Muffinki dla dzieci – najlepsze przepisy

0
576
muffiny dla dzieci
Warto poszukiwać receptur na lekkostrawne i jednocześnie zdrowe muffiny. Można przyrządzić je zarówno w wersji tradycyjnej, jak i w wersji wegańskiej | fot.: stock.adobe.com

Muffinki to jedne z chętniej przyrządzanych słodkości. Nie ma się temu co dziwić, bo są one proste w przygotowaniu, a także bardzo smaczne. Przy ich robieniu nierzadko pomagają rodzicom dzieci. Jeśli jednak muffinki mają być spożywane przez dzieci, dobrze byłoby postarać się o odpowiedni przepis. Warto poszukiwać receptur na lekkostrawne i jednocześnie zdrowe muffiny. Można przyrządzić je zarówno w wersji tradycyjnej, jak i w wersji wegańskiej. 

Zakochaj się w muffinkach bananowych

Banany to jedne z chętniej spożywanych przez dzieci owoców. Ich atutem jest bez wątpienia słodki smak oraz to, że są wyjątkowo sycące. Warto byłoby więc wykorzystać ich potencjał w muffinkach. Do ich przygotowania niezbędne będą nam takie składniki jak:

  • 250 g mąki pszennej bądź owsianej
  • 2 duże bądź 3 małe banany
  • 80 g nierafinowanego oleju rzepakowego
  • duże jajo
  • pół szklanki miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie muffinek z podanych wyżej składników jest banalnie proste. W jednej misce należy wymieszać ze sobą suche, a w drugiej mokre składniki. Bardzo ważne jest to, aby rozgnieść banany. Należy umieścić je w misce z mokrymi składnikami. Zarówno suche, jak i mokre produkty należy połączyć ze sobą i zmiksować. W międzyczasie, należy nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Z podanej ilości składników powinno wyjść nam około 13 muffinek, które należy umieścić w papierowych bądź silikonowych foremkach. Muffiny wymagają pieczenia przez mniej więcej kwadrans. 

Podaj dziecku muffiny wegańskie

Jeżeli nasze dzieci nie mogą bądź nie chcą spożywać tradycyjnych wypieków, wykonajmy muffinki ze składników roślinnych. Będą one idealne dla małych wegan. Do ich przygotowania będziemy potrzebować:

  • 250 g zmielonych na mąkę płatków owsianych
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • łyżeczkę sody
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 małe starte na tarce o drobnych oczkach marchewki
  • łyżkę mielonego siemienia lnianego
  • pół szklanki ciepłej wody

Pierwszym krokiem powinno być zalanie siemienia lnianego wodą i pozostawienie pod przykryciem. Później warto włączyć piekarnik, aby zdążył nagrzać się do 180 stopni. Następnym etapem jest zmieszanie ze sobą mokrych oraz suchych składników w oddzielnych naczyniach. Potem należy je ze sobą zmiksować przy pomocy miksera bądź blendera ręcznego. Masę trzeba wyłożyć do przygotowanych foremek na muffiny, a następnie piec przez około 20 minut. 

A może czekoladowa słodycz?

Nie od dziś wiadomo, że dzieci kochają czekoladę. Wydaje się więc, że wspaniałym pomysłem będzie przygotowanie muffinek czekoladowych. Do ich przyrządzenia potrzebować będziemy:

  • 300 g mąki pszennej
  • pół szklanki roztopionego masła
  • pół szklanki ksylitolu 
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 duże jaja
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie posiekane orzechy laskowe

Swoją przygodę z tymi muffinkami warto rozpocząć od nagrzania piekarnika do 190 stopni. Następnie, należy rozpuścić czekoladę w gorącej kąpieli. Potem wszystkie suche składniki mieszamy w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Następnie pozostaje nam już tylko połączenie ich ze sobą. Jeżeli dodajemy do masy posiekane orzechy, wato zrobić to w tym momencie. Ostatnim etapem jest wypełnienie surowym ciastem foremek na muffinki. Powinny być pieczone przez mniej więcej 20 minut. Warto jednak sprawdzać czy są gotowe, wbijając w muffinę drewniany patyczek. Jeżeli po wyjęciu jest on suchy, najprawdopodobniej możemy wyjąć nasze muffinki z piekarnika. 

Przepisów na muffiny bez wątpienia nie brakuje. Większość z nich jest za darmo dostępna w Internecie. Można korzystać także z różnego rodzaju książek kulinarnych. Przygotowując muffiny dla dzieci, warto korzystać z owoców, takich jak na przykład banany. Miłośnicy roślinnej kuchni powinni zwrócić swoją uwagę na babeczki bez jajek i nabiału, ale za to z siemieniem lnianym i mlekiem roślinnym. Bez względu na to, na jaki przepis się decydujemy, pamiętajmy o tym, aby nie podawać dziecku muffinek wyjętych prosto z piekarnika. Powinny one przestygnąć przez minimum 20 minut. 

AUN