Wege porady: jakimi napojami można zastąpić krowie mleko?

0
136
mleka wegańskie
Jeszcze do niedawna najbardziej znane było mleko sojowe, ale dziś wybór mamy znacznie bogatszy | fot.: stock.adobe.com

Mleko jest napojem na tyle uniwersalnym, że z jego pomocą możemy przygotować rozmaite dania. Należy wspomnieć tu chociażby o szybkiej w przygotowaniu owsiance. Wiele osób nie wyobraża sobie zaś dnia bez miski płatków z mlekiem czy szklanki tego napoju do kolacji. Niestety, nie każdy może spożywać przetwory mleczne. Niektórzy nie robią tego ze względów zdrowotnych, ale należy również mieć na uwadze wegan, czyli osoby będące na diecie w stu procentach roślinnej. Na szczęście dla osób nie spożywających mleka powstało już kilka jego alternatyw.

Mleko sojowe – popularny zamiennik mleka krowiego

Jeszcze to niedawna w sklepach ciężko byłoby odszukać inny niż mleko sojowe zamiennik mleka krowiego. I choć obecnie w większości supermarketów dostaniemy kilka rodzajów mlek wegańskich, nadal są osoby wierne napojom sojowym. Do przygotowania tego mleka, choć właściwsze będzie nazwanie go napojem, wykorzystuje się ziarna soi. Oprócz soi, w składzie napoju znajdziemy wodę. Nierzadko napoje sojowe wzbogacane są dodatkiem rozmaitych witamin i minerałów, takich jak na przykład witamina D czy cenny dla wegan wapń. Nie brakuje również mlek smakowych, wzbogaconych o aromaty wanilii czy czekolady. Muszą uważać na nie jednak osoby, które unikają cukru w swojej diecie. Mleko sojowe cechuje się stosunkowo dużą zawartością białka na tle innych mlek roślinnych. Nie można mu również odmówić wszechstronnego zastosowania. Napój z ziaren soi może stanowić bazę owsianki, ale możemy użyć go także do przygotowania wegańskiego ciasta czy kremu. Niewątpliwą zaletą napoju sojowego jest z całą pewnością niska cena. Mleko to wciąż będzie rzecz jasna droższe niż mleko krowie, ale na tle innych mlek wegańskich wypada pod względem cenowym wyjątkowo korzystnie.

Mleka orzechowe – czym się charakteryzują?

W większości supermarketów znajdziemy już mleko migdałowe. Stało się ono niemal tak popularne jest wspomniane już mleko sojowe. Nie sposób jednak nie dostrzec, że na sklepowych półkach pojawiły się także inne zamienniki mleka krowiego. Mowa tu chociażby o napojach przygotowywanych na bazie orzechów laskowych, orzechów brazylijskich czy nerkowców. Takie mleka są jednak zazwyczaj droższe od mleka migdałowego. Mimo to wzbudzają one zainteresowanie wegan oraz osób unikających tradycyjnych produktów mlecznych. Nic w tym dziwnego, gdyż są one nowością, a jak wiadomo wzbudza to ludzką ciekawość. Mleka orzechowe charakteryzują się lekkim posmakiem orzechów, z których zostały wykonane. Jeżeli więc naszymi ulubionymi orzechami są te laskowe, napój stworzony na ich bazie może być dla nas strzałem w dziesiątkę. Napoje te możemy wykorzystywać podobnie jak wspomniane już mleko sojowe. Nadadzą się do owsianek czy ciast. Na ich bazie można przygotować również budyń. Nic nie stoi na przeszkodzie byśmy dodali odrobinę mleka roślinnego do kawy czy herbaty.

Reasumując, można bez trudu zauważyć, że w sklepach mamy bogaty wybór mlek roślinnych. Jeszcze do niedawna najbardziej znane było mleko sojowe, ale dziś wybór mamy znacznie bogatszy. Mleko z nerkowców, migdałów czy soi jest w stanie zastąpić nam w stu procentach tradycyjne mleko krowie. Nada się ono zarówno do przygotowania posiłków jak i napojów.

AUN