Choroba Hashimoto to przewlekłe schorzenie autoimmunologiczne, w wyniku którego dochodzi do zaburzeń produkcji hormonów tarczycy.
Choroba Hashimoto początkowo przebiega bezobjawowo, z biegiem czasu powoduje jednak różnego rodzaju dolegliwości. Jedną z nich jest upośledzenie wydzielania hormonów tarczycy odpowiedzialnych za prawidłowe działanie wszystkich tkanek organizmu. Hormony te regulują między innymi właściwą przemianę materii, metabolizm węglowodanów i tłuszczów czy utrzymanie odpowiedniej gospodarki wapniowej oraz wodno-elektrolitowej. Dlatego też właściwa dieta jest jednym z kluczowych elementów łagodzących objawy schorzenia oraz poprawiających efektywność leczenia i samopoczucie chorego.
Ogólne założenia diety w chorobie Hashimoto
Dieta osób z chorobą Hashimoto powinna być przede wszystkim właściwie dostosowana do płci, wieku, nietolerancji pokarmowych i potrzeb chorego. Ponadto powinna spełniać kilka podstawowych założeń, należy w niej:
- spożywać regularne posiłki (najlepiej 4-5) w systematycznych odstępach czasowych;
- eliminować tłuszcze zwierzęce, zastępując je tłuszczami roślinnymi;
- wykluczyć z diety cukry proste i używki;
- wprowadzić do diety pokarmy pełnoziarniste, bogate w białko, tłuszcze z dużą zawartością kwasów omega 3 oraz węglowodany o niskim indeksie glikemicznym;
- odpowiednio nawadniać organizm – najlepiej przyjmować około 2 litrów płynów dziennie;
- spożywać jak najwięcej warzyw i owoców.
Dodatkowo należy zadbać o dostarczenie organizmowi właściwej ilości substancji, takich jak jod, selen cynk, żelazo i witamina D3, odpowiedzialnych za optymalne funkcjonowanie gruczołu tarczowego. Więcej informacji na temat przyczyn, objawów, przebiegu i leczenia choroby Hashimoto znajdziesz na platformie HelloZdrowie.
Co jeść? – dieta u chorych na Hashimoto
W diecie chorującego na hashimoto nie powinno zabraknąć warzyw i owoców, dzięki którym do organizmu dostarczane są witaminy i przeciwutleniacze. Ponadto należy spożywać bogate w jod ryby i owoce morza. Dobrze jest również jeść chude mięso – kurczaka, indyka czy królika, zawierające pełnowartościowe białko. Dieta osoby z chorobą Hashimoto powinna być także bogata w tłuszcze nienasycone. Można je dostarczyć do organizmu wraz z olejem lnianym, awokado, tranem, pestkami, rybami czy orzechami. Ważnym składnikiem diety są również węglowodany złożone, w postaci pełnoziarnistych makaronów, ryżu, kasz i płatków, dzięki nim organizm pozyskuje składniki mineralne, witaminy oraz błonnik. Osoba z hashimoto musi zadbać również o utrzymanie odpowiedniej flory bakteryjnej jelit, jest to możliwe dzięki dostarczanym do organizmu probiotykom. Naturalnym źródłem tych substancji są kiszonki, takie jak ogórki kiszone czy kiszona kapusta.
Produkty przeciwwskazane w chorobie Hashimoto
Z diety osoby chorej na hashimoto w pierwszej kolejności należy wykluczyć produkty mogące wywoływać nietolerancje pokarmowe, na przykład gluten. Wdrożenie diety bezglutenowej w przypadku potwierdzonej nietolerancji bardzo często prowadzi do cofnięcia się objawów chorobowych. Podobne efekty można uzyskać, wykluczając z diety mleko i produkty mleczne, które zawierają laktozę. Bezwzględnie należy wyeliminować również żywność wysoko przetworzoną. Substancje zawarte w fast foodach, daniach w proszku czy słodyczach mogą bowiem nasilać objawy. Dodatkowo warto unikać produktów takich jak: kapusta, brukselka, kalafior, rośliny strączkowe czy orzeszki ziemne, upośledzają one wchłanianie jodu niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy.
Choroba Hashimoto to nie wyrok. Dzięki odpowiedniej diecie chory może wspomagać proces leczenia, a nawet uzyskać trwałą remisję choroby w ciągu kilku miesięcy przestrzegania właściwych zaleceń dietetycznych i lekarskich.
Materiał partnera zewnętrznego