Matcha – smak, właściwości, co można przygotować z jej użyciem

0
665
Matcha zielona herbata
Matcha w ostatnim czasie stała się bardzo modna i bardzo chętnie korzystają z niej młodzi ludzie. Na szczęście picie matchy to zdrowy i przyjemny zwyczaj | fot.: stock.adobe.com

Matcha to proszek, który uzyskuje się po zmieleniu liści zielonej herbaty odmiany Tencha. Jest bardzo popularna w szczególności w Japonii. Matchę uznaje się za wysokiej jakości produkt o niepowtarzalnym smaku. Jednak herbata ceniona jest nie tylko za swój aromat, ale również za niesamowite właściwości. Jak smakuje matcha i skąd jej fenomen? Jakie ma właściwości? W jaki sposób można ją pić?

Co warto wiedzieć o matchy?

Na początek warto zaznaczyć, że matcha to sproszkowane liście zielonej herbaty. Za jej żywy zielony kolor odpowiada barwnik zawarty w liściach, czyli chlorofil.

Jeśli chodzi o smak matchy, jest on bardzo łagodny, delikatnie słodkawy i zupełnie nie ma w nim goryczy, jak w innych herbatach. Zapach ma lekko trawiastą nutę, charakterystyczną dla zielonych herbat.

Na smak matchy w dużym stopniu wpływa wysoka zawartość kofeiny. Ta herbata w stosunku do innych odmian pobudza w dosyć dużym stopniu.

Matcha — niesamowite właściwości herbacianego proszku

Matche wyróżnia przede wszystkim to, że pozytywnie wpływa na organizm. Jej regularne picie potrafi korzystnie działać na zdrowie. Jakie właściwości posiada matcha? Oto kilka z nich:

  • antyoksydant — matcha ma silne działanie antyoksydacyjne. Skutecznie zwalcza wolne rodniki, przez co pozytywnie wpływa na organizm.
  • działanie przeciwwirusowe — matcha to idealny sprzymierzeniec do walki z różnego rodzaju wirusami. Skutecznie pomaga zwalczyć każdą chorobę o podłożu wirusowym.
  • działanie antynowotworowe — picie matchy codziennie rano pozwala w znacznym stopniu zmniejszyć szanse na rozwój nowotworów układu pokarmowego.
  • pozytywnie wpływa na układ krwionośny — zapobiega zakrzepicy żylnej, a także zmniejsza możliwość wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.
  • hamuje przyswajanie tłuszczów i cukrów — dzięki temu, że hamuje ich przyswajanie, poleca się przy odchudzaniu.
  • hamuje starzenie się mózgu — codzienne picie matchy pozytywnie wpływa na pracę mózgu, opóźnia jego starzenie się i hamuje proces wyniszczania szarych komórek. Dodatkowo opóźnia rozwój chorób takich jak Parkinson czy Alzheimer.
  • Pozytywnie wpływa na układ trawienny — matcha potrafi załagodzić różnego rodzaju dolegliwości trawienne. Likwiduje zaparcia, kolki czy bóle brzucha. 

Jak najlepiej spożywać matche?

Najpopularniejsza opcja spożywania sproszkowanej zielonej herbaty to przyrządzenie matchy latte. Zielony proszek rozpuszcza się najczęściej w niewielkiej ilości mleka roślinnego, które dodaje się do spienionego mleka roślinnego. Poleca się do tego dodać słodzidło, które podkręci przyjemny smak.

Matcha to super dodatek do różnego rodzaju koktajli, czy wypieków. Dodaje im nie tylko niesamowitego delikatnego smaku zielonej herbaty, ale również niepowtarzalnego koloru. Bardzo często chcąc uzyskać piękną zieleń deseru, stosuje się właśnie matche.

Matcha w ostatnim czasie stała się bardzo modna i bardzo chętnie korzystają z niej młodzi ludzie. Na szczęście picie matchy to zdrowy i przyjemny zwyczaj. Pozytywnie wpłynie na zdrowie organizmu, a dodatkowo bardzo przyjemnie smakuje. 

ESZ