Ciasta polskie – TOP 5

0
473
polskie ciasta
Nasze tradycyjne wypieki, takie jak sękacz, makowiec, drożdżówki czy pierniki, są niezwykle aromatyczne i nieodłącznym elementem wielu ważnych okazji i świąt | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Ciasta są ważnym elementem naszej kuchni, a także ukochanym przysmakiem wielu Polaków. Przepisy często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Rodzime wypieki zachwycają – można znaleźć receptury na proste ciasta, jak i bardziej wyszukane. Oto 5 wypieków, które są dumą naszej rodzimej kuchni.


Tradycyjne wypieki polskie


W polskiej kuchni nie brakuje również słodkości. Nasze tradycyjne wypieki, takie jak sękacz, makowiec, drożdżówki czy pierniki, są niezwykle aromatyczne i nieodłącznym elementem wielu ważnych okazji i świąt. To także doskonały sposób na wyrażenie troski i miłości poprzez domowe wypieki, które mają swoje korzenie w przekazywanych z pokolenia na pokolenie recepturach. Prezentujemy 5 tradycyjnych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie kuchnię polską.


Sernik na kruchym spodzie


Sernik to chyba najbardziej klasyczne ciasto polskie, które cieszy się wielką popularnością przez cały rok. Nie może go też zabraknąć w okresie świąt. To pyszne połączenie kruchego ciasta, gładkiej masy serowej i dodatków – jak rodzynki czy skórka pomarańczowa. Jest wiele odmian tego ciasta – można go przygotować także na spodzie z herbatników, połączyć masę serową z makową czy dodać do sera czekoladę albo masę pistacjową, by uzyskać niebanalny smak i kolor.


Szarlotka


Jabłecznik to proste i smaczne ciasto z jabłkami, które cieszy się popularnością przez cały rok. Podstawą tego wypieku jest ciasto kruche, a na wierzchu układane są plasterki jabłek – najbardziej pożądana jest szara lub złota reneta. Całość posypuje się po upieczeniu cukrem pudrem i cynamonem. Szarlotka to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek.


Makowiec


Makowiec to kolejna perełka wśród ciast. Można go przygotować na różne sposoby. Zwykle jest to delikatne ciasto drożdżowe wypełnione soczystym nadzieniem z maku, orzechów, bakalii i migdałów, które po upieczeniu zamienia się w pyszny i aromatyczny wypiek. Można też upiec go na kruchym spodzie. Makowiec to charakterystyczne ciasto, które gości na polskich stołach szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkiejnocy.


Jagodzianki


To jeden z najbardziej lubianych wypieków w Polsce, które wspaniale wykorzystuje sezonowe bogactwo naszych polskich owoców – jagód. To połączenie delikatnego ciasta drożdżowego i soczystego nadzienia z jagodami sprawia, że jagodzianki są ulubionym przysmakiem wielu miłośników polskiej kuchni. Będą idealne na drugie śniadanie albo jako przekąska po obiedzie.


Mazurek wielkanocny


Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, które składa się z kruchego spodu, a na wierzchu z masy ozdobionej kolorowymi lukrami, bakaliami, orzechami i suszonymi owocami. Może to być m.in. kajmak z masą krówkową. Mazurek to jeden z najbardziej charakterystycznych deserów na Wielkanoc – nie może go zabraknąć na polskich stołach podczas świąt.

Materiał partnera zewnętrznego