Pizza na słodko – czemu nie!

0
3345
Słodka pizza
Pizza to kultowy włoski przysmak, który przyrządzić można na dziesiątki różnych sposobów. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Pizza to kultowy włoski przysmak, który przyrządzić można na dziesiątki różnych sposobów. W warszawskich pizzeriach skosztować możemy jej wersji z salami, tuńczykiem czy wegetariańskiej – z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą. Jeżeli jesteście wielbicielami bardziej odważnych połączeń smakowych, pokusić możecie się o spróbowanie pizzy w wersji na słodko. Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Baza pizzy to podstawa

Do przygotowania ciasta na pizzę potrzebować będziemy:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 ¼ szklanki wody,
  • 5 gramów drożdży,
  • 1 płaskiej łyżki soli kamiennej.

Oprócz tego, zaopatrzyć musimy się w akcesoria takie, jak:

  • wałek,
  • duże naczynie do wyrabiania ciasta, na przykład szklana miska,
  • małe naczynia do wyrabiania zaczynu, na przykład kubek,
  • stolnicę lub silikonową matę (ewentualnie ciasto możemy również wyrabiać na blacie).

Przygotowywanie pizzy rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. W tym celu, do naczynia dodajemy 5 gramów świeżych drożdży, łyżeczkę mąki i 5 łyżek wody w temperaturze około 30 – 40 stopni Celsjusza. Mieszamy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsca. Doskonale do tego celu sprawdzi się wnętrze piekarnika.

Ciasto na pizze
Idealna konsystencja ciasta to taka, w której ciasto jest miękkie i odchodzi od rąk. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę, mieszamy ją w celu napowietrzenia, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy. Należy tu wykonywać taki ruch rąk, aby jak najlepiej napowietrzyć ciasto. Najlepiej zagarniać je od zewnątrz do środka, a następnie ugniatać. W międzyczasie dodajemy pozostałą część wody oraz oliwę. Idealna konsystencja to taka, w której ciasto jest miękkie i odchodzi od rąk. Gdy okaże się, że za bardzo się lepi, należy dodać trochę mąki. Jeśli nie będzie się lepiło wcale, należy dolać odrobinę wody. Na samym końcu dodajemy sól oraz oliwę. Ciasto powinno być lekko słone.

Następy etap to podzielenie go na 4 identyczne kulki o wielkości pięści i posypanie mąką. Przykrywamy je szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny.

Po upływie około doby, wyjmujemy ciasto z lodówki tak, by nabrało temperatury pokojowej. Stolnicę lub silikonową matę podsypujemy mąką. Aby uzyskać okrągłą pizzę, rozgniatamy dłonią kulkę i rozwałkowujemy ciasto wałkiem w kierunku góra – dół. Gdy uzyska ono kształt owalu, przekręcamy je o 90 stopni i ponownie wałkujemy w ten sam sposób. Jeśli natomiast mamy ochotę na prostokątną pizzę, najpierw należy uzyskać podłużny owal. Następnie obracamy ciasto o 90 stopni na prawo i zaczynamy rozwałkowywać na szerokość.

Kolejnym etapem jest przełożenie ciasta na blachę. Aby ciasto podczas pieczenia nie przywarło do niej, możemy ją wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową lub posmarować olejem.

Jeżeli szukamy pizzerii w Warszawie, która oferuje nieco bardziej tradycyjne przysmaki najwyższej jakości, warto zapoznać się z menu Domino’s Pizza, które znajdziemy pod adresem: http://www.entuzjascipizzy.pl/pl.

Pizza z jabłkami i bananem

Składniki niezbędne do jej przygotowania to:

  • masło (w wersji wegańskiej można je zastąpić olejem kokosowym),
  • 1 jabłka,
  • 1 banana,
  • syrop klonowy (zamiast niego, posłużyć możemy się startą czekoladą).

W rondelku roztapiamy dwie łyżki masła. Z jabłka wydrążamy ogonek oraz komory nasienne i kroimy w poprzek na cienkie plastry. Banana obieramy ze skórki i kromy na grubsze plasterki. Na ciasto nakładamy ciepłe, nie gorące masło. Na wierzch rozkładamy plastry jabłek oraz bananów. Opcjonalnie zastosować możemy tu również ser mozzarella lub kozi. Po upieczeniu, polewamy pizzę syropem klonowym.

Mini pizze
Jeżeli jesteście wielbicielami bardziej odważnych połączeń smakowych, pokusić możecie się o spróbowanie pizzy w wersji na słodko. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Pizza z czereśniami

Potrzebne składniki to:

  • masło,
  • ser mozzarella,
  • garść czereśni,
  • jeden ananas,
  • syrop klonowy,
  • ser kozi.

Na rozwałkowanym cieśnie rozprowadzamy topione masło. Następnie kładziemy ser mozzarella, świeżego ananasa i wydrylowane czereśnie. Zastosować możemy tu również ser kozi, który nada pizzy wyrazistego charakteru. Całość posypujemy cynamonem. Po wyjściu z piekarnika, skrapiamy placek syropem klonowym.

Pizza z truskawkami

Aby ją przygotować, potrzebować będziemy:

  • sera mozzarella,
  • sera koziego,
  • masła,
  • garści truskawek,
  • syropu klonowego (można go zastąpić miodem).

Na rozwałkowane ciasto nakładamy roztopione masło. Następnie kładziemy na pizzy ser mozzarella oraz kozi. Po upieczeniu, na placku rozkładamy pokrojone w plastry truskawki i polewamy całość syropem klonowym.


Materiał partnera zewnętrznego