Piwa górnej i dolnej fermentacji – czym się różnią?

0
301
piwo kraftowe
W świecie piw istnieją dwie zasadnicze gałęzie piwowarstwa. Jedna gałąź to właśnie piwa dolnej fermentacji, a druga piwa górnej fermentacji | fot.: stock.adobe.com

Górna i dolna fermentacja to pojęcia często używane w terminologii browarniczej. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, co to tak naprawdę oznacza. Tymczasem rozróżnienie piw górnej i dolnej fermentacji ma kluczowe znaczenie. Po jaki trunek warto sięgnąć, odwiedzając sklep z piwem? Na to pytanie odpowiadamy w naszym artykule.

Dwie gałęzie piwowarstwa

W świecie piw istnieją dwie zasadnicze gałęzie piwowarstwa. Jedna gałąź to właśnie piwa dolnej fermentacji, a druga piwa górnej fermentacji. Z nich wywodzą się wszystkie znane dzisiaj style piwa, w tym lagery, pilsy, IPY, APY, piwa pszeniczne oraz wiele innych. Piwa górnej i dolnej fermentacji różnią się przede wszystkim rodzajem użytych drożdży. Wymagają one zupełnie innego traktowania i innych warunków „obróbki”. Przykładem piw górnej fermentacji mogą być piwa w stylu American Pale Ale (APA), a dolnej fermentacji klasyczne i popularne lagery. Kwestia rozróżnienia piw górnej i dolnej fermentacji nie pozostaje zatem bez znaczenia, kiedy odwiedzimy dobry sklep z piwem rzemieślniczym lub kraftowym.

Piwa górnej fermentacji

Historia piwa rozpoczęła się od drożdży górnej fermentacji. Nie potrzebują one bowiem szczególnych warunków. Fermentują w standardowych temperaturach – od 15 do 25 stopni Celsjusza. Piwo powstaje z nich również stosunkowo szybko i są nieco głębsze w smaku. Oznacza to, że łatwiej w nich wyczuć nuty dodatków, w tym owoców, ziół oraz przypraw. Stylami, należącymi do tej grupy jest nie tylko wspomniana już wcześniej APA. To również IPA, piwa pszeniczne, portery, stouty, a także piwa klasztorne. To piwa o bogatym bukiecie – są bogate nie tylko smakowo, ale również aromatycznie. Do ich serwowania warto używać odpowiedniego szkła, a także robić to we właściwej temperaturze.

Piwa dolnej fermentacji

Drugą gałąź piwowarstwa stanowią piwa dolnej fermentacji. Użyte do ich produkcji drożdże fermentują w niższych temperaturach – od 5 do 15 stopni Celsjusza. Właśnie dlatego te piwa wymagają specjalnego traktowania i specjalistycznego sprzętu. Konieczne jest posiadanie sprzętu chłodniczego albo dobrze wychłodzonej piwnicy. Dzięki odbytemu procesowi fermentacji powstaje jednak piwo bardzo klarowne. Próbując piw dolnej fermentacji można wyczuć intensywny smak słodu i chmielu. A jakie style należą do tej gałęzi? Przede wszystkim pilznery, lagery, koźlaki, a także porter bałtycki.

Jakie piwo wybrać?

W dobrze wyposażonym sklepie z piwem dostępne są zarówno piwa górnej, jak i dolnej fermentacji. Polecamy w szczególności piwa rzemieślnicze, ponieważ oferują zdecydowanie bogatszą gamę smaków i aromatów. Dobre piwo kraftowe można kupić nawet przez Internet. Dobrą ofertę ma Browar-tenczynek.pl.

Materiał partnera