Jak zrobić czekoladę?

0
267
Dużo czekolady
Te przepisy na to, jak zrobić czekoladę, to przede wszystkim możliwość wykazania się inwencją i próbowania nowych smaków. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Uwielbiasz czekoladę – a zresztą, kto jej nie lubi? Dlatego chętne kosztujesz różnych, dostępnych na sklepowych półkach smaków. Mleczna, gorzka, deserowa, z orzechami, nadziewana… Próbowałaś już chyba wszystkich rodzajów, ale wciąż masz ochotę na nowe doznania smakowe. A gdyby tak… zrobić własny słodki specjał? Masz w sobie żyłkę eksperymentatora? Sprawdź, jak zrobić czekoladę w domowym zaciszu!

Czekolada – jak ją zrobić?

Być może pamiętasz z dzieciństwa tzw. “czekoladę kryzysową”, często przyrządzaną przez mamy w czasach PRL-u. Choć dziś nie ma już takiej potrzeby, czasem warto przypomnieć sobie ten smak lub… spróbować go pierwszy raz! Niestety, prawdopodobnie taki specjał nie będzie wyglądem przypominał sklepowej czekolady – nie będzie też tak twardy, by bez trudu połamać go na kostki. A jednak ma w sobie coś, przez co warto go przyrządzić! Przepis na to, jak zrobić czekoladę, nie jest trudny. Wystarczy przygotować:

  • szklankę tłustego mleka,
  • ok. 3-6 łyżek kakao (im więcej, tym bardziej Twoja czekolada będzie bogata w magnez!),
  • ⅔ szklanki cukru,
  • 200 g mleka w proszku.

Mleko wlej do garnka i wrzuć do środka masło. Podgrzewaj na średnim ogniu, dopóki masło nie nie rozpuści. Wsyp cukier i kakao – mieszaj do uzyskania jednorodnego płynu. Całość przelej do miski i dodaj mleko w proszku. Miksuj na jednolitą masę – nie pozwól, by pozostały w niej grudki.

Teraz pora na eksperymenty! Czekolada z orzechami włoskimi, kandyzowanymi owocami, a może masą krówkową? Puść wodze fantazji! Gdy już dodasz wybrane składniki, przelej masę do formy i zostaw w lodówce do ostygnięcia. Poczekaj, aż stężeje. Gratulacje – już wiesz, jak zrobić czekoladę! Smacznego!

Nie chcesz korzystać z miksera – wolisz zagotować składniki i cieszyć się swoją domową czekoladą? Oto sposób na to, jak ją zrobić! Przygotuj:

  • ½ szklanki wody,
  • kostkę margaryny,
  • 2 szklanki cukru,
  • ok. 3-6 łyżek kakao,
  • torebkę mleka w proszku.

Do garnka wrzuć kakao i cukier, a następnie zalej je wodą. Zagotuj całość. Zmniejsz ogień i dodaj margarynę. Poczekaj, aż się rozpuści. Potem, cały czas mieszając, powoli dosypuj mleko w proszku. Gdy masa stanie się jednolita, wlej do foremki i pozostaw do ostudzenia.

Te przepisy na to, jak zrobić czekoladę, to przede wszystkim możliwość wykazania się inwencją i próbowania nowych smaków. To również dobry pomysł, jeśli chcesz zaskoczyć bliskich. Jeżeli jednak myślisz raczej o słodkim prezencie dla koleżanki lub szefowej, najlepiej wybierz smakowitą bombonierkę, np. Frutti di Mare od Vobro w fantazyjnych, “morskich” kształtach, elegancką Cherry Paradise lub klasyczną Delissimo z pralinami z mieszanki białej i mlecznej czekolady o wnętrzu wypełnionym nadzieniem orzechowym z chrupkami ryżowymi. To piękny, elegancki, a do tego niezwykle pyszny podarunek!

Jak zrobić prawdziwą czekoladę, czyli… na gorąco!

Kiedy słyszysz “czekolada”, oczyma wyobraźni widzisz smakowitą tabliczkę? Ale przecież pierwszą, a więc tą “prawdziwą” był… napój! Jako pierwszy, ponad 3 tysiące lat temu, raczył się nią lud zamieszkujący Wybrzeże Zatoki Meksykańskiej – Omlekowie. Zaraz po nich tradycję tę przyjęli Majowie – ich napój o nazwie „xocolatl” składał się z wody, mąki kukurydzianej, oczywiście kakao i… chilli! Uważano go za przysmak bogów – z czym niektórym i dziś trudno byłoby się nie zgodzić. A jednak gusta za oceanem były nieco odmienne, dlatego przysmakiem zainteresowano się dopiero po jego osłodzeniu. A wszystko dzięki hiszpańskim mnichom, którzy odnaleźli swój sposób na to, jak zrobić czekoladę – podawali ją z cukrem, cynamonem i anyżem. Również chciałabyś uraczyć się takim napojem, ale nie wiesz, jak zrobić prawdziwą czekoladę? Nic prostszego! Będziesz potrzebować:

  • 200 ml śmietany 30%,
  • 400 ml mleka,
  • co najmniej pół tabliczki gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao,
  • wybrane dodatki – anyż i cynamon według klasztornego przepisu, a może mała podróż na inny kontynent po szczyptę chilli?

Mleko i śmietanę wlej do garnka. Mocno podgrzej, ale nie dopuść do wrzenia! Połam czekoladę i wrzuć ją do mieszanki. Wsyp dodatki. Gdy kostki czekolady się rozpuszczą, zdejmij garnek z ognia i mieszaj dokładnie do uzyskania gładkiej masy.

Gotowe! Miłej degustacji!


Materiał partnera zewnętrznego