelnie granitowe?

Patelnie teflonowe – plusy i minusy

Patelnie teflonowe nie bez powodu wybierane są jako kuchenny sprzęt przez rzesze klientów. Patelnia teflonowa jest bardzo uniwersalnym rozwiązaniem, które sprawdza się w codziennym przygotowywaniu posiłków dla całej rodziny.

Patelnie teflonowe są bardzo tanie. Należy przy tym jednak uważać, żeby przy wyborze najtańszej patelni tego typu nie kupić patelni z powłoką imitującą teflon i posiadającą w składzie szkodliwe dla zdrowia substancje. Pomylić się jest niestety łatwo, dlatego warto wybierać akcesoria od sprawdzonych i uznanych przez konsumentów producentów. Patelnia aluminiowa z teflonową powłoką pozwala zaoszczędzić czas – szybko się bowiem nagrzewa, a przy tym pozwala ograniczyć tłuszcz w diecie. Wystarczy niewielka jego ilość. To świetna opcja dla początkujących kucharzy, ponieważ takie naczynie jest niezwykle łatwe w obsłudze. Gładki teflon zapobiega przy tym przypaleniu potrawy. Dobrej jakości patelnie teflonowe oferuje nie tylko popularna marka Tefal, ale również inni producenci kuchennego wyposażenia, m.in. marka Zwieger (https://www.garneczki.pl/marka/zwieger), Fiskars, Stellar czy Kela.

patelnia teflonowa zwieger
Patelnia aluminiowa z teflonową powłoką pozwala zaoszczędzić czas | fot.: materiał partnera

Zalety patelni teflonowej:

  • w porównaniu do wielu innych patelni na rynku patelnie teflonowe są najtańsze,
  • dobrej jakości teflon pozwala na smażenie potraw bez dużej ilości tłuszczu,
  • patelnia teflonowa szybko się nagrzewa,
  • jedzenie nie przywiera do powierzchni.

Wady patelni teflonowej:

  • największą wadą patelni teflonowe jest to, że jest ona bardzo delikatna – trakcie smażenia trzeba uważać, by jej nie zarysować, dlatego też odradza się używania na niej ostrych, metalowych akcesoriów, najlepsze będą w tym przypadku przybory wykonane z drewna.
  • ewentualne zarysowania mają negatywny wpływ na zdrowie, do jedzenia mogą się przedostawać substancje szkodliwe dla naszego organizmu,
  • takich patelni nie można też myć w zmywarce – należy czyścić je ręcznie za pomocą delikatnych gąbek i płynu do mycia naczyń.

Patelnie granitowe – plusy i minusy

Patelnie granitowe, które są coraz częściej wybierane przez klientów mają szereg zalet, które przemawiają za tym, że jest to naprawdę wartościowy sprzęt, w który warto się zaopatrzyć. Tak jak patelnie teflonowe, tak i patelnie granitowe są idealną opcją dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem lub takich, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Patelnie granitowe o aluminiowym korpusie szybko się bowiem nagrzewają. Do smażenia nie trzeba w tym przypadku używać dużej ilości tłuszczów – z perspektywy osób dbających o zdrowie jest to niewątpliwy plus.

patelnia berlinger haus granitowa
ranitowa powłoka przeciwdziała przywieraniu potraw do powierzchni | fot.: materiał partnera

Do ich produkcji nie są wykorzystywane niebezpieczne dla organizmu substancje, np. związki PFOA, ołów czy kadm, dlatego bez obaw można na nich przygotowywać posiłki dla całej rodziny, w tym dla dzieci i alergików. Naczynia tego typu mają podwyższoną odporność na zarysowania, są dużo bardziej wytrzymałe niż teflon, ale i tak lepiej smażyć dania przy użyciu delikatnych przyborów. Patelnię granitową używać można na różnych typach kuchenek, w piekarniku, a w niektórych przypadkach, w zależności od producenta – myć w zmywarce. W swojej ofercie patelnie tego rodzaju ma między innymi węgierska marka Berlinger Haus, ale również marki Konighoffer, Ballarini, Ambition, a nawet wcześniej wspominany już Zwieger. Wszystkie te modele znajdziesz w sklepie Garneczki.pl – tutaj.

Zalety patelni granitowej:

  • granitowa powłoka przeciwdziała przywieraniu potraw do powierzchni,
  • jest bardzo trwała i odporniejsza na zarysowania niż teflon,
  • jest bezpieczna dla zdrowia,
  • pozwala na ograniczenie tłuszczu,
  • można jej używać nie tylko na różnych typach kuchenek, ale także w piekarniku,
  • ma ciekawy design.

Wady patelni granitowej:

  • patelnie granitowe są nieco droższą propozycją,
  • są też dużo cięższe niż chociażby patelnie teflonowe,
  • mówi się również, że patelni granitowych nie należy przegrzewać, dlatego w trakcie smażenia dobrze jest korzystać ze wskaźnika temperatury, który pozwoli ją kontrolować.
patelnia zwieger granitowa
Naczynia tego typu mają podwyższoną odporność na zarysowania, są dużo bardziej wytrzymałe niż teflon | fot.: materiał partnera

Jaką patelnię wybrać?

Która patelnia będzie lepsza? Popularna teflonowa, czy może nieco mniej znana granitowa? Poznałeś już zalety, ale i wady obu tych rozwiązań. I jak sam widzisz, nie ma jednoznacznej odpowiedzi! Oba rodzaje patelni nadają się do smażenia potraw na małej ilości tłuszczu. Doskonale przeciwdziałają przywieraniu i przypalaniu się składników, ale wymagają przy tym odpowiedniej pielęgnacji. Podstawowa zasada – do smażenia na patelniach z powłokami non-stick używaj wyłącznie delikatnych przyborów kuchennych, czyli takich wykonanych z plastiku, nylonu, silikonu czy drewna. Niektóre granitowe są na tyle wytrzymałe, że możesz myć je w zmywarce, w przypadku tych teflonowych lepiej jednak postawić na mycie ręczne z użyciem miękkiej gąbeczki. Decydując się na jedną lub drugą opcję, pamiętaj, by zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość wykonania – dobra patelnia, odpowiednio użytkowana, posłuży Ci na długo, zarówno ta pokryta teflonem, jak i powłoką wzmocnioną granitem.


Materiał partnera zewnętrznego