Jak wybrać maszynkę do mięsa? 5 właściwości urządzenia, na które warto zwrócić uwagę

0
849
Najlepsza maszynka do mielenia mięsa – najważniejsze cechy
Jeśli zastanawiasz się nad wyborem maszynki do mięsa, zwróć uwagę przede wszystkim na urządzenia elektryczne | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Uwielbiasz eksperymentować w kuchni i marzy Ci się samodzielne przyrządzanie wyszukanych potraw mięsnych? A może chcesz zrezygnować z paczkowanych półproduktów i szukasz urządzenia, które pozwoli Ci szybko zmielić wybraną przez Ciebie porcję mięsa? Wyposaż się w wygodną w użyciu maszynkę. Zobacz, na jakie cechy urządzenia powinieneś zwrócić uwagę, aby wybrać dobry sprzęt.

Z tekstu dowiesz się:

  • jakie są rodzaje maszynek do mięsa,
  • na co zwrócić uwagę przy wyborze maszynki do mielenia mięsa.

Dawniej maszynki do mięsa były obecne w niemal każdej kuchni. Ręczne oraz pierwsze elektryczne urządzenia pozwalały naszym babciom i mamom szybko mielić duże kawałki mięsa i przygotowywać z nich np. smaczne kotlety. Gdy jednak w marketach pojawiły się gotowe, paczkowane porcje mięsne, maszynka do mięsa została nieco zapomniana. W ostatnim czasie można jednak zauważyć ponowny wzrost  zainteresowania tym urządzeniem.

Jakie są maszynki do mięsa? Poznaj najważniejsze rodzaje

Jeśli zastanawiasz się nad wyborem maszynki do mięsa, zwróć uwagę przede wszystkim na urządzenia elektryczne. Są one znacznie wygodniejsze niż maszynki ręczne. Mielenie czy krojenie mięsa odbywa się w nich bardzo szybko i bez żadnego wysiłku.

Wśród elektrycznych maszynek do mięsa znajdziesz dwa główne rodzaje tych urządzeń:

  • Maszynki do mielenia mięsa – służą do rozdrabniania mięsa. Głównym elementem maszynki do mielenia jest ślimacznica, która wprawiona w ruch obrotowy, przesuwa mięso w kierunku noży, a następnie sitka z niewielkimi otworami o ostrych krawędziach.
  • Krajalnice – mają za zadanie podzielić mięso na plastry o tej samej grubości. Krojenie mięsa odbywa się za pomocą ostrej tarczy wolnoobrotowej. Krajalnica może służyć także do krojenia chleba lub warzyw.

Zakup krajalnicy nie powinien budzić większych wątpliwości. Najlepsze urządzenia posiadają możliwość wyboru grubości krojenia. Dzięki temu można w nich pokroić wędlinę na cienkie plasterki oraz poporcjować mięso na większe kotlety.

Na co natomiast warto zwrócić uwagę w przypadku maszynki do mielenia mięsa?

Maszynka do mielenia mięsa – jak wybrać?

Współczesne maszynki do mielenia mięsa najczęściej składają się z wielu elementów. Choć mogłoby się wydawać, że najważniejszym z nich jest główna obudowa, tak naprawdę liczy się wszystko, co zostało dołączone do urządzenia. Abyś był zadowolony ze swojego nowego sprzętu, przy zakupie maszynki zwróć uwagę na 5 ważnych rzeczy:

1. Moc i wydajność mielenia

Im będą one wyższe, tym urządzenie szybciej i dokładniej zmieli mięso. Najlepsze maszynki mają nawet ponad 1000 lub niemal 2000 W mocy, dzięki czemu są w stanie łatwo i bez problemu przetworzyć nawet duże ilości mięsa. Jeśli jesteś ciekawy, jakie porcje dokładnie mogą zmielić, znajdź wartość dotyczącą wydajności mielenia. Jest ona wyrażana w kilogramach na minutę. W maszynkach Zelmer może ona wynosić nawet 2,5 kg/ min.

2. Sitka maszynki

Muszą być wykonane z trwałych i odpornych na zniszczenia materiałów. Najlepsze są sitka ze stali nierdzewnej, które będą się opierać także wszystkim nalotom biologicznym. Jest to bardzo istotne w przypadku kontaktu sitek z mięsem. Dobre sitka powinny mieć także ostre krawędzie. W zestawie z niektórymi urządzeniami stosuje się dwa lub trzy sitka o różnych wielkościach oczek. Dzięki temu możesz wybrać, jak drobno chcesz zmielić mięso.

3. Ostrze

Aby mogło dokładnie siekać mięso, wybieraj dwustronne ostrze. W ten sposób w trakcie obrotów przez ostrze nie przedrze się żaden większy kawałek. Nie ma więc ryzyka zapchania się urządzenia i zablokowania sitka. Wszystkie maszynki do mielenia mięsa Zelmer mają dwustronne ostrza.

4. Antypoślizgowe nogi

Te z pozoru mało istotne elementy mają bardzo duży wpływ na wygodę i bezpieczeństwo użytkowania maszynki. Dzięki antypoślizgowym nóżkom urządzenie stabilnie trzyma się podłoża, nawet jeśli pracuje z najwyższą mocą. Nie ma też ryzyka, że maszynka przesunie się po blacie w trakcie dociskania mięsa popychaczem.

5. Dodatkowe akcesoria

Wśród najlepszych maszynek możesz znaleźć także rozwiązania, które pozwalają w prosty sposób zmienić funkcję maszynki. Dzięki szatkownicy z bębnami tnącymi maszynka do mięsa może się stać narzędziem do siekania warzyw. Natomiast przystawka do kiełbas sprawi, że będziesz mógł samodzielnie przyrządzać w domu przetwory mięsne.

Przy wyborze maszynki do mięsa zwróć także uwagę na tacę zasypową i popychacz. Muszą być one wykonane z dobrej jakości tworzywa sztucznego, odpornego nawet na duży nacisk. Dodatkowa taca zasypowa powinna posiać nieco wyższe krawędzie, tak aby ułożone na niej kawałki mięsa nie spadały na blat lub podłogę.

Maszynka do mielenia mięsa i krajalnica to dwa urządzenia, w które warto się wyposażyć. Każde z nich znacznie ułatwi przygotowywanie posiłków. Sprawi też, że będziesz mógł zrezygnować z kupowania gotowych, paczkowanych porcji mięsa. Przy wyborze urządzeń zwracaj uwagę na to, z czego i jak są wykonane najważniejsze elementy – sitka czy ostrza. Pamiętaj także, że dobra maszynka musi mieć odpowiednią moc oraz wydajność.


Materiał partnera zewnętrznego