Domowa pizza krok po kroku – niezbędne akcesoria

0
3020
domowa pizza
Pizza przygotowywana jest w domu zazwyczaj na wyjątkowe okazje – rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Dlatego istotny jest sposób, w jaki zostanie zaserwowana | fot.: pixabay.com

Pizza to włoski przysmak, uwielbiany niemal przez wszystkich. Żeby zajadać się tą potrawą rodem z Italii, wcale nie trzeba udawać się do restauracji. To danie, które z powodzeniem można przygotować również w domu. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w niezbędne do wykonania pizzy akcesoria.

Przygotowanie ciasta

Przygotowanie pizzy warto rozpocząć od przesiania mąki. Dobrze do tego celu użyć przesiewacza. Zastosowanie tego, wydawałoby się, niepozornego gadżetu spowoduje, że ciasto będzie pulchne, wyrośnięte oraz pozbawione grudek. Przesiewacz do mąki jest zatem niezbędnym kuchennym elementem dla tych, którzy chcą upiec efektowną i pyszną pizzę.

Ciasto na pizzę powinno być dokładnie wyrobione. Nie da się tego zrobić bez użycia stolnicy. To gadżet, który nie tylko w dużej mierze ułatwia wyrobienie ciasta, ale też chroni blat przed pobrudzeniem. Decydując się na zakup stolnicy warto wybrać klasyczną, drewnianą wersję, która posłuży przez długie lata lub model silikonowy, do którego z całą pewnością nie będzie przywierało ciasto.

Pieczenie pizzy

Kiedy odpowiednio wyrobione ciasto wyrośnie, czas na pieczenie. Do tego celu najlepiej użyć jednego z czterech akcesoriów: blachy, kamienia, deski lub siatki do pizzy (sprawdź na sklepie Garneczki dostępność siatek). Blacha do pieczenia pizzy to najczęściej spotykane rozwiązanie. Przed użyciem należy ją natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dzięki temu, ciasto nie będzie przywierać. Kamień do pizzy równomiernie się nagrzewa, a jego właściwości powodują, że cała wilgoć z ciasta zostaje wchłonięta. W efekcie pizza jest chrupiąca i równomiernie wypieczona.

Drewniana deska do pizzy ma wielorakie zastosowanie. Można na niej nie tylko piec ciasto, ale też je wyrabiać oraz serwować gotowy wypiek. Przed pierwszym użyciem dobrze jest odpowiednio zaimpregnować ten gadżet, np. wykorzystując do tego celu olej, dzięki czemu deska posłuży dłużej. Do pieczenia włoskiego przysmaku może posłużyć również ażurowa siatka do pizzy. Jej specyficzna powierzchnia umożliwia łatwe odparowanie z ciasta nadmiaru wody, dzięki czemu spód jest chrupiący i smaczny.

Serwowanie włoskiego przysmaku

Pizza przygotowywana jest w domu zazwyczaj na wyjątkowe okazje – rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Dlatego istotny jest sposób, w jaki zostanie zaserwowana. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalny talerz do pizzy, kamień lub drewnianą deskę. Talerze dostępne w sklepach zwykle są porcelanowe lub ceramiczne, często ozdobione gustownymi wzorami. To nie tylko praktyczne, ale też efektownie wyglądające naczynia. Natomiast kamień do pizzy czy drewniana deska, mogą posłużyć nie tylko do serwowania tego przysmaku, ale też pieczenia. Zakup jednego z nich powoduje, że nie trzeba zaopatrywać się w dodatkowy element wyposażenia – pizza podawana jest w naczyniu, w którym została upieczona.

Krojenie pizzy zwykłym nożem kuchennym to kulinarne faux pas. Dobrze jest mieć specjalny ostry i precyzyjnie wykonany nóż do pizzy, dzięki któremu krojenie ciasta będzie niesłychanie proste i przyjemne. Dobrym pomysłem jest również użycie nożyczek do pizzy. Odpowiednio wyprofilowane, doskonale radzą sobie zarówno z cienkim, jak i grubym ciastem.

Przygotowanie pizzy w domowych warunkach nie jest zbyt skomplikowane. Wystarczy tylko znaleźć sprawdzony przepis i zaopatrzyć się w szereg akcesoriów, dzięki którym praca w kuchni będzie prosta i przyjemna, a wypieczona pizza smaczna i chrupiąca.


Materiał partnera zewnętrznego