Jak wybrać baterię kuchenną?

0
135
Podokienna bateria kuchenna
Dzisiejsza technologia pozwala na tworzenie ciekawych rozwiązań dla baterii kuchennych. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Współczesna kuchnia to zupełnie inne pomieszczenie niż jeszcze kilkanaście lat temu. Kiedyś stanowiło wyłącznie miejsce przygotowywania posiłków. Najczęściej kuchnia była mała, czasem nawet nie było w niej okna. Dziś kuchnia powinna być nie tylko funkcjonalna, ale także efektownie urządzona, często ma bowiem formę aneksu połączonego z salonem – i razem z nim tworzy pomieszczenie „reprezentacyjne”. Każdy element wyposażenia wnętrza jest ważny. Do kluczowych elementów należy armatura. Bateria kuchenna stanowi jedno z najczęściej używanych urządzeń. Dobrze dobrana będzie nie tylko przydatna, ale także spełni rolę dekoracyjną.

Na rynku dostępne są różnorodne modele baterii, m.in. baterie stylizowane i retro czy wyposażone w szereg udogodnień technologicznych. Istotny jest także materiał, z którego zostały wykonane i w jakie części zostały wyposażone. Pojawiają się również praktyczne nowości, jak armatura z ruchomą lub wysuwaną wylewką. Taka bateria sprawia, że praca w kuchni jest jeszcze bardziej efektywna i wydajniejsza. Najczęściej wąż tego typu baterii ma zasięg około 150 cm. To rozwiązanie umożliwia pracę również poza zlewozmywakiem, np. napełnianie garnka stojącego na blacie. W nowoczesnych kuchniach zwykle można znaleźć baterie jednouchwytowe, tanie i łatwe w użyciu. Zdecydowanie wygodniej jest operować jednym uchwytem, regulując zarówno ciśnienie, jak i temperaturę, niż np. dwoma pokrętłami. Ponadto baterie jednouchwytowe zużywają mniej wody. Jeśli jednak zdecydujemy się na aranżację np. w stylu retro, warto postawić na klasyczną baterię z dwoma pokrętłami.

Coraz większą popularność zyskują baterie wyposażone w zaawansowane technologie, m.in. baterie elektroniczne i bezdotykowe. Są niezwykle praktycznym rozwiązaniem. W kuchni przy przygotowywaniu posiłków często mamy brudne ręce. Dzięki zastosowaniu bezdotykowego urządzenia możesz po prostu zbliżyć ręce do baterii, a strumień wody zostanie uruchomiony automatycznie – nie trzeba nawet dotykać baterii, a więc na jej powierzchni nie pojawią się brzydkie zabrudzenia. Na rynku dostępne są także kompleksowe systemy kuchenne, dzięki którym możemy pozyskiwać wrzącą wodę bezpośrednio z baterii.

Wybór kranu nie jest łatwy. Warto zainwestować w dobrej jakości armaturę od niezawodnego producenta. Rozmiar i rodzaj baterii dobiera się pod względem kształtu zlewu, liczby jego komór oraz głębokości. Armatura ścienna jest obecnie coraz rzadziej montowana. Nie pozwala ona na taką swobodę działania, jak stojące baterie, i dlatego te ostatnie dominują na rynku. Stojące krany są montowane w blacie lub bezpośrednio na krawędzi zlewu, co ułatwia ich podłączenie do systemu wodnego. Ważną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, czy bateria ma obrotową głowicę. Jest to szczególnie ważne w przypadku zlewu z dwoma komorami.

Zobacz całą ofertę baterii kuchennych w sklepie in360.pl >

Nie zapominajmy również o rozwiązaniach proekologicznych. Tu możemy uwzględnić dwa rodzaje baterii. Pierwszy z nich wyposażony jest w proste rozwiązanie polegające na zamontowaniu specjalnego „przycisku”, który stabilizuje i zmniejsza ciśnienie płynącej wody. Drugi typ baterii z funkcjami Eko to baterie termostatyczne. Tutaj zastosowano bardziej skomplikowane rozwiązania polegające na utrzymywaniu stałej temperatury niezależnie od wahań w instalacji wodnej.

Dzisiejsza technologia pozwala na tworzenie ciekawych rozwiązań dla baterii kuchennych. Najnowocześniejsza armatura wyposażona jest w elektroniczne wskaźniki temperatury, wbudowane filtry do wody czy dozowniki płynów. Znajdziemy również baterie z funkcją odkamieniania.


Materiał partnera zewnętrznego