Do czego dodawać miód? Te pomysły cię zaskoczą!

0
1742
miód w słoiku
Nektarowe miody mają jasną barwę, zazwyczaj są płynne, przejrzyste i pachną kwiatami, natomiast miody spadziowe i mieszane charakteryzują się ostrzejszym smakiem i ciemnym, karmelowym odcieniem | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Miód to produkt znany i doceniany przez ludzi na całym świecie. Zawarte w nim składniki od tysięcy lat wykorzystywane są w medycynie i kosmetyce. A w kuchni? Jest wiele dań, które wprost nie mogą obejść się bez kilku łyżek tego płynnego złota. Miód dodany do potraw nadaje im wspaniały zapach i delikatnie słodki smak. Poznaj najciekawsze pomysły na wykorzystanie miodu w kuchni!

Prawdziwy miód i jego rodzaje

Kolor i smak miodu zależą od surowców, z których wyprodukowały go pszczoły. Nektarowe miody mają jasną barwę, zazwyczaj są płynne, przejrzyste i pachną kwiatami, natomiast miody spadziowe i mieszane charakteryzują się ostrzejszym smakiem i ciemnym, karmelowym odcieniem.

Prawdziwy miód po kilku miesiącach przechowywania zaczyna się krystalizować. Dzieje się tak dlatego, że składa się on głównie z różnych cukrów, które po jakimś czasie zaczynają przybierać formę kryształków. Nie oznacza to jednak, że po skrystalizowaniu traci swoje właściwości i smak! Warto jednak wiedzieć, jak rozpuścić miód, by znowu stał się przejrzysty i płynny. Wystarczy słoik z miodem włożyć do ciepłej (nie gorącej!) kąpieli wodnej. Z płynnego miodu można przygotować wiele ciekawych dań, nie tylko słodkich. Warto wypróbować oryginalne przepisy, w których połączenie miodu z ostrym czy cierpkim smakiem potrawy daje znakomite rezultaty.

Pyszne ogórki z miodem

Kwaśne ogórki i słodki miód? Czy takie zestawienie będzie smaczne? Jak najbardziej. Ogórki konserwowe z miodem mają słodkawy i lekko pikantny smak. Są doskonałą przekąską, dodatkiem do obiadu, świetnie się też sprawdzą jako składnik sałatek warzywnych.

Aby przygotować takie przetwory, najpierw umyj 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych. Następnie obierz 2 marchewki i kilka główek czosnku. Do każdego wyparzonego wcześniej słoika wsyp odrobinę gorczycy, ziela angielskiego, pieprzu, pokrojonej w plastry marchewki oraz 2 ząbki czosnku. W garnku zagotuj 2 litry wody z dodatkiem połowy szklanki cukru. Następnie wsyp 2 łyżki soli, rozpuść 4 duże łyżki miodu i wlej szklankę octu. Ułóż ogórki dość ciasno w słoikach, dodaj po gałązce kopru, oblej zalewą i zakręć. Zamknięte słoiki włóż do garnka i oddziel ściereczką, żeby się nie stykały podczas pasteryzacji, bo mogą pęknąć. Zalej je wodą do ¾ wysokości i pasteryzuj przez 5 minut od momentu zagotowania wody. Na koniec odłóż słoiki do góry dnem na pół doby, aby ostygły.

Przygotowane w ten sposób ogórki konserwowe z miodem smakują wybornie. Są chrupiące, słodko-kwaśne w smaku i pasują do wielu różnorodnych dań mięsnych, a także solo jako przekąska.

Słodkie marchewki z miodem i tymiankiem

Młode marchewki z piekarnika to znakomity dodatek do marynowanych mięs. Przygotowanie ich jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu. Najpierw obierz pół kilograma młodych marchewek i rozłóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Następnie skrop oliwą, polej 3 łyżkami miodu i kilkoma kroplami soku z cytryny. Dopraw odrobiną soli, mielonego pieprzu, po czym wymieszaj tak, aby całe marchewki były błyszczące do oliwy. Na koniec posyp gałązkami tymianku i piecz w 200°C przez około 30 minut.

Aromatyczna karkówka z miodem i musztardą

Karkówka to idealne danie na przyjęcia lub rodzinne obiady. Warto przygotować ją w inny niż zwykle sposób, dodając słodki miód oraz ostrą musztardę.

Mięso umyj i osusz. Z 2 łyżek bulionu drobiowego (takiego jak Bulion drobiowy WINIARY), dużej łyżki miodu, musztardy stołowej i francuskiej przygotuj marynatę. Dodaj do niej przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, słodką paprykę w proszku oraz tymianek) i porządnie wymieszaj. Powstałą pastą dokładnie nasmaruj całe mięso i zostaw w lodówce na około 2 godziny.

Zamarynowane mięso piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 1,5 godziny. Pamiętaj o tym, by od czasu do czasu podlewać je powstałym sosem – wtedy środek karkówki pozostanie soczysty, a skórka będzie chrupiąca. Upieczone z musztardą i miodem mięso smakuje wybornie, a jego słodko-ostry smak mile zaskoczy każdego gościa. Smacznego!


Materiał partnera zewnętrznego