Czy dania instant w diecie to dobry pomysł?

0
682
danie instant
Dania instant zwykle są tworzone z niskiej jakości produktów | fot.: materiał partnera

Dania instant cieszą się popularnością ze względu na fakt, że można je w łatwy sposób przygotować, zwykle w zaledwie kilka minut. Pojawiają się one w diecie wielu osób, ale zwykle nie są dobrym wyborem. Dlaczego nie warto opierać swojego żywienia na gotowych potrawach?

Dlaczego nie warto stawiać na dania instant?

Dania instant bez wątpienia są wygodne. Często do spożycia wystarczy je jedynie zalać gorącą wodą, podgrzać lub podpiec w piekarniku. Są również smaczne, jednak za tak dobry smak często odpowiadają dodatki chemiczne. Potrawy tego typu długo zachowują świeżość, co powinno być dużym ostrzeżeniem dla osób, które stawiają na zdrową, zbilansowaną dietę.

W skład gotowych dań instant wchodzą bardzo duże ilości cukru. Pojawia się on nawet w potrawach słonych, takich jak np. pizza. Co więcej, do większości posiłków tego typu jest dodawany glutaminian sodu, czyli najpopularniejszy wzmacniacz smaku. W nadmiarze może on powodować problemy z układem pokarmowym czy nawet ból głowy.

Dania instant zwykle są tworzone z niskiej jakości produktów, takich jak np. olej palmowy. Są one tanie, dlatego tak chętnie wykorzystują je producenci gotowej żywności. Regularne spożywanie dań instant może doprowadzić do poważnych problemów – w tym także cukrzycy, insulinooporności, nadwagi, otyłości i podniesienia poziomu złego cholesterolu. Często w takich potrawach znaleźć można również ogromne ilości soli, niesprzyjającej prawidłowej pracy nerek czy zwiększającej ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego.

Na dania instant szczególnie powinny uważać dzieci. W trakcie wzrostu potrzebują one bowiem dostarczenia pełnowartościowych produktów, wolnych od szkodliwych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Niestety dzieci często mają tendencję do wybierania niezdrowej żywności ze względu na jej kuszący smak. Właśnie dlatego warto postawić na alternatywę, czyli zbilansowane, pyszne posiłki przygotowywane na bieżąco.

Catering dietetyczny jako alternatywa dla dań instant

Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie posiłków, znacznie lepszym pomysłem jest postawienie na catering dietetyczny. Takie potrawy są gotowane przez profesjonalnych kucharzy, a każdego dnia pod Twoje drzwi trafiają świeże kompozycje pełne cennych składników odżywczych. Nie zawierają one zbędnych wypełniaczy i konserwantów, ponieważ są przygotowywane na bieżąco. Twoim jedynym zadaniem jest ich podgrzanie przed zjedzeniem, podobnie jak w przypadku wielu dań instant.

Posiłki wchodzące w skład cateringu dietetycznego są także dobrze zbilansowane. Dzięki temu znika ryzyko wystąpienia niedoborów. Czuwają nad tym profesjonalni dietetycy, dysponujący odpowiednią wiedzą w tym zakresie. Właściwie komponują składniki, by uzyskać ich jak najlepszy wpływ na ludzki organizm – tłumaczy specjalista z cateringu dietetycznego Nice To Fit You oferującego różne warianty diet.

Co więcej, wybierając catering dietetyczny, możesz również zrezygnować z robienia zakupów spożywczych. Wizyta w sklepie często trwa dość długo, zarówno ze względu na konieczność szukania towarów, jak i stania w kolejkach. Inne zalety cateringu to:

  • możliwość wyboru dowolnego posiłku w ciągu dnia lub całego pakietu pięciu posiłków,
  • dostępność w wielu wersjach – również wegańskiej i wegetariańskiej,
  • doskonała jakość i przygotowanie przez profesjonalistów,
  • dostarczanie posiłków we wczesnych godzinach porannych, jeszcze przed wyjściem do pracy.

Catering dietetyczny jest niezwykle wygodny. Posiłki wchodzące w jego skład zawierają znacznie więcej cennych substancji niż dania instant, jednocześnie nie szkodząc organizmowi, a wspierając jego funkcjonowanie.

Dania instant raz na jakiś czas

Każdy ma jednak chwile słabości, w trakcie których przychodzi ochota na szybkie i łatwo dostępne danie instant. Jeśli spożywasz takie posiłki tylko raz na jakiś czas, nie zaszkodzi to Twojemu organizmowi. Nie można jednak decydować się na nie codziennie, a nawet kilka razy w tygodniu. Postawienie na zupkę chińską czy gotową pizzę z zamrażarki powinno być ostatecznością lub „przyjemnością” zaspokajającą ochotę na takie jedzenie, ale nie nawykiem.

Materiał partnera