Ekologiczny nabiał – dlaczego warto po niego sięgać?

0
672
serek ekologiczny
Sery rzemieślnicze są starannie wyrabiane, często ręcznie, w tradycyjny sposób | fot.: stock.adobe.com

Ekologiczne produkty to inwestycja w zdrowie. Warto sięgać nie tylko po produkty roślinne, ale również po produkty pochodzenia zwierzęcego. Nabiał oraz mięso ekologiczne powstaje zgodnie z zasadami rolnictwa organicznego. Zwierzęta są karmione jedynie paszami ekologicznymi. W gospodarstwach nie stosuje się niedozwolonych środków ochrony roślin, hormonów lub antybiotyków. A wszystko to wpływa na jakość produktów oraz na zdrowie konsumentów. Mleko i sery ekologiczne to doskonałe źródło pełnowartościowego białka oraz minerałów, w tym wapnia.

Rzemieślnicze sery ekologiczne — co je wyróżnia?

Sery rzemieślnicze są starannie wyrabiane, często ręcznie, w tradycyjny sposób. Produkty Bio powstają na bazie mleka ekologicznego. Oznacza to, że zwierzęta były karmione jedynie najwyższej jakości paszą. Ekologiczne rolnictwo nie stosuje środków ochrony roślin oraz żadnych nawozów sztucznych, dlatego produkt końcowy, czyli ser ekologiczny, jest wolny od pozostałości po substancjach chemicznych. Ma naturalny smak oraz aromat, co zdecydowanie wyróżnia go na tle konwencjonalnych serów. Produkty Bio oznaczone są symbolem rolnictwa ekologicznego — zielonym listkiem. Warto zaznaczyć, że jedynie producenci, którzy uzyskali certyfikat unijny, mogą stosować ten symbol.

Jakie sery ekologiczne można znaleźć na rynku?

Wybór serów ekologicznych jest bardzo duży — zaczynając od najpopularniejszych serów krowich, a skończywszy na serach z mleka owczego oraz koziego. Wiele wysokiej jakości produktów dostępnych jest na stronie https://ecowybrane.pl/pl/menu/nabial-4448. Ciekawą propozycją są roślinne dodatki do serów — np. przyprawy, orzechy, oliwki. Wybierając sery ekologiczne, warto zwrócić uwagę na ich przeznaczenie. Inne produkty nadają się do sałatek, a inne będą doskonałym wyborem do zapiekanek lub kanapek. Niektóre wyroby doskonale pasują do przyjęć — warto podawać je w towarzystwie warzyw, owoców oraz wytrawnego wina, które podkreśli ich pikantność. Aromatyczne, dojrzewające sery to produkty stworzone dla koneserów.

Jak powstają sery ekologiczne?

Proces powstawania serów zależy w głównej mierze od gatunku zwierzęcia oraz od rodzaju sera. Inaczej wytwarza się sery podpuszczkowe, a inaczej żółte, dojrzewające. Niektóre wyroby muszą długo dojrzewać — proces dojrzewania pozwala wyrobom nabrać charakterystycznego aromatu oraz twardości. Każdy producent wytwarzający sery ekologiczne ma swoje unikalne receptury, które sprawiają, że uzyskuje wyjątkowy i oryginalny smak, dlatego warto próbować różnych serów, aby poznać nowe smaki i znaleźć swój ulubiony.

Materiał partnera