Na słodko czy na słono? Poznaj nasze pomysły na naleśniki!

0
320
lender od Zelmer – urządzenie wielofunkcyjne kuchenne
Naleśniki trafiające w gusta zarówno zwolenników nowoczesnych rozwiązań, jak i tradycjonalistów | fot.: materiał partnera

Naleśniki to dla wielu z nas słodkie wspomnienie dzieciństwa i beztroskich dni spędzanych w przedszkolu czy w odwiedzinach u babci. Marzysz o odtworzeniu dawnych smaków? A może wciąż poszukujesz nowych kulinarnych wyzwań i chciałbyś się zmierzyć z jeszcze Ci nieznanymi sposobami na naleśniki? W tym tekście znajdziesz pomysły na naleśniki trafiające w gusta zarówno zwolenników nowoczesnych rozwiązań, jak i tradycjonalistów.

Z tekstu dowiesz się:

  • jak przygotować wytrawne naleśniki na obiad,
  • jakie naleśniki zaserwować na deser.

Jeśli szykujesz naleśniki dla swoich dzieci, zarówno słodkie, jak i słone, do urządzenia kuchennego, w którym przygotowujesz ciasto, możesz dodać odrobinę szpinaku, soku z buraków, kakao lub kurkumy. Takie kolorowe naleśniki z pewnością zachwycą najmłodszych i zachęcą ich do jedzenia. A co zachwyci Ciebie? Czytaj dalej, aby poznać nasze propozycje!

Urządzenie wielofunkcyjne kuchenne – jak pomoże Ci przygotować naleśniki na słono?

Proste składniki w niekonwencjonalnym wydaniu – tak można by w skrócie określić zacnych reprezentantów słonej naleśnikowej tradycji: galettes bretonnes. Przygotowane z dodatkiem mąki gryczanej naleśniki należy tuż po usmażeniu nafaszerować sadzonym jajkiem, a także szynką i serem. Warto dodać do środka także odrobinę zieleniny, np. roszponki czy rukoli.

Jednym z popularniejszych farszy do naleśników na słono jest ten szpinakowy. Wystarczy, że na maśle z odrobiną czosnku podsmażysz rozmrożony i odciśnięty szpinak, a następnie doprawisz go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli sam szpinak wydaje Ci się jednak dość mało atrakcyjnym dodatkiem, posyp posmarowany nim naleśnik kawałkami gotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka albo dodaj do farszu odrobinę fety, lub ricotty.

Jeśli przypadkowo w swoim urządzeniu kuchennym przygotowałeś zbyt dużo naleśników, zawsze możesz przyrządzić z nich krokiety, które będą doskonałym dodatkiem do zupy, a nawet daniem głównym. Możesz nadziać je bardziej tradycyjnym farszem, np. kapustą i grzybami czy twarogowym nadzieniem ruskim na słono, a nawet zmielonym mięsem z rosołu. Jeśli jednak chciałbyś zaszaleć nieco bardziej, przygotuj ostry farsz z mielonego mięsa, fasoli i kukurydzy na modłę meksykańską albo warzywne nadzienie z imbirem, czosnkiem i sosem sojowym, podobne do tego, którym nadziewasz sajgonki.

Urządzenia kuchenne: mikser i blender kontra deser

Skoro jesteśmy już po obiedzie, najwyższy czas na deser. Naleśnikowym klasykiem w wydaniu deserowym są oczywiście naleśniki z białym serem. Aby przygotować twarożkowy farsz, zmiksuj w urządzeniu wielofunkcyjnym kuchennym biały ser z żółtkiem jaja, cukrem i cukrem waniliowym, możesz dodać do niego także rodzynki. Jeśli jednak nie jesz nabiału, z powodzeniem możesz przygotować ich roślinną wersję. Wystarczy, że zblendowane tofu doprawisz solidną porcją soku z cytryny (kwaśny sok sprawia, że tofu zaczyna doskonale imitować twarożek), a także wanilią i skórką z cytryny. Jeśli masz ochotę na nowoczesny smakowy twist, możesz nieco podrasować swoje naleśniki, obtaczając je w mieszance cukru waniliowego i cynamonu.

Nieco bardziej skomplikowanym przepisem wydaje się ten na delikatne crêpes Suzette. Ten francuski specjał przewiduje zatopienie cieniutkich naleśników w gorącym słodkim sosie o pomarańczowym aromacie. Aby go przygotować, musisz podgrzać skropiony sokiem cytrynowym cukier do uzyskania karmelu, a następnie zmieszać z nim sok i skórkę z cytryny, masło oraz likier pomarańczowy. Na patelnię z gorącym sosem włóż złożone w chusteczkę naleśniki i smaż do momentu, kiedy nim przesiąkną.

Jeśli nie dość Ci jeszcze kulinarnych wyzwań, pomyśl o przygotowaniu słodkiego naleśnika rodem z Ameryki, tzw. Dutch Baby. Ciasto naleśnikowe szykuje się dokładnie tak, jak to tradycyjne. Rzecz w jego odmiennym sposobie smażenia, a właściwie pieczenia: zanim przygotujesz ciasto, nagrzej w piekarniku żeliwną patelnię lub naczynie żaroodporne, a gdy będzie gorące, wyciągnij je i dokładnie wysmaruj masłem. Do formy wlej ciasto, wsuń całość do piekarnika i poczekaj, aż się zarumieni, a jego boki – podniosą. Gotowy naleśnik możesz posypać cukrem pudrem i podać z sezonowymi owocami.

Wiesz już, jakie będzie kolejne naleśnikowe wyzwanie, którego się podejmiesz? Doskonale! Zanim jednak zabierzesz się do pracy, zajrzyj na stronę Zelmer, aby poznać praktyczne urządzenia kuchenne, które pomogą Ci w jego realizacji!

Materiał partnera