Drugie śniadanie: słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym

0
1910
sałatka słoikowa
Słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym | fot.: Fotolia

Kolorowa sałatka w efektownym słoiku to idealne rozwiązanie dla każdego. Estetyczna i praktyczna sprawdzi się jako zdrowy lunch do pracy, drugie śniadanie do szkoły czy przekąska w ciągu dnia. Co najważniejsze – smaczną i pożywną sałatkę możemy skomponować w pełni według własnych upodobań smakowych, bazując na ulubionych warzywach i dodatkach. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym

Składniki:

  • Jogurt naturalny od OSM Piątnica – 4 łyżki
  • majonez – 1 łyżka
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Ulubione warzywa i dodatki typu:

  • fasolka czerwona konserwowa
  • grillowany filet z kurczaka pokrojony w kostkę
  • pomidorki koktajlowe
  • pomidory suszone pokrojone w paseczki
  • rukola
  • roszponka
  • cebula czerwona pokrojona w półkrążki
  • papryka świeża pokrojona w paseczki
  • marchewka pokrojona w cieniutkie słupki
  • dynia świeża pokrojona w cieniutkie słupki, itp.

Wykonanie:

Połączyć jogurt naturalny z majonezem i dodać przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.W słoiku o pojemności ok. 650 ml układać warstwami wszystkie składniki, zaczynając najpierw od sosu. Następnie układać te, które nie chłoną wilgoci np. fasolka, kurczak, marchew, dynia, pomidorki, sałaty itp.

Smacznego!


Materiał partnera zewnętrznego